Last news in Fakti

14 Септември, 2016 13:55 1 822 2

България се прицели в космическата индустрия

  • българия-
  • космос-
  • индустрия
България се прицели в космическата индустрия - 1

„Подписаното Споразумение с Европейска космическа агенция (ЕКА) е шанс за България да стане водеща в космическата индустрия в света. Създаваме условия за активизиране и укрепване на научно-изследователския капацитет на България, което е възможност за нас да бъдем конкурентоспособни и иновативни.“ Това каза националният представител на Агенцията за България и началник на Политическия кабинет на министъра на икономиката Филип Кирев по време на семинар „Информационен ден за ЕКА за България“, организиран от Министерство на икономиката и ЕКА.

Представителят на ЕКА Анабел Фонсека, обясни, чe семинарът има за цел да предостави на представителите на индустрията, научната и академичната общност в страната информация относно организацията на ЕКА; индустриалната политика в областта на космоса; европейската космическа изследователска и развойна дейност; пазарите на европейската космическа индустрия; програмното структуриране и избор на изпълнители, както и специфични препоръки за развитието на пазара на космически технологии в България. Тя уточни, че форумът ще представи и механизмите, по които се усвояват средствата, които държавата внася с членството си в ЕКА. И подчерта, че тези средства се връщат в икономиката ни и служат за развитие на индустрията в областта на космическите изследвания.

Националният представител на Агенцията за България Филип Кирев поясни, че успешно е приключила първата тръжна процедура на ЕКА за България по Плана за европейските коопериращи държави. По нея са кандидатствали около 50 български участници, като одобрените проекти са 5 на обща стойност 787 000 евро. Кирев изрази надежда, че с предстоящото представяне на втора процедура ще се засили интереса на потенциалните участници и ще привлече много конкурентоспособни проекти. „Надявам се, че с подобни информационни кампании, които ще бъдат организирани и в бъдеще, вниманието на заинтересованите страни ще бъде насочено към активно участие с проекти в тръжните процедури на ЕКА, в областта на летателния хардуер, научноизследователска дейност с индустриално приложение, космически приложения, продукти и услуги, и образователни дейности.“

Представянето на условията за участие във втора тръжна процедура ще бъде на 15 септември 2016 г. в Големия салон на БАН, ул. „15 ноември“ 1, от 9ч. На 10 октомври 2016 г. цялата информация по възможностите за кандидатстване ще бъде качена на сайта на ЕКА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Боже,Боже...
  • 2 Драго

    0 0 Отговор
    Така е. Като не сме приятели вече в енергетиката и газификацията, търсете си краварски партньори за космоса.