Last news in Fakti

19 Август, 2016 19:10 3 721 3

Свалят банковите такси от 1 февруари

  • банки-
  • бнб-
  • наредба-
  • такси

Това става ясно от приета наредба на БНБ

Свалят банковите такси от 1 февруари - 1

От февруари догодина таксите по разплащателните сметки на банките трябва да бъдат намалени. Изискването е на БНБ и е съобразено с европейска директива.

Според промените услугите по платежните сметки за основни операции трябва да са безплатни  или да се предлагат срещу "приемливи такси" , които да са съобразени с нивото на доходите у нас.

Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година, и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка, обяснява БНБ.

Средният размерът все още е неясен и трябва да бъде определен до 15 октомври тази година. Банките трябва да предоставят на БНБ нужната информация за изчислението до 1 октомври.

Очаква се от 18 септември да започне да функционира и безплатен сайт на БНБ, който ще даде възможност потребителите на финансови услуги да сравняват таксите на отделните банки.

Централната банка прие изменения в няколко свои наредби, с които въвежда в законодателството ни европейски изисквания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ползвател

    0 0 Отговор
    Или няма да има осезаемо намаление, или банките ще си измислят други "такси" (начини да си взимат своето). Има една поговорка: "Където е текло, пак ще тече". Та и банките не вярвам да се предадат без бой....
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    При пазарна икономика не е ли по-правилно банковите такси да се определят от търсенето? Регулациите на БНБ в този случай звучат като цензура!
  • 3 Бай

    0 0 Отговор
    Ами тея пладнешки разбойници трябва даже пари да дават...Какво е това нахалство - за осигуровки 2 лв. за вноска - 4 или 6 лв. съответно на човек за осигуровки. Ако трябва да платиш глоба към КАТ - 3.50лв. такса на другата банка...Чак сега се сетиха - трети път не плащам нищо, като внасям осигуровките. Чак се чудех какво става...Може приблизително да изчислите на месец каква сума се генерира само от осигуровки - колко се осигуряват по такса за осигуровки равно на ....
    Банките - най-голямата легализирана система за измама и обиране на пари от простолюдието...всъщност, конкурират се със държавата, макар вече да е почти едно и също, ако разбирате какво имам в предвид...разбирате ме, де - то целия свят го знае това...