7 Септември, 2016 06:30 1 431 0

НЕК пази в тайна как и на кого плаща за ток

  • нек-
  • ток-
  • банки-
  • печалба

Преглед на печата

НЕК пази в тайна как и на кого плаща за ток - 1

„24 часа”

Банките с рекордна печалба - 909 млн. лв.

2016 г. се очертава рекордна за печалбата за българските банки, показва последната статистика на БНБ. Към 31 юли печалбата на сектора е 909 млн. лв., сочат данните.

Това е рекорд за този период, откакто има статистика в БНБ. Сумата е с 295 млн. повече от същия период на 2015 г. и надвишава с 11 млн. лв. отчетените 898 млн. лв. за цялата 2015 г. Тя е е и близо 2 пъти повече от печалбата за всички предходни години до предкризисната 2008 г.

„Труд”

20% свободни места в Алма матер

Софийският университет закъса за студенти. Свободните места по държавна поръчка са 1076 в 64 специалности, което е 20% незаети места.

Най-много са свободните места за редовно обучение по "История". Любопитен детайл е, че и специалността "Право", за която по традиция има много желаещи, този пъти има  47 свободни места за редовно и 37 за задочно обучение. В специалността "Българска филология" има 24 незаети бройки. Малко са били и кандидатите да учат математика.

„Стандарт”

Управляващите няма да пипат данъците през 2017-а

Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това съобщи вчера пред БНТ председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Освен че данъците няма да бъдат променяни, бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит. Приоритетите ще са образование и здравеопазване, ще се отпусне и втория милиард за санирането на жилищните сгради, стана ясно от думите на Стоянова.

„Монитор”

Китайци готвят мулти милионна инвестиция край Хасково

Мултимилионна инвестиция подготвя огромна китайска фирма за бившето военно летище „Узунджово” край Хасково, научи „Монитор”. „В момента експерти на една от най-реномираните южнокорейски консултантски фирми оглежда терена на бившата авиобаза, чийто терен е близо 2000 декара”, потвърди кметът на Хасково Добри Беливанов.

„Корейците консултират една от най-мощните китайски фирми. Не мога да бъда конкретен, тъй като сме на много ранен етап, но мащабът е огромен. Мога да кажа, че китайската фирма има осъществени досега инвестиции за трилиони щатски долари. Персоналът й е огромен. Имат над 160 хил. инженери, а работници надхварлят 1 млн. души. Това са мащабите на Китай, които за нас са непонятни”, открехна леко завесата за читателите на „Монитор” кметът на Хасково. „Сега”

НЕК пази в тайна как и на кого плаща за ток

Националната електрическа компания (НЕК) пази в тайна на кои производители и как плаща за произведения и изкупен от тях ток. На въпроси на в. "Сега" по Закона за достъп на информация от компанията отказаха да дадат подробности около плащанията си. Оказа се, че и в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма.

 „Капитал дейли”

Дефилето на мъртвите проекти

Андрей Ковачев се занимава с дефилето на Кресна от 20 години. Опитва се да пресметне ефекта от пътя там върху животинските популации и екосистемата, която е уникална заради срещата на две климатични области - средиземноморската и умереноконтиненталната. Там за малко да остане завинаги миналата седмица, когато автомобил връхлита върху него и придружителя му, алпинистът и зоолог Боян Петров. Двамата извършват теренни проучвания дали е възможно да се направят проходи за животни под трасето. "Принципно трябваше две плочи да има там и това е", казва Петров, докато лежи във Военномедицинска академия в София. Оказва се, че двамата са имали доста късмет - нито един от тях не е влязъл под колата, нито е бил размазан върху бетонните плочи наблизо. Петров е доста тежко пострадал, но се надява да се възстанови скоро, а Ковачев е със счупена ръка и крак.

„Дума”

Има криза на управлението и на ценностите

Има криза на управлението, а в държавата има криза на ценностите, заяви кандидатът за президент ген. Радев. По думите му властта няма ясна, дългосрочна визия как да се развива държавата и няма воля да се вземат държавнически решения. Ген. Радев е категоричен, че това се дължи на срастването на една партия с държавата. Тя държи законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Неин е и президентът. Има успокоение и самодоволство, подчерта той.

Ген. Радев започна предизборната си обиколка от населени места, свързани със Съединението.

Премиерът Борисов ще направи всичко възможно да избегне директен сблъсък с ген. Радев, а това само по себе си е добра оценка за нашия кандидат, коментира Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА