17 Септември, 2016 10:35 2 611 3

НАП проверява 1900 фирми в София

  • нап-
  • служители-
  • заплата-
  • доходи

Техните служители били осигурявани на минимална работна заплата

НАП проверява 1900 фирми в София - 1

Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата. Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата, съобщават от пресцентъра на НАП.

По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“. Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща [email protected].


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Айде стига! Половината от работниците ИСКАТ да ги осигуряват на минималната,за да взимат детски,помощи,добавки или да си опазят заплатата от наложени запори. Но в Б-я виновен е само "чорбаджията-изедник".
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    "В дългосрочен план"...казал директорът на "Контрол" при НАП,имайки предвид че НЯКОЙ ДЕН пенсията ще бъде по-малка в сравнение с другите на съответния договорил си с работодатела работник.Но въпросният директор НЕ КАЗВА ОТ КОЛКО ГОДИШНА ВЪЗРАСТ през тоя "някой ден" ще се пенсионират болшинството от хората и ще бъде ли изобщо възможно ДОЖИВЯВАНЕТО Й?!!
  • 3 Спиру

    0 0 Отговор
    Аре стига прах в очите бееее . . . Поредната лошо скалъпена рекламна кампания на НАП. Да не съм там, та да не знам! От няколко години знам, че каквото кажат ПР-четата от НАП обикновено става обратното. Що не кажете за обединението на "ревизии" в София от околните областни градове. Уж щяло това да повиши разкриваемостта, да се правят по смислени ревизии . . . А то каква била целта? Да могат да се контролират ревизорите от приближените до властта ръководители на НАП. Тоест, нема вече случайни ревизии, а всичко се дирижира на кой да му се начисли и на кой да му се признае ДДС-то например. И това начело с "любимата" ни г-жа Илияна Христова и стоящите и зад гърба директори! Аре с....р бе!