Last news in Fakti

12 Септември, 2016 07:31 1 559 0

Петролът на крачка от $50 за барел

  • петрол-
  • нефт-
  • русия-
  • саудитска арабия-
  • цени-
  • пазар

Цените на черното злато са под натиск за поскъпване, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение

Петролът на крачка от $50 за барел - 1
Снимка: АП/БТА

След седмица на поскъпване в петък петролът отстъпи от психологическите $50 за барел, съобщава АП.

Черното злато в петък се търгуваше в границата между $45 - $47 за барел.

Цените на петрола са под натиск за поскъпване, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на съвместна работна група, която да работи за стабилизиране на пазара на черно злато.

В началото на годината цените на суровината се въртяха около $28  за барел, а на 26 май цената скочи над психологическата бариера от $50 за барел. Оттогава черното злато опитва да прескочи бариерата.

Петролните пазари бяха подкрепени допълнително от данни, показващи пореден солиден ръст на вноса на суров петрол в Китай през август. Това е нов знак, че търсенето на петрол в световен план е стимулирано от все още ниските цени. В същото време от САЩ и други силно развити икономики идват сигнали за забавяне в потреблението на горива.

В същото време Русия и Саудитска Арабия са най-големите производители на петрол в света. Иран обаче обяви, че e гoтoв дa paзгoвapя зa зaмpaзявaнeтo нa дoбивa, ĸoгaтo oбeмът нa пpoизвoдcтвoтo нa cypoвинaтa в нeгoвaтa cтpaнa дocтигнe paвнищeтo oт пpeди зaпaднитe caнĸции – 4 милиoнa бapeлa в дeнoнoщиe.

Ислямската република има солидни залежи на нефт и природен газ. Тяхното разработване може сериозно да повлия не енергийните цени по световните борси. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА