Last news in Fakti

12 Юли, 2016 12:20 6 763 2

Големите IPO провали /II част/

  • големите-
  • ipo провали-
  • ipo-
  • провалите

 IPO  (Initial Public Offering) - първично публично предлагане провалите, е моментът, когато една успешна частна компания, казва: „Хей, свят! Кой иска парче от мен?" Ако всичко върви добре, инвеститорите бързат да си купят прясно „отсечено” парче от този бизнес и да звъннат на частния си банкер в събота вечер. Тогава цената се покачва неимоверно бързо, а това прави много хора щастливи. Ако обаче нещата не се контролират, празникът не продължава дълго. И наистина е много трудно да се предскаже изходът от излизането на „сцената”, коментират експерти от Дирекция „Частно банкиране” в ПИБ.

В предишния материал Ви разказахме за едни от най-големите IPO (Initial Public Offering- първично публично предлагане) провали на всички времена. Сред тях бяха: онлайн доставчикът на играчки eToys.com, магазини за домашни любимци Pets.com, медийна компания Wired Ventures. В този материал ще ви запознаем с още няколко подобни случая.

TheGlobe.com е особен пример за провалено IPO. Теса - са едни от първите уеб сайтове за социални медии. През 1998 г., когато всичко е позволено, компанията се предлага за $9 на дял и скача до $65 на дял, до края на същия ден, отбелязвайки най-големата единична печалба към днешна дата - едни невероятни 606%. (източник: TheGlobe). Но любимото IPO на света се превръща в най-явния пример за имплозията на дотком компаниите. През 2000 г., рекламния пазар пада на дъното. До 2001 г. компанията е вече с 50% по-малко служители, а днес TheGlobe.com е само една страница текст, разказващ за Силиконовата долина.

Shanda Games е китайска компания, произвеждаща онлайн игрите Легенда за Мир" и "Aion". Следвайки други китайски компании, те искат да излязат на US пазара с IPO през 2009 г. Компанията наема тежката артилерия и удря право в целта. Оценката е направена от най-големите JP Morgan и Goldman Sachs. Общият брой споделяния за предстоящото IPO в пазарните платформи достига 83 500 000 за един ден (източник: Petruno). Пазарите отварят на $12.50 за акция. Това се оказва златна мина и повишаването е до общо $1.04 милиарда евро – най-голямото IPO за 2009 г. Алчността на оценителите обаче отново се показва. Чрез натискане на цената до максималната и граница, те засмукват наведнъж всички инвеститори. Липсата на нови такива неизбежното ги застига още на следващия ден – правят един от най-лошите IPO дебюти на годината от $ 1.75.

Vonage - през 2001 г. са интернет-телефонна компания и обслужват половината пазар на Северна Америка, чрез първото предаване на глас през интернет (VoIP). Маркетингът им обаче се оказва доста скъп - до февруари 2006 г., компанията е загубила $ 310 000 000 (източник: Kharif). Решават да станат публични на 24.05.2006 г., предлагайки акции по $17. На повърхността това изглежда като успех и събират бърз капитал от $531 милиона. Но това не беше нормално IPO. Vonage предприема необичайна тактика и предлага акциите си на 13.5% по-ниско от IPO-то, директно на клиентите си, които купуват акциите онлайн чрез специален уеб сайт. По ирония точно на тази високо-технологична компания се получава технически гаф. Когато клиентите се опитали да си купят акции онлайн, излизало съобщение, че покупките са неуспешни. Няколко дни по-късно, след като цената на акциите спада значително - те губят 30 на сто само през първата седмица. На клиентите им е казано, че покупките им са преминали успешно и че дължат оригиналната цена от $17 на акция. Ами сега?! Разгневените клиенти завеждат групов иск и печелят делото, а компанията заплаща глоби от $ 800 000. Службите в САЩ се самосезират и вдъхновени завеждат второ дело срещу Vonage за подвеждане на инвеститорите. Накрая Vonage излиза от пазара завинаги.

The Blackstone Group - Стив Шварцман, съосновател и главен изпълнителен директор, е извънгабаритен милиардер прахосник. За 60-ия си рожден ден, т.нар. „крал на Уолстрийт” хвърли няколко милиона долара на Мартин Кратко, Род Стюарт и Пати Лабел за водещ. Има и цял църковен хор, който пее псалми като: „Той има целия свят в Неговите ръце”. Blackstone е частна инвестиционна компания, специализирана във враждебни поглъщания. Шварцман и неговият бизнес партньор Peter G. Peterson, закупуват компании от 1980 г. насам, с помощта на много евтин и достъпен дълг. Общо взето нямаше голяма изненада, когато Blackstone обяви плановете си да стане публична през 2007 г. За съжаление, в прилив да получи част от това чудо, Wall Street осреднява на 23% годишна възвращаемост (два пъти повече от средното за S&P 500). Застрахователите оценяват компанията на $40 милиарда. Но най-големият проблем - и нещо, което Шварцман и неговите Blackstone партньори несъмнено са предвиждали, беше че кредитният пазар е на път да удари дъното. В проспекта на IPO-то, Шварцман предупреждава официално за това, като посочва за неравномерни доходи през следващите няколко месеца или години, но малко хора обръщат внимание на това. Резултатът: Blackstone се повдига с $ 4.1 милиарда. Шварцман и неговия съосновател Peterson прибират $ 2.6 милиарда и се оттеглят, а инвеститорите се оказват със склад и са загубили 42 на сто от стойността по време на първата си година. Повече от две години по-късно акциите все още се търгуват между $10 и $15 - по-малко от половината от IPO цената.

Omeros

Цената на акциите на базираната в Сиатъл биотехнологична фирма Omeros „потъна като камък” след нейното IPO през октомври 2009 г.

Биотехнологичната фирма Omeros държи отличието за най-лошо IPO. Компанията е в етап III на проучвания за едно лекарство, което претендира да подобри функцията на ставите и облекчаване на болката след артроскопия на коляното (операция). Мениджърите разчитат, че докато лекарството получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), ще заработят малко пари чрез IPO. Omeros става публична на 7 октомври 2009 г. и вдига милионите си с $62 на акция (от $10). За съжаление, точно по това времесъщото правят още 42 компании от този сектор. Към ноември 2009 г. цената на акцията слиза на надолу с 43% [източник: Yahoo IPO].

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    0 1 Отговор
    Поздравления за екипа на Факти.БГ за добрата инициатива да публикуват подобни експертни текстове! Има нужда и от такива четива!
  • 2 Петър

    0 1 Отговор
    Страхотна статия! Браво както на Fakti.bg, така и на екипа на Fibank-Частно банкиране, написали текста.