27 Септември, 2016 04:30 12 154 43

60% от таксиджиите в София заплашени от фалит

  • такси-
  • софия-
  • фалит
60% от таксиджиите в София заплашени от фалит - 1

60 на сто от таксиметровите водачи в столицата са заплашени от фалит, ако бъде прието окончателно патентният данък да бъде с годишна ставка 850 лева. Това обяви пред в. „ Дума” Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Според него има реална опасност София да остане временно без таксита, защото превозвачите в момента работят на цени под себестойността на услугата, а ако бъде приета ставката от 850 лв. на патентния данък, ще са принудени да се откажат от работата си. В София има 6300 жълти коли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    2 1 Отговор
    Крайно време е малко да ги намалят тези тарикати!По цял ден дремят по стоянките като марсоли и един като се излъже да се качи в таксито му одират кожата!
  • 2 Велосипедист

    1 3 Отговор
    Одирането на кожи ще спре,когато при качването в таксито апарата покаже 7 евро в които ще влизат първите три километра - при един пътник.Всеки допълнителен пътник се таксува пропорционално нагоре и след третия километър цената за такъв няма да е 0,77ст. а 0,89 евро-цента.
    Тогава ще спрете да мрънкате и няма да ползвате такситата,като градски транспорт,за 200-300 метра Който не може да си го позволи да си чака автобуса на спирката и да ходи да гласува за поредните лумпени в "политиката"

    Коментиран от #28

  • 3 Шишо Бакшишо

    2 1 Отговор
    Я, Велосипедист-а бил таксиджия... :-)

    Мечтите на бакшишите са безплатни, както си мечтаеха да ограничат такситата в Сф до 500, така сега си мечтаят за неща, които никога няма да станат....
    А като имаме предвид, че вече в Сф голяма част от бакшишите са цигани, направи си сметката колко циганска и долнопробна е професията ви, велосипедисче.

    И не на последно място - тук е Булгаристан, и винаги ще има неуки гладни мамули, които са неспособни да правят нищо друго, освен да са бакшиши, и които ще возят на по-ниски цени и ще подбиват бакшишките ви мечти ! :-)

    А 7 евро на апарата ще видиш точно на кукуво лято.
  • 4 Киро

    2 1 Отговор
    Хаха, гръмки заглавия от някакво комунистче, публикувано в Дума!

    Дрънкане на глупости за да привлекат внимание към Дума.

    И КАК ТОЧНО с по 70 лева на месец ще фалират, бе? Това са им цигарите за 2 седмици.
    А и какво предлагате, бакшишите да не плащат данъци ли?

    Аман от популисти!
  • 5 987456123

    2 2 Отговор
    Крайно време е бай м....л да не кара такси!
  • 6 ЛАЙНОМЕН

    2 1 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ ДА ГИ НАМАЛЯТ МАЛКО ТЕЯ НАГАЛЦИ ,ПОЛОВИНАТА С КУПЕНИ КНИЖКИ ,СУПЕР ОТВОРЕНИ И ХИТРИ ,МАЛКО ДА СЕ ОБЛЕКЧИ ТРАФИКА
  • 7 слез си прибери версиите

    2 1 Отговор
    добре ми започна деня,продължавайте с положителните новини!
  • 8 ХХХ

    3 1 Отговор
    "превозвачите в момента работят на цени под себестойността на услугата"- ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Почти всички карат на метан или газ и за 5 километра ти взимат м/у 6 и 8 лв. Кое му е под себестойността?! И ако не им оставиш бакшиш, те гледат все едно си егати нещастника, защо си им се качил в колата да им губиш времето. Имам познат в OK, човека си докарва 1 500-2 000 лв. заплата. Какви аргументи ще дадете тук, че работят под себестойност. Да плащат данъци, тъкмо ще останат само качествените и силни фирми.
  • 9 незнайко

    2 2 Отговор
    Ако до сега не е имало такъв данък, сега 850:12=71 лева на месец. За 21 дена, 71:30.21=50 лева. Те цигарите им струват два пъти повече на месец, какво са тръгнали да се оплакват. Никой таксиджия не работи нон стоп, 7 часа като тираджиите. Правилно се е изразил господина от 1 пост.
  • 10 Румен

    1 0 Отговор
    А защо забраниха Юбър...вижте в Англия ,САЩ и др. как работи...колите на юбър имат рейтинг след като клиентите са се возили, клиента знае отзивите за водача преди да се качи...Ако имаше отзиви за нашите бакшиши ....какви ли щяха да са ---освен майката и ...т.н. Наскоро съдраха от майка ми на 80 год. - 35 лв. от Центъра до Младост 4...Да гният и да фалират ----лентяи и обирджии...
  • 11 mediator37

    1 1 Отговор
    Няма вечен бизнес. Таксиджийския бизнес е на умиране. Мой съученик кара такси в Барселона и преди седмица мрънкаше, че след като удължили метрото до летището, най-апетитната им хапка вече я няма. Ами същото е и в София. Метро до летището, метро до жп-гарата и край на бизнеса- това е толкоз просто и логично. С развитието на обществения транспорт, бакшишкият бизнес замира. Сори!
  • 12 Uber

    1 1 Отговор
    Да си плащат данъците и да не мрънкат много много, ако не - шофирането в София ще стане в пъти по-приятно
  • 13 tikvata boiko

    1 1 Отговор
    В България има добри пътища точка
  • 14 тони

    0 1 Отговор
    Преди 2-3 години вдигнаха цените, понеже горивото беше поскъпнало много. Последната година цените паднаха много, цените останаха същите. Къде е разликата? И когато бензинът пак стане 2.5, пак ли ще вдигнат цените?
  • 15 Доктора

    0 0 Отговор
    Аз всеки ден ходя на и се прибирам с такси от работа.Няма по-евтино от това да ползваш такси в България.Според мен тарифите са ниски.Човека който ме вози казва,че като изкара 1000лв,чак тогава почва за себе си
  • 16 боклуци бакшиши

    0 0 Отговор
    Що пишеш Глупости наглец. тоя данък не покрива данък общ доход. няма такси, да работи за по-малко от 1000 лв на месец значи данъка трябва да е 120 на година минимум. Шо не плащат като другите хора, а се правят на ревльовци,
  • 17 боклуци бакшиши

    0 1 Отговор
    не 120 а 1200 де
  • 18 DAR

    0 0 Отговор
    Цяла българия плаща 10% плосък данък, само таксиджииите тарикати, айде в кюпа със всички да си плащате. Айде да ви отменят патентния данък. Айде да плащате някакви данъци утайки пияни.
  • 19 такси

    0 0 Отговор
    Хора,които не са в бранша да не коментират,незнаете какво е,на чужд гръб и 100 тояги са малко
  • 20 Буко Баламата

    0 0 Отговор
    Ама повервах им веднага.Тия не стига,че ти помпат сметката и ти надуват главата с всевъзможни глупости а като за капак за курс под 10лв трябва да им се помолиш.
  • 21 Бакшишо

    0 0 Отговор
    Абсолютна глупост!!! Работя с мой автомобил за една от водещите в бранша компании. На месец се заработват чисто, ако ти се работи, минимум 2000 лв. Около 500- 600 лв, са разходите на месец от годишните разходи по дейността и текущата поддръжка на автомобила. Дори при лизингов автомобил те да са с 500 лв. повече на водачът му остават 1000.При повишение на патентния данък със 180 лв. годишно увеличението на месечните разходи е с 15 лв.Ако тази сума доведе до фалит 60% от колегите, то значи, че наистина го заслужават!

    Коментиран от #22

  • 22 моля

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бакшишо":

    1000 лв на месец чисто не са ли малко пари за София? Още повече, че тази професия е доста тежка, по цял ден да стоиш сгънат, да шофираш в натоварено движение в компанията изнервени и гресивни водачи наоколо, да не можеш да се наспиш, да работиш извънредно през почивните дни, по нощите. Непрекъснато да си в компанията на хора, които могат да те оберат пребият и особено нощем е пълно със всякакви откачалки и психопати.
    Аз тая работа и за 1500 лв няма да я работя, това си е просто разсипия, по добре да имигрирам и да чистя кенефи или да мия чинии.
  • 23 моля

    0 0 Отговор
    Военните не плащат абсолютно нищо, никакви данъци, а пък сте скочили срещу таксиметровите шофьори.
    Нали и веонните са професионалисти, нали е професия, като е така, защо не плащат и пукнат лев на тази държава, а само цоцат привилегии.
  • 24 Мери Джейн

    0 0 Отговор
    Не е вярно че се изкарват 2000 лв.колега аз лично изкарвам 15000 лв.и работя по 4 часа на ден .Наздраве !
  • 25 Два лева на ден

    0 0 Отговор
    Много голям данък!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 гост

    1 0 Отговор
    чета коментари и се държа за главата, каква е тая масова злоба срещу таксиджиите - скъпи ви били, че кой ви кара да ги ползвате, нагли били - ами има ги всякакви навсякъде, малко нагли лекари, полицаи и политици има. И какво това гледане постоянно в паничката на другите не мога да разбера. Баща ми кара такси - човек на 65 години с 2 висши образования работи по 12-13 часа на ден, за да издържа 2 семейства, връща всеки ден пребит от умора и почива само в неделя. Чудно ми е как се вписва в злобните коментатори по-горе

    Коментиран от #27

  • 27 Тост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Започни да работиш и спри да висиш на врата на баща си. Кой го е карал да прави две семейства? Като ги е направил, сега да си ги гледа.
  • 28 scbg

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Велосипедист":

    Мечтай си за тия цени и евра. Като си сложил първоначална такса, и цени на км, престои и си на работа, ще возиш и за 100 м ако трябва. Като не ти отърва, прави друго и плюс това всяка трета кола е такси. Не съм ползвал това наказание "такси" трета година.
  • 29 път

    0 1 Отговор
    Даже не е много този данък.На който не му оттърва да се ориентира към друго което да работи и да се надява да плаща по малко данъци.Само реват,а миришат на прокиш,в колите е мръсно....лъжат...т.н.Когато се откажат услугата ще стане по качествена.....Нека да почнат да се отказват...от сега!
  • 30 Иван Господинов

    1 1 Отговор
    Голяма работа да фалират. Те до един са откачалници и б....ци 60% по малко от тях е една много добра новина
  • 31 kazanova

    0 0 Отговор
    Ко ши ги мисля тея бахшишчета най големите изманиници са в софия те праят луди пари за разлика от някой др хора да мрат ,като има по голям данък ще намерят начин да си ги избият
  • 32 ГОст

    0 0 Отговор
    Горките те наистина да ги съжалиш и дори да ги оплачеш наглите бакшиши. !!!!!!!!!!!!!!!!! Освен тях нека и тези от градска мобилност да изкарат на улицата... ХРАНТУТНИЦИ и ТУЛУМИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 вес

    0 0 Отговор
    И как се работи на цени под себестойността на услугата. Бакшишите да не получават евросубсидии или са започнали благотворителна дейност без да научим.
  • 34 майко мила

    0 0 Отговор
    То по интересно е на Кого са такситата!!!
  • 35 Мери Джейн

    0 0 Отговор
    Преливащи от омраза , задавени от собствената си жлъч се радваме че вдигат данъците на такситата.Но после следват и други браншове.Кой си мислите че ще изплаща 16 милярда евро заем и поръчаните реактори за Беляне? От много злоба се хваща рак Господа.
  • 36 Бакшиш

    0 0 Отговор
    И 1000лв им е малък данък... то неможе само да лапаш и са викаш неам да ти върна...
  • 37 Future

    0 0 Отговор
    След няколко години като навлезят автономните автомобили, таксиметровите компании ще освободят шофьорите(няма заплати, болнични, стачки, кола да не работи заради напуснал шофьор, ГО ще е без пари заради по-ниския риск и т.н.) и ще намалят цената, за да утрепят конкуренцията на малките.
    Тогава ще има таксита, но без потни бакшиши с дъх на скара, бира и чалга. А м....лите-обратно в каруците!
  • 38 Сталин

    0 0 Отговор
    Има шофьори-има проблем. Няма шофьори- няма проблем. Щом при данък 850лв ще фалират 60% от бакшишите, значи трябва да го направят 1200лв и всичко ще приключи.
  • 39 Oк 21

    0 0 Отговор
    Да му мисли Цеко,кой ще му изплаща тристаините по пет години!
  • 40 Заложна къща

    0 0 Отговор
    Не ги мислете бакшишите, и 3000 лв. да им направят данъка, пак ще карат.

    Вижте ги тия измамници дето висят на летището, взимат от чужденците по 40-50 евра за курс до центъра. Един курс днеска му стига, през отсаналото време си отглежда шофьорските хемороиди, смърди на пот и съвместно с другите бакшиши псуват клиентите...

    Половината са дилъри на телефон, а част от тях са зависими, професията им е идеално прикритие, те дали ще се откажат ??
    Другата половина са вързани с проститутки и клубове, и ги возят до клиенти и обратно. Те дали ще се откажат ??
    Да не говорим, че са обвързани и возят с домашни обирджии, цигани-крадци и превоз на нелегални емигранти. От всичките тия дейности се печели доста добре.

    Такаче, не ги мислете, няма да фалират.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Шефьор

    0 0 Отговор
    Сметката е проста:
    При 250км. изминати на ден и от тях 70% платени, това са 175км. Всеки километър платен на дневна тарифа прави-175км.х 0,79лв.=138,25лв. Ако работят 22 дена на месец, прави :22дни по 138,25лв=3041,50 лв. Ако приемем, че 22 дни по 250км. за месец са:5500км. Да приемем, че автомобилите им харчат по 10л. газ на 100км. х 0,90лв.=495лв. за гориво, да сложим и амортизация на нов автомобил за 5 г. при цена 24000лв. т..24000лв делено на 5 =4800лв. годишно делено на 12 месеца прави 400лв. Да сложим и здрава застраховка 2500лв. на година, делено на 12м. прави 208лв.
    Сметката е проста:
    Приходи за месец:3041,00лв.
    Разходи:
    Гориво-495,00лв.
    Амортизация-400,00лв.
    Застраховка-250лв
    Патентен дзанък-71,00лв.
    Всчико:1216,0лв.
    Остават, колко 3041,00лв-1216,00лв=1825лв. чист доход на месец.
    Е, мисля, че не малко. Също така мисля, че и колите им не са нови, нито ги карат по 8ч. на ден, така че, направете си извода. Колко получава един лекар, учител? Айде стига толкова са плакали таксиметровите шофьори. С такси милионер не се става но се живее добре и при добра сметка.
  • 43 7777

    0 0 Отговор
    МАШАЛА БЕ ЮНАЦИ!МНОГО СМЕЛО ПЛЮЕТЕЕ ПО ЕДИН ЦЯЛ БРАНШ РАБОТЕЩИ ПО 12 ЧАСАА ХОРА! ДА ВСЯКО СТАДО ИМА МЪРША АМА ПРИ ВАС НЯМА ЛИ?ВИЕ ЛИ СТЕ НАЙ ПРАВЕДНИТЕ ИЛИ СТЕПО ГОЛЕМИ Б....ЦИ И ОТ БАКШИШИТЕ?ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕДА СТАНЕТЕ ТАКСИТА ТА ДА ЗАБОГАТЕЕТЕ И ВИЕ!КОЛКО ТАКСИДЖИЙ МИЛИОНЕРИ ПОЗНАВАТЕ А???!ЗЗАЩО НЕ ПЛЮЕТЕ СЪС СЪЩАТА СМЕЛОСТ И ЗЛОБА СРЕЩУ ОНИЯ В ПРЛАМЕНТА?ИЛИ НЕ ВИ СТИСКА ЗАЩОТО СТЕ НЕ ННАРОД А МЪРША!