Last news in Fakti

25 Септември, 2016 12:14 1 661 14

Ще търсим още газ у нас

  • жечо станков-
  • търсим-
  • газ

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище - Враца Запад, съобщи Жечо Станков

Ще търсим още газ у нас - 1
Снимка: БНТ

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище - Враца Запад. Това обяви пред БНТ зам. министърът на енергетиката Жечо Станков. Той присъства на международна газова конференция в София организирана от българския енергиен и минен форум.

България разполага с доказани запаси от 9 млрд. куб метра природен газ, показват последните данни на Министерството на енергетиката. Запасите могат да бъдат определени като нищожни при годишно потребление от 2,6 млрд. куб. метра. За да компенсира малките количества на местния добив, страната разчита на гориво основно от Русия.

„В момента над 90% от доставките ни се извършват от един доставчик и по един маршрут. Има политическата воля и се виждат всички стъпки, които са направени, именно за диверсификация на източниците както и на маршрутите“, заяви Станков.

Заради единствения източник на природен газ, България остана на студено през зимата на 2009 г. Оттогава досега нищо не се е променило.

„Няма да подцениме и не подценяваме местният добив, който усилено са поставени основните по времето на първото правителство на Бойко Борисов със стартиране на търсене и проучване в Хан Аспарух където очакваме първите резултати да бъдат предадени от компанията Тотал, като беше подписан договор за търсене и проучване на територията на блок Силистар, където един от световните лидери Шел получи правата и е титуляр на решението за търсене и проучване, където също залагаме доста добри надежди, че всичко ще върви по план“, каза още Станков.

Ако бъдат открити запаси в дълбоко Черно море, проблем, който се очаква за България е изграждането на тръби от находището до сушата. Подобни трудности в момента има съседна Румъния, където беше открито голямо находище.

„За нас е голямо предизвикателство изграждането на тръби от морската ни зона към брега, защото бреговете в повечето случаи са защитени територии. В момента търсим решение на този проблем“, заяви Вариниа Раду, експерт от Румъния.

Основните находища на природен газ и нефт у нас са разположени в Северна България. Общият брой на дадените концесии е 18, а разрешенията за търсене и проучване - 14. Освен местният добив, друга възможност за доставка на газ е изграждането на нови връзки със съседните страни. В най-напреднал етап е тръбата с Румъния, която до края на годината ще заработи. След търг, те ще изградят компресорна станция, така че да могат да се пренасят количества и в нашата посока. Без компресорна станция също има възможност известни количества да бъдат приемани от Румъния към България.

"Интересът към тази връзка според мен беше потвърден неофициално на първата фаза за резервиране на капацитет на българо-гръцкия интерконектор имаше компании, които добиват газ на територията на Румъния, където са титуляри на концесии, те заявиха капацитет на българо-гръцката газова връзка, което означава, че те планират количествата газ, които добиват да намерят изход от страната и да протекат през българската мрежа", каза още Раду.

Очаква се останалите връзки, с Гърция, с Турция и със Сърбия, да бъдат готови през 2019 г. Изграждането им обаче все още не е започнало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    1 0 Отговор
    Да очакваме ли изказване от рода-утре копваме, в други ден добиваме и глей ко става?
    П.П. За справка думите на Великия:
    „Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт“, заяви Борисов.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Като се гледа как се наричаш , би трябвало по-добре да лъжеш. Че Бойко обича да се изхвърля в приказките е едно на ръка , но че нефт и газ има в нашето море и то много , го знаят най-добре твоите братушки ,които го проучиха още 70-те години и толкова не им хареса , че го засекретиха като атомна бомба и си прибраха цялата документация в Москва до последното листче , само и само да се забавят нещата колкото може . Естествено , че няма да добиваме нито утре , нито другиден , но ако не дупчат сега , няма да добиваме и след 5-10 години , което е и целта на плюенето . Но за твое съжаление компании като Шел , ОМВ и Репсол , не питат Бойко къде да дупчат и не ходят никъде без да са проучили достатъчно предварително . Въпросът е кой ги спря да не дупчат преди 5-10 години щом е толкова сигурен , че няма да намерят

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Аз може да съм трол но не съм лъжец!!!
    http://petel.bg/Borisov--Na-19-april-zapochva-dobivat-v-CHerno-more-na-neft-i-gaz__150389
    Ето откъде съм изкарал цитатите на Б.Б. Кой спирал, кой не спирал, кой крил и кой не, за тях си има съд и затвор. И братушки те ТИ не са МИ никакви. Явно си нереализиран комсомолец опитваш се да се подложи, за да изпъкне, като нещо в олио!
  • 4 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Абе козяшка подлого, платформата сондираща за газ на фирма Тотал си тръгна от България в началото на септември и сега е в Египет! Какво значи според теб това? За жалост няма газ, какви засекретявания,като атомна бомба те гонят! Параноята ви гони вас пълзящите по Козяк. А думите на Борисов ги има из целия нет! Казал ги е, изложим се е! Сефте! Какво го защитавате, като комсомолски секретарки! И той е бил комунист и Плевнята е бил комсомолски секретар! Всички сте един дол дренки!

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Де юре":

    я ни разкажи за партията маика и за плевнелиев като първи секретар на благоевград.даваи да се посмеем!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    В края на ноември 1987 г. Вузовската партийна организация при ВМЕИ "В.И. Ленин" провежда своята XXIV отчетно-изборна конференция. Скукааа, голяма скука бяха онези комунистически сборища. Още по-голяма скука е днес да се четат протоколите от тях. Но ето, че аз стоя в архива, поръчал съм си цяла купчина подобни нечовешки писания и съм решил да ги изчета.
    Прехвърлям страниците и ето, че в един момент нещо „одраска“ очите ми: Програма за деловата работа на XXIV отчетно-изборна конференция на Вузовската партийна организация. Последваха „Предложение № 1 - Дневен ред на конференцията“ и „Предложение № 2 - Ред за протичане на конференцията.“ Пред очите ми се появява „Предложение № 5 - Преброители на Вузовската партийна канференция.“ Сред петте имена там се откроява лицето Росен Асенов Плевнелиев. Бинго! Ето, че най-после получих доказателство за това, което само съм предполагал - че Росен Плевнелиев е бил член на БКП.
    това е от един твой любим сайт. Хайде сега смей се. И никъде не съм писал, че е бил първи секретар-искам цитат шушулки!
  • 7 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Мисля, че президентът демонстрира една ценностна система, която изключва възможността той да продължава да изпълнява функциите си на държавен глава. Този човек не само е бил член на БКП, не само е бил активист на БКП, той е бил номенклатура на районния комитет на БКП в район „Христо Ботев“, както и на Градския комитет на БКП-София. Като такъв е присъствал на отчетно-изборната конференция на вузовската партийна организация на ВМИ „Вл. Ил. Ленин“ на 23 ноември 1987 г. Там той е избран първо за делегат на районната партийна конференция на БКП, а след това и във вузовския комитет на ВМИ „Ленин“. За по-младите ще кажа, че вузовският комитет беше нещо като цербер, като главатар на онази партийна шайка. Този комитет избираше бюрото и кадровата комисия във ВК на БКП към различните висши учебни заведения, които вземаха решение за всяко нещо – от най-маловажното до най-важното. Като започнете от назначения, разрешения за допуск до хабилитации, разрешения за специализации в чужбина, допускане до асистентски, доцентски и професорски длъжности, както и елиминиране заради „лош класов произход“ на хора, които са кандидатствали за асистенти и специализации.
    Ето ти и още, смей се! Но това няма нищо с темата-газ няма, думи изхвърляния на премиера има!

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Де юре":

    да тва е вярно,но не е бил първи секретар на комсомола както твърдеше ти ,този същия разследващ журналист го твърди ,както и за баща му че не е бил партиен секретар на благоевград.видя ли се къв лъжец си ?партията маика :)!ти кво да не мислиш че другите не четат или като прочетеш една статиика от един луд в някво платено вестниче и готово.аз също съм я чел онази статиика за партията маика ,но не съм тъп и не се ловя на луди дето се правят на актуални! та плевнелиев е бил член на бкп ,но не и първи секретар на комсомола лъжко!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    "в едно предаване на 9 септември 2011 г., в сутрешния блок на държавната БНТ Атанас Семов каза, че Росен Плевнелиев е бил платен щатен комсомолски секретар"
    "Работил съм и с Благоевградския архив, където открих документ, че бащата на Плевнелиев е бил висша идеологическа номенклатура в окръжния комитет на БКП в Благоевград, а майка му е била председател на Съюза на българските учители."
    "от архива на Разузнавателното управление на Генералния щаб, или известното като РУМНО, документи, от които се вижда, че петте школника в в този изчислителен център, сред които е и Росен Плевнелиев, са били част от секретния щат на РУМНО като програмисти и оператори на електронно-изчислителни машини. Не само това – открих телеграма с последна степен на секретност от тогавашния шеф на Военното ни разузнаване Васил Зикулов до началника на съветското главно разузнавателно управление армейски генерал Пьотр Ивашутин. В тази телеграма Зикулов командирова шефа на изчислителния център, в който като школник втора година в казармата е бил програмист Плевнелиев, в централата на Главното разузнавателно управление на Съветската армия, за да получи съответния софтуер и обучение как да работи с него. На подобни места в армията не попадат случайни, непроверени хора. "
    Ето ти и от мене шуши!
  • 10 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Уф, много си зле! Какъв първи секретар на комсомола те гони(дай мой цитат)! Първи секретар е само партийния,т.е. комунист! Но това не е смешно, това е жалко. Смешно е неговото твърдение, че бил на митинг, който всъщност не се е провел.
    "Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците", а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември", разказа държавният глава."
    Първия митинг е бил на 18 ноември! Е това е твоя президент!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Де юре":

    та кво е казал росен семов няма значение ,щото не е вярно.бащата на плевнелиев е бил низша партиина номенклатура маика му учителка.членували са в бкп подобно на милион други българи в онзи момент.росен е също член на бкп то и във вузовската организация .не е бил първи секретар не е бил виша номенклатура или първи секретар на комсомола ,за което тръбиш от 6-7 различни ника !тва е горе долу ситуацията с плевнелиев.след падането на комунизма се развива в бизнеса и успява да направи печеливш такъв ,което сега е повод за завист и удумки .беше изключително успешен като министър и адекватен като президент ,въпреки че не бе професионалист и допусна доста гафове предимно по отношение на хореографията си ,но в никакъв случаи по отношение на политиката дето провеждаше ,което всъщност е основното .дали е бил на митинг не знам ,но е напълно възможно.в онова време доста народ се отказа от бкп и идеологията и,така че по площадите имаше доста с партиини билети.що се отнася до хипотезата, че е бил сътрудник на службите ,тва не е доказано до сега както се доказа да речем за доган или първанов.
    та тва е истината манго,много различна от тази дето пееше за партията маика и секретаря на дкмс :)!
    и не се хаби да пишеш от толкова никове,акъла няма как да си го скриеш!

    Коментиран от #13

  • 13 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    То и ти каквото кажеш няма значение. Фактите са си факти, управляват ни комунисти и комсомолци. А вие, които ги защитавате сте някакви си нереализирани активисти! Аре не се обяснявай! Намери си партийния билет и комсомолската книжка, лъсни значката на ДКМС и отивай на митинг за защита на демокрацията, който не се е състоял!

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Де юре":

    естествено че ни управляват комунисти и комсомолци.до преди 1989 други нямаше .към 89 година в българия имаше 1 млн.члена на бкп,реално във всяко семеиство,а комсомолци практически бяха всички младежи ,освен тези дето вече бяха станали комунисти.тва е основен проблем на обществото ни щото сега има огромна група соцносталгици ,еи такива като теб дето ни са като воденичен камък.тва че си бил комсомолец не би ти попречило да станеш нормален човек ,но само ако искаш,а много не искат за съжаление.плевнелиев е бил комсомолец ,а после даже и комунист,вероятно ако не бе паднала системата сега щеше да е няква номенклатура,както би станало и с мен и теб и т.н. хора от тази страна,но тои е сменил чипа ,а ти си останал там някъде ,заедно с милиони други.сега се опитваш да прехвърляш топката на разочарованието и неуспеха си на него ,играл нечестно,бил с партията маика ,щото бил висша номенклатура и т.н. и т.н.истината е че ни бяха промили мозъците и ни лъжеха че соца е нещо дето е добро ,че партията преследва някви ценности и идеи дето ги няма запада,а всъщност се оказа че група старчета с цената на всичко искаше да задържат диктатурата си.