21 Септември, 2016 15:15 1 746 19

ЕК финансира газовия хъб „Балкан“

  • балкан-
  • газов хъб-
  • газ

"Булгартрансгаз“ вече обяви обществена поръчка за избор на консултант

ЕК финансира газовия хъб „Балкан“ - 1

Европейската комисия е готова да съфинансира с 50 на сто предпроектно проучване за възможностите за изграждане на газовия хъб "Балкан", съобщи БНР.

"Булгартрансгаз“ вече обяви обществена поръчка за избор на консултант, който да оцени възможностите на държавната компания за изграждане на хъба.

От Комисията очакват документите да бъдат подадени до 8-и октомври.

Все още за създаването на газовия хъб няма модел на борса за търговия с горивото, няма изградени връзки за дистрибуцията и доставките му, няма и осигурени количества гориво. Тези моменти трябва да бъдат изчистени, за да стане ясно дали има смисъл от газовия хъб „Балкан“, категорични са европейски експерти.

Както Факти.бг писа: близо 1,5 млрд. евро ще бъде инвестицията в газовия хъб „Балкан“, ако се реализира северния маршрут, а 1,4 млн., ако се стъпи на южния - към Гърция и Италия. На енергийния форум във Варна бяха лансирани различни варианти на капацитет на хъба - от 37 млрд. куб. м на вход и изход, ако се избере южното трасе и 45 млрд. куб. м, ако стане северния маршрут, той обаче е свързан с тръбата по дъното на морето, с руския газ и с интерес от руската страна.

От своя страна Русия се опитва да заобиколи Украйна като транзитна държава. Преди месеци Москва лансира изграждането на „Северен поток -2“. В южна посока Русия търсеше алтернативи и една от тях беше „Турски поток“ след провала на „Южен поток“. В сряда Анкара даде разрешение на „Газпром“ за изграждането на трасето.

Целта на европейския Енергиен съюз е пълната свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Комисията в тази насока.

Ако „Газпром“ успее да изгради газов хъб в Гърция, то съществуването на българския енергиен хъб „Балкан“ се обезсмисля, предупредиха преди дни експерти.

Атина вече усилено работи за терминал за втечнен газ в района на Александруполис. Това ще разнообрази енергийните доставки за балканската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де юре

    1 0 Отговор
    Само дето газа няма да е наш. Сондажната платформа "Noble Globetrotter II" на френската фирма "Тотал" беше разглобена(свалена сондажната кула) в бургаското пристанище и на 08.09. замина за Египет. Тази платформа проучваше варненския "блок" "Хан Аспарух". Газ нямаме, за съжаление. Някой спомня ли си думите на нашия премиер-как копваме, как почваме да добиваме, и стваме дъ бест?
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    Значи ли че щом в Гърция ще има газов хъб,ние да не строим нашия защото бил "безсмислен"?Значи ли да откажем европарите давани ни безвъзмездно за строежа и да не създадем раб. места за строежа му?А кво ни бърка да си го построим и да си го заключим за по-добри времена,а що не и да го превърнем в ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ?Между другото сме чували за всякакви интересни и причудливи места по света като пирамиди,водопади,крепости,замъци,КИТАЙСКА СТЕНА...но някой турист някога и някъде да е бил воден да резглежда ГАЗОВ ХЪБ?:)

    Коментиран от #4, #9

  • 3 цаца

    0 0 Отговор
    Господа рибата е още в морето. Това е фаза проектно проучване и то финансирано на 50%. Има още много работа за да не стане нищо.
  • 4 Коня няма връзка с мозъка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Добре е да прочетеш какво си написал и пак да го осмислиш...
    Да беше изгледал прякото предаване от Варна, че да разбереш за какво става въпрос.
    Представителите от енергийната комисия на ЕС заявиха във Варна, че Булгартрансгаз трябва да подаде заявление в определените срокове и те да решат да ли този проект е безсмислен.
    - А както се очертава ще е такъв, понеже дадоха приоритет на EAST RING и на разтоварищата в Гърция. Освен това заявиха, че нямат против за Турски поток, което на практика означава, че са съгласни тръбата да стигне до Гърция с газов хъб на границата.
    А що се отнася до туристическата атракция ... - Толкова е нелепо, че чак не си заслужава да се коментира.
    Съветът ми е не се излагай повече- не е нужно
    На такива нелепи приказки има право само пожарникаря от Банкя! - Не му изземвай функциите
  • 5 Ще я купим

    0 0 Отговор
    Харесвам България да е 100% зависима от руската газ. Харесвам също като русия ни я спира без предупреждение в най-лютата зима. Искам да продължим да сме зависими поне още едно поколение. Жалко че цените паднаха наполовина и няма да плащаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 25 години високите братски цени, както беше заложено в Южен поток.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ще я купим":

    И какъв газ ще купуваш и на какви цени, че нещо не ми стана ясно от мазохистичното ти изказване?
  • 7 Мазохистът

    0 0 Отговор
    Течна и евтина. Докарана в Гърция и транспортирана до тук. Такава, която праща в гроба монополистите и пажовете им. Още въпроси?

    Коментиран от #10

  • 8 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ще я купим":

    Почти всички страни от ЕС купуват от Руснаците с Малки изключения , а цяла източна Европа се снабдява изцяло от Руснаците. - Газта от Норвегия и Швеция не минава по- надолу от Австрия. Румънците са другото изключение.
    Та питам те от къде ще купуваш Газ!
    Проекта Източен Кръг, който замества Южен Поток и е подкрепен от ЕС се снабдява от Руснаците. - Той предвижда доставка към България но не като транцитираща страна, повече като консуматор. Турски Поток и Южен Газов Коридор са другите алтернативи. От Турски Поток газта от къде идва?
    Южен Газов Коридор - съгласен, само че трасето е два пъти по- дълго, 3-ри пъти по скъп проект и 4-ри пъти с по- малък дебит от Южен поток. Ще плащаме такси на Грузия, Турция и Гърция за Азерската Газ... - Да ли ще е по- евтина? - Аз лично се съмнявам!?!
    Та идеята на това което говоря, е да мислите преди да правите дилетантски изказвания- оня с коня е същия като теб.
    Мислете бе момчета!- Преди да дрънкате прегледайте данните и каква е фактическата обстановка. Има обективни факти, които харесват или не са определящи. Друг е въпросът, че България е най- малкият консуматор на газ. Всичко на всичко имаме 2- 3000 хил. домакинства на газ. Това е смешно. - Овъргаз не могат да си избият парите за инфраструктурата, която направиха преди години. Най- големите консуматори в страната са Агрополихим и Циментовите заводи в Девня и Златна Панега.
    Това е пренебрежимо малко!
  • 9 666

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Заглавието е:
    ЕК финансира газовия хъб „Балкан“

    Статията продължава с:
    Европейската комисия е готова да съфинансира с 50 на сто предпроектно проучване.............

    Сиреч ние ще ви финансираме с няколко хилядарки, вие да може да се набутате с няколко милиардчета. Ама ние покрай Бат Бойко Борисов си имаме опит......

    Коментиран от #11

  • 10 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мазохистът":

    "Американския втечнен газ катастрофира и на френския пазар, след като Литва се отказа да купува скъпото гориво. Въглеводородните войни вървят и с пазарни средства.
    През януари т.г. Литва се отказа от американския сгъстен газ. Литовските власти излязоха с номера, че газотранспортната система на страната не е приспособена за американския висококалориен газ.
    Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага."
    Искаш да прехвърлиш мазохизма си на всички ни, така ли?
  • 11 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Като разбереш дали няколко хиледарки ,които ще ни даде ЕС отнесени към няколко милиардчета които ще трябва да платим пък ние според думите ти са 50 % СЪФИНАНСИРАНЕ,...тогава ще говорим.

    Коментиран от #12

  • 12 на коня под опашката

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Не си написал правилно петата дума, явно ти е непозната и не я използваш често. Половината на на няколко милиарда пак е от милиард и нещо и нагоре. Т.е. пак е много, но няма как да го знаеш, след като и хилЕдарките ти са чужди.

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "на коня под опашката":

    И КАК ЩЕ МИ ДОКАЖЕШ че се пише "хилЯдарка",а не както съм го написал?Само за инфо ще ти кажа,че в речника например думите "ламба" и "лампа" са еднакво правилни.Та на какво основание ми твърдиш че се пишело "хилядарка",СЛЕД КАТО ИЗОБЩО Я НЯМА В РЕЧНИКА?... дяволе със сменен ник:)

    Коментиран от #14

  • 14 на коня под опашката

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    "Думата хилядарка е изписана правилно"-това излиза от правописния речник!
    Интелекта или в твоя случай липсата на такъв е за твоя сметка.

    Коментиран от #17

  • 15 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тука някои козячета продължават да блянуват за евтин втечнен хамерикански газ.

    Много е лесно да се съпоставят цените. Вижте какви суми плащат в различните европейски страни. Испания и Португалия ползват точно втечнен краварски газ и там цените са около 12 долара. Навсякъде където се ползва руски газ цената е около 4 долара.
  • 16 богатбеден

    1 0 Отговор
    Европейските "експерти" най-накрая ще изчислят ,че съществуването на българския енергиен хъб „Балкан“ се обезсмисля...
  • 17 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "на коня под опашката":

    Нека да уточним нещата:"Думата хилядарка е изписана правилно" не ти "излиза" от правописния речник,ЗАЩОТО НЯМАШ ТАКЪВ...за разлика от мене.Излиза ти в НЕТА,докато аз държа истински правописен речник от 1984г,500 страници, съставен и написан от екип със ИМЕНАТА И ТИТЛИТЕ ИМ ,където ЧЕРНО НА БЯЛО...ДУМАТА Я НЯМА!А кой стои зад написаното в мрежата което ми цитираш?...ФИЛАНКИШИЯТА:)Затова и ти казвам,че не можеш да докажеш твърдението си.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 на коня под опашката

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Ако щеш да имаш и речник по-вехт и от Стария завет, това, че думата я няма не означава, че се пише правилно хилЕдарка. Тролим извън темата. На теб освен речник ти трябва-книга със знамената, от нея ще научиш кое е българското, няма да го бъркаш с унгарското, ще научиш, че английското е различно от исландското. Трябва ти книга и със съвременна политология-от нея ще научиш, че Муамар Кадафи не е бил управник на Ирак а на Либия. Всъщност на теб ти трябва цяла библиотека. Абе мама ти и тате ти не ти ли подаряват книжки на рождения ти ден? Ох, Паисий ХилЕндарски, омръзна ми да се занимавам с теб!
  • 19 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Хахахаха, кво викаш? Държиш в ръцете си правописен речник и пак пишеш неграмотно! Евала бате, уникат си!