Last news in Fakti

30 Юли, 2016 16:18 1 532 0

7,3 процента е безработицата в България

  • безработицата-
  • българия-
  • борисов

По думите на Борисов приоритет за правителството са общините от смесените региони

7,3 процента е безработицата в България - 1

„Проблемът ни е че 7, 3 процента е безработицата в България, има липса на работници. Безработните не искат да работят, а инвеститорите имат огромна нужда от работници.“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който проведе среща в Търговище с кметове на 15 общини от региона - д-р Дарин Димитров, кмет на Търговище, Любомир Христов - Шумен, д-р Валентин Василев - Разград, д-р Юлиян Найденов - Силистра, Янка Господинова - Алфатар, Любен Сивев - Кайнарджа, Ешреф Реджеб - Никола Козлево, д-р Юксел Ахмед - Дулово, Нуридин Исмаил - Хитрино, Ешреф Ешрефов - Омуртаг, Лютфи Рюстемов - Опака, Танер Али - Антоново, Нида Ахмедов - Каолиново, Мердим Байрам - Върбица, Дауд Аляовлу - Цар Калоян.

Пред тях той представи подробно решението от последното заседание на Министерски съвет, с което бяха отпуснати средства в размер на 29 973 млн.лв., от които 20 295 млн.лв. за ремонт и реконструкция на инфраструктурни обекти в редица общини. „Всеки един от тези кметове беше дал заявка и по-специално за сферите, свързани с подобряване на водоснабдителната система, помпени станции, саниране на детски градини и училища, пътища-там където няма или са в безобразно състояние, детски площадки, игрища, обредни домове. Всичко това днес е възможно, благодарение на добрата работа и ангажираността на финансовия министър, на приходните и данъчните агенции, на полицията и ГДБОП и на главния прокурор“, каза пред кметовете премиерът.

Той представи пред тях и отчет, според който за юли тази година има събрани 200 милиона лева повече в бюджета в сравнение с юли месец 2015г. „В сравнение с миналата година за този период около 1,5 милиард повече. На базата на това си позволяваме жизнено важни за кметовете неща-да им дадем средства като бонус от правителството за по-добър живот на хората“, добави Бойко Борисов.

Той увери, че работата по АМ Хемус и по развитието на инфраструктурата продължава. Министър-председателят подчерта, че България е пример в този размирен свят, как християни и мюсюлмани трябва да живеят заедно и да се уважават. По думите му приоритет за правителството са общините от смесените региони и Северозападна България. „Ясен признак за това е, че тук строим пътища, училища, детски градини, водопроводи. Казал съм на всички бързо да провеждат обществените поръчки, максимум прозрачно и чисто, за да може всеки лев да отива за хората“, подчерта Борисов.

Той подчерта, че за радост инвестициите в страната нарастват и даде пример със започналото изграждане на завод в Димитровград за 100 милиона долара, японска инвестиция с над 3000 работни места. „В Шумен има два нови завода, във Велико Търново-3. Квалифицираните кадри отдавна вече са заети и притеснението ми е в липсата на работна ръка“, добави премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА