14 Май, 2019 17:36 9 142 6

Това не е Mercedes-Benz W123

  • mercedes-benz-
  • bamin automobile works-
  • w123-
  • копие

Китайският автомобилен дизайн постепенно се еманципира и вместо с карикатурни подобия на известни западни модели започва да се отличава със собствено лице - вярно, не без помощта на чужди специалисти. Плагиатството обаче не е явление от последните 20 години, в които тамошната автоиндустрия стана най-голямата в света. Китайците копират безсрамно още от самото ѝ зараждане.

Запознайте се с BM212A. Този автомобил се произвежда през 80-те години на миналия век от държавната Bamin Automobile Works в гр. Минху, провинция Фудзиен. Компанията е подчинена на китайското Министерство на отбраната и започва дейността си с лицензни копия на всъдехода Beijing 212, който на свой ред е леко модифициран УАЗ-469.

Именно на неговото шаси е построен и странният клонинг на Mercedes-Benz W123, което обяснява повдигнатата каросерия. Bamin произвежда два варианта на BM2022A, както е наречен автомобилът.

Единият прилича на седан, но всъщност е... пикап. Другата версия - BM6480 - представлява луксозно комби. Впоследствие се появява още един вариант (BM1020KH), който е нещо средно между първите два модела.

Общото между всички модификации е четирицилиндров бензинов двигател от - познахте - УАЗ. 2.4-литровият агрегат развива 73 к.с. и максимален въртящ момент 172 Нм.

Днес от тези китайски "бенцове" почти не са запазени екземпляри в движение. Не се знае и колко точно са произведени, тъй като контролираната от армията Bamin Automobile Works отдавна не съществува.

През 90-те години на миналия век компанията се пробва да пробие на пазара с BM213A, доста симпатичен всъдеход с познатата механика от УАЗ. Последният опит за оцеляване е CJY6420E с дизайн, "вдъхновен" от Pajero. Bamin Automobile фалира окончателно през 2010 г., с което изчезва и споменът за китайския W123.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Драйвър

    16 6 Отговор
    Това не са единствените азиатски реплики на масов модел на Мерцедес,Северна Корея правеха реплики на Мерцедес 190 на шаси и двигател от Уаз 69 и то в два или три завода, ако някой се е возил на такова чудо може да си престави какви потресаващи пътни характеристики ще има тази "190 ка",Китайската 123 ка ще е направо като ЕС класа сравнение с Корейските :)
  • 3 Ироничен

    6 17 Отговор
    Потресаващи глупости.
    Човек би ги преглътнал заради цената, но с тези двигатели....НЕ!
    Вече 25 години не карам и не мога да си представя да карам кола с двигател под 100 коня!
  • 4 Николай

    6 4 Отговор
    репликата на Мерцедес прилича на Волга. Което не би трябвало да ни учудва след като е ползвана база на УАЗ. Те руснаците на това шаси правеха Волга, Латвия и кой знае какво още.
  • 5 Дедо

    3 7 Отговор
    Мислех си че е трудно да сътвориш нещо по-грозно от УАЗката,но китайците определено са се справили!
  • 6 Гошо

    2 0 Отговор
    На базата на УАЗ 469 е построен и G klasse, така че не само дръпнатите плагиатстват