10 Януари, 2014 11:38 79 676 34

Как да се пазим от запорирани коли?

  • запор-
  • автомобили-
  • кат-
  • нотариус

Съвсем наскоро гръмна още един скандал, свързан с покупко-продажбата на автомобили. Става дума за своеобразна "дупка" в законодателството, която позволява на задлъжнели лица, имащи запор върху превозното си средство, да го продават безпроблемно. Схемата става възможна заради факта, че нотариалните кантори нямат връзка с регистъра на КАТ, а само там се вписват запорите, които съдебен изпълнител или друг държавен орган е наложил върху определена кола.

По този начин всеки от нас може да закупи автомобил, да изповяда сделката при нотариус и чак когато отиде в КАТ, за да регистрира новопридобитото си возило да разбере, че върху него има запор. Следват безконечни мъки от страна на нищо неподозиращият нов собственик, а единственото възможно решение е въпросният запор да бъде вдигнат от институцията, която го е наложила. Това от своя страна става само в случай, че предишният собственик плати задълженията си.

Как обаче могат да се предпазят евентуалните купувачи на подобни запорирани автомобили и да разберат за запора на МПС-то, преди да са го купили? За отговор на този наболял въпрос потърсихме мнение от нотариус Стилиян Тютюнджиев. Според него проблемите по темата са доста сериозни, защото за момента от КАТ не дават достъп до регистъра си нито на нотариусите, нито пък на обикновените граждани решили да проверят дали има запор върху определен автомобил. Ето всъщност какво каза за Факти.бг нотариус Тютюнджиев:

"Проблемът е доста наболял. Няма единна система, при която съдия-изпълнителите, налагащи запорни съобщения и задължение, да осигурят регистър по тези запори и да осигуряват достъп до тях. Проблемът идва и от факта, че всеки регионален КАТ има своя система за регистрация и ако например решите да закупите кола в София, регистрирана във Варна, няма как да проверите за наличието на запор или проблеми по автомобила, ще трябва да се разходите до Варна. Има предложение за законодателни промени, които да осигурят възможност на лицата, желаещи да закупят автомобил, да извършат справка дали същият не е обявен за издирване с европейска заповед, но това е все още в сферата на пожеланията и не се знае кога ще се промени закона. Съдия-изпълнителите изпращат запорно съобщение до КАТ за налагането на запори за леките автомобили, но се очертава още един проблем: Какво се случва ако съпругът, който не фигурира като собственик в талона, но по смисъла на Семейния кодекс притежава половината автомобил има задължения?

За в бъдеще е нужно да се осигури единен регистър и достъп на заинтересованите лица и нотариусите, а защо не и задължение за нотариусите да извършват такива справки, както са задължени при сделките с недвижими имоти. Най-сигурният начин да гарантираме интересите си при извършване на сделка с моторни превозни средства, като в сегашния момент не сме в състояние да проверим собствеността, техническата изправност и липсата или наличието на запори върху същото, е реалното посочване на цената в договора, като по този начин ще сме в състояние да възстановим или по-скоро да претендираме за реално дадените суми. Често срещаната практика с оглед избягването на заплащане на местни данъци, които към настоящия момент за гр. София са в размер на 2,5 %, е занижаването на покупните цени, но така се лишаваме от възможността, да претендираме за реално дадените суми."

В обобщение можем да кажем, че към момента нотариусите са тези, които узаконяват сделката по продажбата на дадено МПС и е най-лесно поне те да имат достъп до регистъра на КАТ и предварително да могат да установят дали върху даден автомобил има запор или не. За момента обаче това не е възможно и единственият вариант към днешна дата е да се направи анекс към договора за покупко-продажба на МПС-то, според който ако се окаже, че колата е под запор, новият собственик да има право да развали сделката, както и да се обяви реалната сума на автомобила. Това обаче в голяма част от случаите си е направо кауза пердута.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 7 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 alex xela

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

  • 3 Илия Киров

    10 1 Отговор
    Вариант е също покупко-продажбата да не минава през нотариуси а да има предрегистрационна проверка в единна система на КАТ , примерно. Варианти има , но воля явно не.
  • 4 човек

    16 0 Отговор
    Държава-България,политици-изедници,управляващи-рекетьори,журналисти... Алооо. Това е кола бре,да не е недвижимо имущество?Нотариус,КАТ,данъчно,община... В Германия който държи документите и ключовете,негова е колата.

    Коментиран от #6, #25

  • 5 Костадин Ризов

    9 1 Отговор
    и какъв е варианта да не стане жертва на такава измама?! От всичко написано става ясно, че на него му дреме единствено той /нотариусът / колко ще прибере- колкото по-голяма е сумата на колата, толкова повече. Затова иска да се декларира действителната цена...Тарикати, тарикати, няма оправия в тая скапана държава:(((
  • 6 Петър Кимонов

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "човек":

    Статията е за запор, не за собственост. Иначе си прав, там е много по-лесно, ама и който прави измами го шибат...
    Иначе тук ако ти продадат запорирана кола знаеш как ще ти помогне държавата, нали- с оня, най-големия пръст в онова място, дето слънце не огрява...
  • 7 Петър Митов

    10 0 Отговор
    Вие намерихте кой нотариус да цитирате. Този, който го гърмяха и името му е замесено с имотната мафия

    Коментиран от #10

  • 8 Qazwsx Asddasdd

    4 1 Отговор
    Кат няма как да ни гарантират нищо, няма система. Каквото зависи от нотариусите го правят
  • 9 Stone Kold

    9 2 Отговор
    лелее тютюна....тозколко измами е сътворил
  • 10 Петър Кимонов

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петър Митов":

    Значи е спец...! Правилният човек!
    Ти ако искаш инфо за някое маце попадията или кварталната к..ва ще питаш?
  • 11 Споок Армин

    9 0 Отговор
    До „нотариуса” на снимката : От многото приказки които каза така и не стана ясно как РЕАЛНО можем да се предпазим. Разбрахме само че трябва да ти платим по голяма комисионна. Всички в Бг-то знаем как работи съдебната система и колко „бързо” можеш да осъдиш някого....??!!! Напълно ми е ясно защо нищо не казваш...........Защото трябва да ти се заплати хонорар за адвокатска консултация.
    Един съвет до всички колеги. Ако искате да проверите колата за тежести намерете човек или някоя от онези фирми които помагат за регистрацията на нов автомобил и им дайте някой лев за да влязат в КАТ и да ви проверят колата.Те ги познават и работят всеки ден с тях така че няма да има проблеми.

    Коментиран от #13

  • 12 Споок Армин

    4 0 Отговор
    Другия вариянт е да купите нововнос НЕ регистриран , защото тогава я купувате от автокъща с фактура.И тогава трябва да я проверите за тежести,макар че ако автокъщата е от "големите" е много малко вероятно да имате проблеми.Те хората продават коли за стотици хиляди левове а освен това предлагат коли на лизинг така че там е ПОЧТИ сигурно че няма да имате проблеми.
  • 13 Петър Кимонов

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Споок Армин":

    Ами ако и той ме излъже? Него ли да бия или продавача, на който съм казал "аз ще си я проверя"? Истината е, че тази информация трябва да е достъпна и то през интернет. Пък ако ще да е чрез нотариус, с електронен подпис или с каквито там щат други ограничения, за да не изтичали лични данни...
  • 14 skier

    4 0 Отговор
    Според мен това трябва да е основната задача на нотариусите, както при покупка на имот проверяват за тежести, така и при покупка на автомобил трябва да проверяват за запориране. Ама както казва нотариус Тютюнджиев, ченгетата не им дават.
  • 15 сабата

    6 2 Отговор
    Защо пък трябва да ти запорират колата? Това е все едно да ти запорират часовника или телевизора. Да се запорира само недвижимото имущество. Може жена ти да те е оставила само по гащи и тях ли ще запорират. Е.ати и скапаната държава.

    Коментиран от #17

  • 16 Румен Янев

    4 0 Отговор
    Дрън - дрън ! " Оти да го праим лесно като мое и трудно " - рекъл Вуте ! Като е под запор - просто му прибират големия талон и до издължаването на сумата остава в кат . Какво толкова сложно има ???? Ейййй безмозъчни хора ейййййй
  • 17 Петър Кимонов

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "сабата":

    Ето тук колега грам не си прав. А ако нямаш недвижимо имущество и дължиш пари? А що се отнася до гащите- не, няма да ти ги запорират. Долно бельо (два ката ) е в обхвата на несеквестируемото имущество. Ама третия ще ти го запорират, барабар с космите и всичките телесни течности по него... Кой знае, може пък да го продадат скъпо
  • 18 Димитър Рупанов

    6 1 Отговор
    Ей пак искат да си напълнят гушите тези нотариуси. Ми нека се въведе системата и всеки гражданин да влиза и да вижда дали е запориран даден автомобил. Що пък да пишем реалната цена на колата и да прибирате по 100-200 лв. за да ми напишете договора. А? Хубаво имаше предложение да стават сделки без нотариус.
  • 19 Борислав Тодоров

    5 1 Отговор
    Уважаеми дами и господа,

    странно е как се въртим около темата, но ни убягва решението, вкл. на специалисти като уважавания от мен нотариус Стилиян Тютюнджиев. Неразбираемо е защо се създава умишлена и несъстоятелна психоза сред хората, без да се дава решението на проблема.

    Камарата на ЧСИ срещу такса от 12 лв. за 24 ч. издава удостоверение на всяко лице, за това дали към негово имущество има наложени запори. Най-лесното решение е всеки купувач да изиска такова удостоверение от продавача.

    Коментиран от #24

  • 20 Споок Армин

    3 1 Отговор
    Много станаха мошениците на дребно и затова е добре човек да проверява всичко пък дори и да му струва стотина лева.Ако купуваш скъпо возило това ще бъде най - малкия разход който ще бъде направен.Иначе колкото и да плюем скапаната система в БГ-то те чиновниците ще си помислят че дъжд вали.

    Коментиран от #22

  • 21 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    7 1 Отговор
    От КАТ не че не дават информация а те принуждават да намериш правилният човек на който да платиш за да я получиш. От всеки пари не вземат, опасно е. С една дума поредната корупционна схема. И нагло обясняват че са длъжни да пазят информация.

    Коментиран от #26

  • 22 Бай Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Споок Армин":

    Чиновниците си милслят че държавата работи за тях , но не е така!Съвсем скоро ще ги стегне обръча защото заплатите им ги плащаме ние и имаме право да изизскваме от тях.Като за начало трябва да се съкрати поне половината от щата на тези поклатуйковци и да се оставят само най съвестните и трудолюбивите.А след това ако някой от тях си мисли,че още е Живковото време и той , ще си ходи!
  • 23 Nikolai Aleksov

    3 1 Отговор
    Добър вечер:)))) статията е много добра,но имам един въпрос близък по значение на този.Ще поясна случка с един запориран автомобил неправомерно от един частен съдебен изпълнител който е в София.
    Първия собственик които е бил на автомобила е продал колата още 2010г, на втория собственик. Първия собственик не отива с копие от договора си до общината да си отпише колата,а втория собственик не отива в КАТ да си пререгистрира колата,като смени талоните на колата.Сделката между двама им се вписва в агенцията по вписване,се пак там нотариусите се отчитат пред държавата, юридически автомобила е сменил собствеността си. Втората собственичка 2013г. решава в един момент да го продаде и го прехвърля на мен, като отиваме при нотариуса и изповядваме сделка за продажба на автомобила,като го правим договор върху договор,за което няма нищо нередно.Стискаме си ръцете и отивайки в КАТ ми беше съобщено,че автомобила е запориран през 2013г. по две дела,като запора е направен върху името на първия собственик на автомобила които се води по талон в КАТ. Отивайки до частния съдебен изпълнител да искам обяснение как имат право да запорират автомобил ,които дори юридически е сменил собственика си още преди 3 години още през 2010г, за което им показах договор между първия собственик и втория собственик. И те ми обясняват,че били проверили в КАТ и там бил като собственик още първия и в общината се водел също той.Въпроса ми е такъв, кои им дава правото на тези частни съдебни изпълните
  • 24 Георги Григоров

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Борислав Тодоров":

    Много просто!
    Регистрираш ЕООД.
    Прехвърляш колата на него.
    После прехвърляш ЕООД-то на когото си искаш.
    ЕООД-то се проверява за 5 минути. Не влачиш жена си при нотариуси и т.н.
  • 25 comment

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "човек":

    И в ЮК също, а вероятно и в други държави за бели хора. От мен имаш 1 +.
  • 26 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ВАСИЛ ДИМЧЕВ":

  • 27 TODOR STOYANOV

    5 2 Отговор
    ЗАЩО ДА СЕ ПАЗЯ?!АКО АЗ ЛИЧНО ПОПАДНА В ТОВА ПОЛОЖЕНИЯ ЩЕ НАПЪЛНЯ КОЛАТА С ГОРИВО,ЩЕ ИЗВИКАМ ЗАПОРИТЕЛЯ-ЧСИ И ЩЕ МУ ПОЖЕЛАЯ ПРИЯТЕН ПЪТ...НАГОРЕ ГРЪМВАМ Я БАРАКАТА С НАГЛОТО К...ЛЕ БЕЗ ДА МИ ПУКА!!!АЗ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕ СЪМ СОБСТВЕНИК!ДА МУ МИСЛИ И НЕДОБРОСЪВЕСТНИЯТ ПРОДАВАЧ!МДАА ЩЕ СИ ГИ ГРЪМНА КАТО СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ ТАКА ЩЕ СЕ СВЕТНАТ ВСИЧКИ ОТВОРКОВЦИ!!!
  • 28 Гавра и немарливост навсякъде

    3 1 Отговор
    " нотариалните кантори нямат връзка с регистъра на КАТ, а само там се вписват запорите върху определена кола, за момента от КАТ не дават достъп до регистъра си нито на нотариусите, нито пък на обикновените граждани решили да проверят дали има запор върху определен автомобил"
    Егати безочливата мърлявщина и гавра с народа. КАТ и нотариусите нямат връзка помежду си ?! КАТ крие информация като ЦРУ ? По тези и други причини 2 милиона души приключиха със тази тъпа държава.
  • 29 little

    2 0 Отговор
    Има начинда се провери.Тегав е, но е начин! Отивате с продавача в КАТ, при началника.Той изисква лична карта на собственика по документ, иначе не дават такава информация. В момента на проверката влизате двамата и купувача си отваря очите и ушите. После директно при нотариуса и обратно на канала! Правил съм го лично и изглежда това е най-сигурния начин. Ако МПС е в друг град е по-сложно, но принципът е същия, просто канала остава, за първия възможен момент. Сърбал съм тази попара! Забавих се с прехвърлянето при нотариус (имах генерално пълномощно) с месец два и междувременно се сдобих с изненада в КАТ. "ЗАПОР" Дано съм бил полезен.Успех
  • 30 Чакъров

    0 0 Отговор
    За момента ситуацията същата ли е? защото скоро мисля да купувам автомобил от София и ме хвана шубето с този мухабет :/
  • 31 Гост

    0 1 Отговор
    Здравейте! Имам въпрос,бърз въпрос!

    Намираш се в чужбина. Взимаш кола на изплащане,прибираш се в България.

    Въпрос 1) Можеш ли да я продадеш докато е на изплащане колата или единствения вариянт остава да я раздробиш на части?
    Въпрос 2) Какви ще са последиците за теб,ако направиш това което се пише във главния Въпрос?
    Въпрос 3) Нямаш нищо на твое име,могат ли да вземат нещо или да дърпат родителите ти за това?

    Благодаря предварително! :)
  • 32 гост

    0 0 Отговор
    Бившия ми съпруг с който нямам развод заложи колата ни която е на мое име и сега я кара друг човек с моите документи, на мое име, без да иска да я прехвърлим! какво да правя? помогнете!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил

    1 0 Отговор
    Относно до нотариусите, това си е направо законен рекет. А що се отнася за информацията от Кат, това трябва да става по Интернет, и веднага давам пример, от личен опит. В Испания съм закупил 4 автомобила за 10 г. Плащаш13 Евро абонамент за една година и влизаш в портала на Кат. Търсиш информация за автомобили посредством регистрационен номер и получаваш цялата информация за автомобила на кой адрес, собственост, има ли запор, всичко което те интересува, и след това си решаваш, купуваш или не, и ако няма опашка в КАТ за 15 минути ставаш собственик на автомобила