11 Септември, 2016 00:44 7 887 3

Как да не се държим на работното място?

  • работно място-
  • съвети-
  • държание-
  • колеги-
  • шефове
Как да не се държим на работното място? - 1
Снимка: shutterstock.com

Повечето хора добре знаят какво трябва да правят, за да се развиват и да трупат професионални успехи. Колкото и добри специалисти да сме обаче, ако не спазваме правилата за етика и колегиалност на работното място, бързо можем да си спечелим „лошото око“ на колегите.
Именно тези дребни на пръв поглед принципи, са особено важни, за да си проличи що за човек сме и дали ще съумеем да спечелим симпатиите на другите.

Ето нашите съвети за нещата, които трябва да отбягваме в държанието си на работното място:

Не забравяйте да сте толерантни! Това е качество, което хората днес все повече не притежават. В работната среда, когато сте заобиколени от колегите, няма начин да не се срещат различни мнения и разногласия, но ако всеки проявява капка толерантност и се съобразява с желанията на околните, конфликтите и лошото настроение ще са сведени до минимум. Човек трябва да е отворен към различията и да ги приема, а не да мисли, че неговото мнение е винаги на 100% правилно. Ако се научим да сме една идея по-толерантни, ще улесним не само деловия, но и личния си живот.

Не се отнасяйте с пренебрежение към хората. Освен шефа и равнопоставените ви колеги, уважение заслужават и тези, които са по-долу в професионалната йерархия от вас. Не се отнасяйте твърде надменно към никого и се дръжте приятелски дори с чистачката. Тя изкарва по-малко пари и работи по-неквалифициран труд от вас, но може да е по-достоен човек от всички други. Уважението към околните, винаги ще ви превръща в добра компания и ще буди уважение към самите вас.

Не се правете на компетентни по всички въпроси. Има хора, които смятат, че знаят най-добре как се работи правилно, как трябва да се извърши тази задача, как се борави с копирната машина, дори кой е най-добрият ресторант наблизо, най-правилният начин да се обличаме и т.н. Списъкът е дълъг, защото те взимат отношение по всички въпроси и мислят, че разбират от всичко. Добре знаете колко дразни това поведение. Ако усещате, че прекалявате със съветите по теми, които не са от вашата компетенция и най-вече, по които никой не ви е питал, просто замълчете, за да не се натрапвате. Според японците мълчанието е признак на мъдрост, а прекаленото бъбрене – на глупост.

Не говорете на много висок тон. Дори да сте по природа емоционална и експресивна личност, оставете високоговорителя си вкъщи. На някои хора им е нужна тишина, за да работят и ако не спират да чуват гласа ви да се извисява, може да се подразнят и да стигнете до конфликт. Опитайте се да не ядосвате колегите си по този начин, защото в колкото и добри отношения да сте, това може да се окаже голям минус за комуникацията ви, макар на пръв поглед да нямате сериозен проблем в отношенията с тях. А и за вас не е добре всички да знаят това, което ви се случва.

Не се самоизтъквайте прекалено. Няма съмнение, че самочувствието е важно, за да се развиваме в кариерата. Едно е обаче да знаем какво можем и да се гордеем с него, друго да се изтъкваме непрекъснато за щяло и нещяло. Много е грозно отстрани, когато някой не спира да говори за заслугите си и да ги натрапва на всички. Ако имате този навик, се опитайте да го изкорените, защото така ще подразните колегите си, които също може да са постигнали много, но не парадират с постиженията си. Оставете добре свършената работа да говори за вас, а не само вие да говорите за нея.

Не се дръжте фамилиарно с всички. Изкуственото сближаване с колегите, твърде личните въпроси, угодничеството не са за предпочитане на работното място. На някой може да му се стори симпатично, но като цяло хората се водят от правилото, че на работа човек работи. Особено шефовете. Оставете сближаването с колегите да стане естествено и според взаимни симпатии, а не да насилвате нещата и накрая, вместо да се харесвате на всички, да не се харесвате на никого. Приятелства на работното място се създават, но не избързвайте, докато не опознаете човека.

Добре знаем, че никой не е перфектен и не може да спазваме винаги всички изисквания. Нищо не ни пречи обаче да опитаме. Така ще направим времето на работното място малко по-приятно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪШО

    7 1 Отговор
    Не искайте увеличение на заплатата.
    Не питайте кога въобще ще ви платят.
    Дърпайте фирмата напред - малко повече извънреден доброволен труд прави добро впечатление.
    Не отсъствайте от работа - разни там болнични, отпуски - забравете. Само неплатен и то когато шефа предложи.

    За сега стига.
  • 2 Цурето

    1 2 Отговор
    Избягвайте сексистки изказвания, шегички, вицове. Без значение от кой пол сте. В България някак тези неща се възприемат за нормални и дори жени често попадат в заложения от обществото капан и реагират с усмивка в подобни ситуации, а не би трябвало, става дума за достойнство и самоуважение.
  • 3 Тъпанар

    1 0 Отговор
    "Дори с чистачката" браво отлично написано това е надменно защото като я видиш си казваш същото