22 Септември, 2016 04:16 2 838 1

4 неща, които трябва да знаете преди да започнете семеен бизнес

  • семеен бизнес-
  • бизнес-
  • съвети-
  • начинание-
  • работа

Експерти дават простички съвети, към които да се придържате

4 неща, които трябва да знаете преди да започнете семеен бизнес - 1

Какво трябва да знаете, преди да се захванете със семеен бизнес?

Да започнете семеен бизнес не е лесно начинание. За начало трябва да знаете, че личните взаимоотношения могат да повлияят на вземането на решения, а изследвания показват, че има огромен риск това да доведе до вашия провал.

Изданието Business insider се е допитало до двама експерти, които да разяснят на бъдещите предприемачи какво трябва да избягват и върху какво да съсредоточат вниманието си, когато става дума за семеен бизнес.

Те знаят защо толкова много семейни фирми се провалят и защо трябва да помолят за помощ ако видят, че работата не върви в правилната посока.

Ето 4 нещата, които трябва да имате предвид, преди да се хвърлите в това начинание:

1. Предимствата са неоспорими

Има очевидни причини много семейства да избират този път. Те работят за себе си, сами диктуват своето време, създават работната си среда, забавляват се и евентуално оставят наследство на своите деца, внуци, правнуци. Общата работа може да сплоти семейството, защото всички са фокусирани върху обща цел.
2. Много фирми се провалят по същата причина.

Ето една мрачна статистика: Няколко проучвания сочат, че 70% от семейните фирми се провалят, когато попаднат в ръцете на следващото поколение. Много от семейните фирми се натъкват на едни и същи два проблема: дълговете и структурните конфликти. Когато Едно поколение предава бизнеса си на следващото, то му прехвърля и задълженията. Това може да доведе до финансови проблеми, които да съсипят бизнеса. Конфликтите също могат да окажат влияние върху бизнеса и често произтичат от разногласия по отношение на бъдещия курс на фирмата. Ето защо е важно да имате план за всички проблеми, които биха могли да възникнат за напред.

3. Направете си план преди това да стане необходимо.

Разводът, внезапната смърт или болест могат да се окажат огромен проблем в едно семейно бизнес начинание, така че е добре да имате предварителен план за нещата преди някоя от гореспоменатите неприятности да ви сполети. Опишете всички важни въпроси навреме: Колко ще се плаща на всички? Как ще се разпределят дяловете на фирмата между членовете от семейството? Кой в крайна сметка ще поеме бизнеса?

Експертите, до които се е допитало изданието, съветват да направите документ с подробно описание на правата и задълженията на всички участници в бизнеса. Трябва да напишете официални длъжностни характеристики на всички и да определите заплатите им. Ключът е да направите всичко това предварително ... или ще се изправите пред хаос и вземането на емоционални решения, които могат да сринат вашата фирма.

4. Когато се съмнявате, консултирайте се с екип от експерти.

Дори и да се чувствате уверени в своя бизнес план, няма да ви навреди ако потърсите помощ и се допитате до мнението на експерти. Веднага след като решите да започнете семеен бизнес, отидете при екип от бизнес специалисти — финансов съветник, счетоводител, консултант и адвокат — които да ви помогнат да поставите началото на своето предприятие.

В един идеален свят, страхотната идея в съчетание с голямо семейство ще направи семейният ви бизнес голям и процъфтяващ. За съжаление, нещата невинаги стоят така. Създаването на успешен семеен бизнес изисква внимателно планиране, осъзнаване на рисковете и в повечето случаи, външна помощ, за да вървите в правилната посока.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 1 Отговор
    И...пето! Бизнеса да не е в България.