11 Юни, 2019 15:21 3 123 13

Специални книжки за възрастни в Япония

  • япония-
  • шофьорска книжка-
  • свидетелство за правоуправление

Японското правителство планира да въведе специални свидетелства за правоуправление за водачи на възраст над 75 години, съобщава Nikkei. Новите книжки ще важат само за автомобили, снабдени с модерни електронни помощници като системите за автоматично спиране при поява на препятствие.

Японските власти смятат, че по този начин ще бъде ограничен броят на все по-зачестилите инциденти с възрастни шофьори, които бъркат педалите или реагират прекалено бавно на пътната обстановка. Предвижда се първоначално специалните книжки да бъдат издавани безплатно срещу стари свидетелства.

Правителството на Япония смята да се консултира с производителите на автомобили за възможно ускоряване на оборудването на възможно най-голям брой модели с функция за автоматично спиране в екстрени ситуации. Засега тези системи са прекалено скъпи и не се монтират на по-евтини автомобили.

Възрастните водачи в Япония плащат по-високи застрахователни вноски. Ако бъдат въведени обаче, новите книжки ще им позволяват отстъпка до 10% на полица, което трябва да стане и основният стимул за смяна на документите.

Миналата година по пътищата на Япония са загинали 3 500 души - рекордно нисък показател от 1948 г. насам, когато започва воденето на статистика. Въпреки окуражаващата статистика тревога буди фактът, че почти половината виновници за пътнотранспортни произшествия в страната са били на възраст на 65 години. Населението в страната застарява все повече и се очаква проблемът тепърва да се изостря.

От март 2017 г. в Япония действа закон, който задължава шофьорите над 75 г. да преминават редовни медицински прегледи за наличие на симптоми на старческа деменция. Особено строги са изискванията към водачи, причинили ПТП. Дори лекарите да не ги диагностицират с някакви отклонения, те задължително попадат в рискова група, която подлежи на по-чести медицински прегледи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А СЕДАЛКАТА

    2 14 Отговор
    С ДУПКА И КАЗАНЧЕ С ВОДА-БАГАЖНИКА -МОРГА
  • 2 Краси

    19 1 Отговор
    Що бе? Баща ми кара почти цял живот в Германия и е на 74 години. Няма произшествия, но застрахуловката му е доста висока. Какъв е проблема да кара още 5 или 6 години? Говорил съм с него по този въпрос и той ми каза, че като почувства, че вече не може да кара сам ще спре... Нормално е.

    Коментиран от #6

  • 3 А за нашия пазар

    6 9 Отговор
    Няма ли да пуснат някакви модели, ръчкащи охлювите да си извадят овреме пръстите от носа, ушите, задника и други дупки че да могат да набарат къде е скоростния лост и да се изнесат от кръстовището преди залез слънце?

    Коментиран от #7

  • 4 GOLF R

    0 1 Отговор
    ALFA Q4 на теб кога ще ти дадат такава книжка?

    Коментиран от #5

  • 5 Q4 00

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "GOLF R":

    За него жълта
  • 6 Реалист

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Краси":

    Проблема е,че човек на 75г.кара на магия и ще дойде времето когато,ще направи ПТП.ЗАЩО???Защото,няма рефлекси,няма адекватна преценка за дадена ситуация,мозъка му загрява като на руски котлон,зрителното възприятие вече е овехтяло също.Да караш кола е отговорно не само за теб но и за околните,МПС не се кара само с въртене на геврека и натискане на педалите.ШОФИРАНЕТО Е МИСЛОВЕН ПРОЦЕС КОЙТО ПРОТИЧА В МОЗЪКА,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ДВИЖЕНИЕ ПО ИНЕРЦИЯ.Та я кажи на баща ти да мине един психо тест и ако изобщо го вземе от 10-тя път да се обади да почерпим.Повечето хора на тази възраст си мислят,че могат да шофират,могат да чукат и още куп тъпотий но уви срещу времето и годинките никой не може да тича.

    Коментиран от #9

  • 7 Ганьо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "А за нашия пазар":

    Изнасянето ти е най-малкия проблем. Виж, да върви напред, а да гледа назад, да е циганин без книжка, но пък с ножка, или по-млад дроджер е съвсем друго. И всички те са защитени от "закона"!
  • 8 ТЕЛК

    16 0 Отговор
    Японците са една от най добре организираните нации и са преценили че така трябва обаче нии върхът на еволюцията ще ги оплюем както трябва нали братя Българе
  • 9 луд

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Само да питам, ти кога беше на 75г, че даваш експертно мнение. Я виж статистиката , най - зле зад волана са 18-20 годишните. Не става само с рефлекси, трябва и акъл. Човека си е нормален,може да прецени дали става или не, отделно книжката е хубаво след 65г (пенсионната възраст) да се подновява (безплатно) всяка година, т.е ежегодно медицинско (безплатно). И моля, всички натам отиваме, без такива крайности.

    Коментиран от #11

  • 10 Мераклия

    2 2 Отговор
    Като прочетох в заглавието "за възрастни", помислих, че става дума за книжки с порно...
  • 11 Параграф 22

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "луд":

    Не е точно така. Ако си поизкуфял, няма как да го осъзнаваш, щото иначе нямаше да си. Дядо ми е бил проф. шофьор на камион и като наближи 70-те два пъти съм го хващал как отнем предимство или не вижда знак за задънена улица. Просто си личеше че вече не е за шофьор. Ама трябваше да поговорим с него за да се съгласи повече да не кара кола. Така че е добре да има контрол, а не да зависи само от личната преценка.

    Коментиран от #12

  • 12 луд

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Параграф 22":

    Точно това съм писал, за пенсионери ежегодни прегледи - истински и безплатни (ако са платени всички знаем . какво ще стане - корупция). Преди 65г. - държавата е казала, че сме в кондиция, а кой как е в действителност - един Господ знае.
  • 13 Бай Шиле

    5 0 Отговор
    Асоциацията на застрахователите обявява награда за всеки журналист,който подготвя шофьорите за вдигане цената на ГО.Благодарим предварително. p.s.Нградата е,че ако имат ПТП,ще им платим бързо и няма да се съдиме.