Last news in Fakti

14 Август, 2016 15:35 1 993 1

Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем

  • пиб-
  • петър чобанов-
  • предписания-
  • банки
Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем - 1
Снимка: БТА

След стрес тестовете се видя, че банковата система е стабилна и резултатите са по-добри от тези на общоевропейско ниво, въпреки разликите в мащабите. Дори банките, които трябва да осигурят допълнителни капиталови буфери изглежда, че разполагат със стройна стратегия как да го направят, коментира бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Първа инвестиционна банка вече доказа, че може да се справи с подобен тип препоръки какъвто беше случая с ликвидната подкрепа. Тогава банката получи препоръки, които бяха едно ниво над сегашните и на практика по европейските правила отговаряше на изискванията за капиталова подкрепа. Тези мерки включваха преструктуриране и редица показатели, които те изпълниха.

С оглед на печалбата, която ПИБ постигна за първото полугодие, банката без проблем ще успее да изпълни и сегашните предписания. Показател за това е и базовият сценарий при стрес тестовете, а виждаме че там от самото икономическо развитие индикаторите свързани с капитала се подобряват за тази банка“, заяви още Чобанов. По думите му банковата система е стабилна, но банките трябва да започнат да кредитират с по-големи темпове и да поемат малко повече рискове. „Без тези рискове икономиката няма как да се развива. Има банки, които имат твърде висока капиталова адекватност, но не използват съвсем ефективно ресурса си и могат да си помислят за по-голямо кредитиране“, обясни финансистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делчо

    0 0 Отговор
    то е ясно че ще ги изпълни. само печалбата им за полугодието е половината сума за буфера. тая банка я спукаха от проверки. според мен ако минат и другите такива проверки и от ЕК резултатите им ще са доста по зле от на пиба