5 Август, 2016 04:15 3 456 0

8 начина да направите вашето дете по-умно

  • дете-
  • деца-
  • умни-
  • интелигентност-
  • развитие-
  • учене-
  • обучение-
  • iq-
  • съвети

Музика, спорт, въображение и вдъхновение... са само част от нужните съставки

8 начина да направите вашето дете по-умно - 1
Снимка: Милена Трачева

Учените твърдят, че в днешно време ние сме далеч по-умни от нашите баби и дядовци. Изследвания от цял свят показват, че година след година развитието на нашите деца се подобрява. Това е страхотна новина! Но как можем да бъдем сигурни, че нашите деца стават все по-умни?

1. Запишете ги на някакъв вид спорт

Всички знаем, че активният начин на живот е добър за здравето ни, но знаете ли, че след тренировка хората научават нови думи и попълват речника си 20% по-бързо! Това е перфектен начин вашите малчугани да се учат в ранна възраст, тъй като те се научават да произнасят нови думи, да построяват изречения и да общуват с връстници и възрастни.

2. Включете ги във вашите хобита

Независимо дали става дума за готвене, плетене или музика, активното учене е жизнено важно за развитието на децата. "Много 5-годишни деца нямат необходимите умения, за да започнат да учат. Например, те не знаят как да държат молив", коментира Джо Мур, образователен експерт към британската компания "Учебни ресурси", която разработва продукти за деца.

Децата, които учат активно, могат бързо и лесно да придобият умения, които ще ги подготвят за ранно обучение. Докато учат как се прави дадено нещо, те също така се научават как да следват инструкции и развиват координацията си.

3. Следвайте ги

Когато детето ви показва интерес към нещо, окуражавайте го, помогнете му да преследва своята страст. Децата реагират добре на насърчение и похвали и са далеч по-склонни да се придържат към нещото, към което са проявили интерес, както и да научават нови и нови неща с течение на времето. Доклади и изследвания, свързани с коефициента на интелигентност (IQ), правени през годините, предполагат, че потребностите на обществото са свързани с нашето подобрено IQ. В края на краищата, лесният достъп до огромно количество от информация в днешно време, би трябвало да позволи на децата ни по-лесно и бързо да се развиват и усъвършенстват.

4. Оставете ги да спят

Ползите от съня, свързани с развитието на мозъка са безкрайни. Сънят помага за ученето. Изследвания показват, че дори дрямката оказва значителни ползи, като например способността да запазваме информация. При децата, а и при възрастните, добрият сън е толкова важен, колкото и доброто хранене и физическите упражнения.

Сънят може да подобри концентрацията, а тя е много важна за предстоящия ден в училище или в детската градина.

5. Хвалете ги, че не се отказват

Дори да означава да ги наблюдавате как правят едно и също нещо за стотен път - не ги обезкуражавайте, напротив хвалете ги. Смята се, че тайната на успеха се крие в упоритостта. Не всеки човек е природно интелигентен, но всеки може да се научи. Когато се придържаме към нещо и бъдем упорити, е много по-вероятно да постигнем дългосрочните си цели. Научете малкото човече да се учи от грешките си, а когато се провали да стане и да опита отново.

Благодарение на това, в даден момент вашето дете ще бъде толкова умно, ако не и по-умно, от останалата част от класа.

6. Ако са щастливи, те са готови да учат

Започнете с това да бъдете щастлив родител. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи нали? Когато цял ден сте били на работа, в джоба си имате дълъг списък със задачи, а домакинската работа се трупа, е лесно да се чувствате стресирани и изнервени. Но ако за момент оставите тези неща настрана и се превърнете в радостен родител, ще можете да прекарате време, щастливо време, с детето си и това ще окаже положително въздействие върху неговото развитие и учене. Когато детето е щастливо, то е много по-ангажирано и заинтересовано от своето обучение.

Учените постоянно проучват социално-емоционалните фактори и много от тях стигат до заключението, че щастливите деца са по-склонни да учат, по-любопитни и по-умни.

7. Четете с тях, не на тях

Докато четете и следите с пръст думите и редовете в книжката и сочите картинките, детето ви усвоява по-ефективно новите думи, както писмено, така и говоримо. Това връща лентата към активното обучение, тъй като детето участва активно в историята. Като показвате картинките и думите в книгата и обсъждате историята с малкото човече, вие ще превърнете четенето в едно ново и вълнуващо преживяване за него. Карайки книгата да оживява, вие ще подобрите уменията на детето да осмисля и разбира нещата. Четете различни книги, разказвайте различни истории, за да обогатите света на вашия наследник.

8. Запишете ги на уроци по музика

Независимо дали мечтаете вашето дете да стане рок звезда или не, музиката е много важна за неговото развитие. Изследвания в тази област показват, че уроците по музика подобряват IQ-то. Много изследвания показват положителни връзки между музиката и психичното благосъстояние. Хванете вниманието на детето от рано и го вдъхновете за музика. Няма значение какъв музикален инструмент ще изберете, важното е детето да се забавлява и да му е интересно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА