18 Април, 2019 18:59 12 603 17

Когато "купе с четири врати" беше безсмислица

  • купе-
  • купе с четири врати

Само допреди десетина години никой не си представяше спортен автомобил с четири врати. След появата на модели като Mercedes-Benz CLS, Porsche Panamera и т.н. обаче понятието "купе" промени коренно смисъла си.

Днес сегментът на спортните купета с четири врати се разраства главоломно. Подобен автомобил предлага всеки голям производител. Колкото и да претендират за авторство върху концепцията обаче, съвременните дизайнери просто повтарят добре забравени идеи от миналото.

Porsche 911 Troutman & Barnes

Прадядото на Panamera се ражда през 1967 г. благодарение на усилията на тексаски дилър на Porsche. Собственикът на представителството Уилям Дик "залепя" две 911-ки и получава купе с четири врати.

4-Door Ford Mustang

Този необичаен автомобил също е създаден през 60-те години на миналия век. Моделът е напълно готов за серийно производство, но така и не стига до конвейера. Наскоро обаче от ръководството на Ford явно са си спомнили за него, защото според слуховете компанията се кани да пусне Mustang за цялото семейство.

Corvette C3 California Custom Coach

Подобно на четиривратото Porsche 911, това купе с четири врати е изработено в единствен екземпляр от ателието California Custom Coach от два "корвета". Цената е три пъти по-висока от стандартния модел и проектът бързо е забравен.

Ferrari 400i

От това четириместно Ferrari са произведени впечатляващите по стандартите на марката 3 000 екземпляра. Моделът не се вписва съвсем в имиджа на компанията, но лепи стотака за 5 секунди и разполага с 400 коня. Днес такъв автомобил в добро състояние може да се намери около $50-70 хил., но това важи само за заводската версия с две врати. От седана с четири съществува само една бройка, чиято цена е въпрос само на предположения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    22 22 Отговор
    Само Ферарито изглежда добре.
  • 2 560

    44 8 Отговор
    Енцо Ферари е бил абсолютен гении и маниак, да създаде толкова много модели и всичките с качествена изработка и фантастични двигатели, толкова много са че непрекъснато излизат непознати модели
  • 3 Емил

    21 31 Отговор
    "купе с четири врати" продължава да е безмислица! И CLS, и Панамера ще са по-красиви с по две врати, за Куатропорте - още повече (щеше да е Дуепорет)!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 автоеволюция

    57 17 Отговор
    Истинската спортна кола е двуврата и така е най-красива! Не че няма четириврати, че и комбита с характеристики на спортни автомобили има разира се, но кое е по-красиво двуврато 911 или Панамера ? Всякаквите там спортни комбита и четиривратки ги измислиха за тия дет жените им ги стискат за топките и не им позволяват двуврата спортна кола, а това са милиони мъже по света! Така се роди и този сегмент хем жената доволана, че мъжа не кара "пичколов" хем той доволен, че кара кола със спортни характеристики и може да натовари в нея цялата семейна циганийка ;) Това е истината на "еволюцията" на спортните автомобили ! Наред е нова ера джендърмобилите т.е. електричките ;)
  • 6 Шивачев

    12 3 Отговор
    Поршето ''удря'' на Татра.
  • 7 Българин във Воронеж

    5 3 Отговор
    Всичките са готени, ако ми ги подарят нито една няма да откажа.
  • 8 тъйва

    2 5 Отговор
    корвета си е чисто купе, но ти явно не знаеш какво е тарга!
  • 9 Ивайло

    9 1 Отговор
    Еми за мене спортното купе (а и въобще каквото и да е купе) трябва да е с две врати!!! Другото не е купе, а си е седан!!! Или някакъв друг компромис!!!
  • 10 Tangens

    0 1 Отговор
    Линиите на i40sw са толкова изчистени, че направо си прилича на купе в профил.
  • 11 АУУУУУ

    3 1 Отговор
    Само аз ли забелязвам че на Ферарито му е изтекло маслото....

    Коментиран от #12

  • 12 АLFA Q 4

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "АУУУУУ":

    АБЕ ВАГАДЖИЯ ЗАДРЪСТЕН
    ФЕРАРИТО Е С ПРЕДНО РАЗПОЛОЖЕН ДВИГАТЕЛ, А ПЕТНОТО Е ОТЗАД
  • 13 Каролинов

    3 0 Отговор
    Значи много масло е изтекло от Ферарито, за да стигне до багажника.
  • 14 АLFA Q 4

    0 3 Отговор
    БЕ ТОВА ДА НЕ Е НЕМСКА ЛЕЙКА БЕ

    Коментиран от #15

  • 15 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "АLFA Q 4":

    Много лично го приемаш. Явно алфичката и тя така яко тече ....
  • 16 АLFA Q 4

    0 3 Отговор
    ПО ДВИГАТЕЛЯ НА АЛФИЧКАТА ИМА САМО ПРАХУЛЯК
    А ИМА ЕДНО СЪСЕДНО АУДИ КОЕТО НЕТЕЧЕ САМО ОТ ЖАБАТА МАСЛО,,, ЩОТО НЕ Е ОТВАРЯНА

    Коментиран от #17

  • 17 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "АLFA Q 4":

    Не се сърди Приятелче ! Ти не си виновен ! Просто италианците ЕДИНСТВЕНО умеят да правят ХУБАВИ ПИЦИ .....