15 Август, 2016 05:45 2 186 4

Парите за безработица накуп срещу проект

Парите за безработица накуп срещу проект - 1

Останалите без работа могат да получат накуп обезщетението си за безработица, ако представят проект за развитие на собствен бизнес, пише „Монитор“. Това предвижда Законът за насърчаване на заетостта. Целта на мярката е да насърчи предприемачеството сред останалите без препитание, осигурявайки им начален капитал. Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че с всяка изминала година интересът към създаване на фирма с пари от обезщетението за безработица расте.
През 2013 г. 109 души са сменили статута си от „безработен“ на „бизнесмен“, а през 2014 г. броят им расте до 151. Миналата година от тази възможност са се възползвали 166 човека. За първото полугодие на тази година 105-има безработни са получили одобрение на бизнес проекта си и разрешение да вземат обезщетението си накуп. „Има почти двойно увеличение на безработни, стартирали бизнес, спрямо първото шестмесечие на 2015 г., когато 64-ма са сключили договор с бюрото по труда по тази мярка“, обясниха пред „Монитор“ от Агенцията по заетостта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    1 0 Отговор
    Собствен бизнес в България? Ха ха ха ха хо хо хо хо ох ох ох. Направо се развеселих рано рано.
  • 2 Гюро

    1 0 Отговор
    ХА, ХА, ХАААА. На първо място да се спре корупцията на всички нива. Защото тя разяжда държавата от социализъма до днес. Корупцията прогони 2 млн. мислещи и можещи хора от държавата. Корупцията дава шанс на некадърниците да заемат отговорни постове, които след това генерират милиони загуби за държавата. Нека да насочат тези пари за решаване на главния проблем на държавата. В противен случай КОРУПЦИЯТА ще погълне и тези пари, а Вие си пишете розови статии.

    Коментиран от #4

  • 3 Ядесереитн

    1 0 Отговор
    Останалите без работа да ги изюркат на принудителен труд, магистралки, строителство, мини, отпадъци, границата да вардят, било и с по една сопа макар..... Тъй де , вместо да си барат макарите и да ядат парите на данъкоплатците, т.е. мои и ваши пари.
    Бизнесмени щели да стават... просто искат да излапат париците наведнъж, вместо да си размърдват дирниците всеки месец за подпис.
  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гюро":

    Ти искаш корупцията да прогони корупцията. Няма как да стане. В държава като нашата не виждам вече светъл лък за оправия, какъвто виждах при приемането ни в ЕС. Надявах се, че ЕС ще се наложи като норми, мерки и закони, ще контролира средствата и ще съди криминалните или ще изисква това от българите. Но е факт, че ЕС раздава парите срещу бележка, а те потъват у джобовете на криминалните тук. И вече 10г няма промяна в тази схема, само където у нас всичко ново се прави с такива средства и всеки управник се е насочил към тях като средство за лично облагодетелстване. Поле дали ще осъдят държавата за неустойки, на кой му пука. Всички управници са замесени в схеми за източнване, държавни поръчки, близки фирми, и др. Как да стане оправянето от хора, които вече толкова години градят въпросната корупция?