27 Септември, 2016 10:17 2 346 20

Овчаров за АЕЦ „Белене“: Който обядва, трябва да си плати

  • белене-
  • овчаров-
  • обядва
Овчаров за АЕЦ „Белене“: Който обядва, трябва да си плати - 1
Снимка: bTV

Този, който обядва, трябва да си плати обяда. Така бившият министър на икономиката Румен Овчаров отговори по bTV на въпроса правилно ли е решението да се платят парите за реакторите на АЕЦ „Белене“.

Според него България е провалила изключително изгоден икономически проект.

„Поръчахме си едно оборудване, сега ще трябва да си го платим. Това беше ясно още през 2012 г., когато тогавашните управляващи твърдяха, че нямаме истински договор за Белене, че това, което сме подписали, няма стойност, че никой не може да го признае, че няма да има никакви допълнителни плащания. Сега дойде сметката. Тя не е поради това, че България започна да изгражда „Белене“, а че спря по абсолютно незаконен и нелоялен начин проекта във фаза, в която трудно можеше да бъде спрян“, каза Овчаров.

По думите му срещу парите, които ще платим, трябва да получим „пълен комплект оборудване за две реакторни установки, т.е. реактори, парогенератори, компенсатори на обема, тръбопроводи, вкл. турбинни установки“.

На въпрос кой спря проекта, Овчаров отговори: „Това е чиста хронология – проектът беше спрян през 2012 г., когато страната се управляваше от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов“.

На обвинението от премиера, че в момента се трупат лихви, защото предишните правителства не са подписали договора за централата както трябва, гостът отговори: „Договорът е подписан по съвсем нормален начин и той е в сила. Той не е окончателният контракт заради недоговарянето на ескалацията и все още неизбирането на стратегически инвеститор. Този инвеститор беше избран година по-късно – германската компания RWE, една от най-големите европейски енергийни компании. Всичко останало са обяснения“.

На въпрос колко ще струва на всеки от нас „Белене“, той отговори: „Ако приемем, че населението на страната е 7 млн., на човек ще се падне да плати по около 100 евро“.

По думите му до 2006 – 2007 г. проектът се е развивал като най-добрия и икономически изгоден ядрен проект в света.

Според него изходът за „Белене“ не е препродажбата на оборудването, но е по-добре да не го вземаме от завода, защото ще стане втора ръка. По-добре Русия да го съхранява известно време, докато решим какво ще правим за него, каза Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самогонче

    1 0 Отговор
    Да ги палтим, да ни ги доставят, да ги претопим за желязо, така че да има по една обица за всеки български политик - никога, абсолютно никога повече да не правим бизнес със руснаци.

    Коментиран от #17

  • 2 стратокастър

    1 1 Отговор
    Лошото другарю Р. Овч че обилния обяда полят с не- прилично количество водка беше за за теб и още шепа хора около теб който хората наричат за по кратко ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ ! Хубаво пожелание е : "който обядва, трябва да си плати" но едва ли обядващите ще извадят и два лева от собствения си джоб ? Просто сметката ще е за по обикновените хора че даже и най-вече за тия които гласуват за БСП ! Имам предвид че най обикновените хора нямат почти никаква възможност да укрият и един лев от данъчните!

    След добър обяд е хубаво да се полегне за добро храносмилане ! Но това което Вие сте погълнали , деца и внуци едва ли ще го изхарчат?

    КОЙ -знае?
  • 3 stefan

    1 1 Отговор
    Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура ! Незабавен съд за Румен Овчаров и компания за поръчване и плащане без договор и цена , включително и за анекса с високите цени за т. н. американски тецове !!!

    Коментиран от #19

  • 4 бкп форевъ

    1 0 Отговор
    ХАХАХАХ
    Комунистите са изключително нагли парчета, най обичат да се гаврят с народа.
  • 5 бкп форевъ

    0 0 Отговор
    Митьо Очите за наркоканалите в България: "Който обядва, трябва да си плати".
    Митьо Очите иска незабавно разкриване на наркоканалите в България, а всички дилъри и босове да си платят "обяда".
  • 6 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    овчаров ни взе хептен за овце :)!100 долара на 7 милиона човека са 700 милиона долара господин овчаров ,за тези пари аец с мощност 1000 мегавата не мож направи и ти много добре го знаеш ,а трябва да сложиш поне още една нула в сметките и не така се смята дали един проект е печеливш ,а като видиш колко струва и колко ще изкарва,това също много добре го знаеш ,но умишлено се правиш на маимуна!

    Коментиран от #15

  • 7 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Тези са абсолютни НАГЛИ . ГЛ. ПРОКУРОР ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СЛУЧАЯ . АКО ИМАМЕ ПРОКУРОР , ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА СИ .? Искаме ...РЕЗУЛТАТИ С ИМЕНА .

    Коментиран от #8

  • 8 още един българин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "БЪЛГАРИН":

    Ти, кой мислиш го е назначил тоя "главен прокурор"!? :)
    Зад всички стои само една организация: КГБ!
    Бивши соц държави ни изпревариха с десетки години, уредиха си дръжавите, а заплатите им са 2-3 пъти по високи, докога ще ги траем тия да ни грабят?
    Те ще си карат джиповете и ще живеят в къщи за милиони, а народа ще се чуди как да върже двата края, че на всичкото отгоре и акъл дават, вместо да се покрият и запазят мълчание, поне от кумова срама.
  • 9 Фронто

    1 0 Отговор
    Точно това и ние искаме-ВСЕКИ ДА СИ ПЛАТИ ! Каквото е надробил и забъркал;каквото е папкал и плюскал! И не само за Белене!
  • 10 БЕЛЕНСКИ

    1 0 Отговор
    Овчаров за АЕЦ „Белене“: Който обядва, трябва да си плати ..... ТАКА Е ...ОВЧАРА ГО ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ ... НО КАКВО СЕ ПОЛУЧИ ? ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК НА БКП НЕ САМО ОБЯДВАХА , НО И ВЕЧЕРЯХА ОЩЕ ОТ ...Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет ЗА БЕЛЕНЕ ... ОТ 1981 ДО 2013 Г , КОГАТО ПАДНА ПОСЛЕДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА ОЛИГАРСКИ , ДРУГАРИТЕ ЯДОХА , ЯДОХА , БЕЗ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ , А СЕГА НАЙ - ГОЛЕМИЯТ МАФИОТ - ОВЧАРСКИ СЕ ПРАВИ НА ФИЛОСОФ ...???
  • 11 Kabeldgiata

    1 0 Отговор
    Господин Овчаров! В една нормална държава, вие отдавна щяхте да сте в затвора, а не в борда на директорите на Лукойл! Как въобще, не ви е срам да се появявате и да говорите от името на българския народ!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 шшш

    0 1 Отговор
    Прав-крив , пара трябва да платим...Русия спечели дело,значи е права ,а ни ще ядем постна пица...и ще чакаме газ от нашите находища..след 100години...може би.
  • 14 Фронто

    1 0 Отговор
    Към Беленски и Кабелджията:
    Другарите грабиха,насилваха и изнасилваха България-размина им се; овладяха(т.е.запазиха)доминацията си във всички сектори и продължават да грабят,насилват и изнасилват България-разминава им се. Защо тогава не се'снишят'и безшумно да продължават да грабят,насилват и изнасилват България? По две причини_от глупост_искат на панаира да са,да'обясняват'кое как ивтората е защото са притскани! Притискани от кремльовския господар непрекъснато да мътят държавата!
  • 15 Уууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Тези 700млн. дол. са парите които трябва да платим за неустойките към Руснаците за провалената сделка за АЕЦ а не за построяване на цяла АЕЦ..но ако продължаваме да шикалкавим с плащането наистина можем да платим с една нула повече...

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Kabeldgiata":

    В една нормална държава ,хората строят централи и прекарват потоци,за да имат икономика ,която да ги храни, а не ги затварят ,под чуждо влияние.Тези твои идеи работят за Турция, а може и наистина да сте такива.
  • 17 999

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Самогонче":

    А бе наглец, значи осъдил ни е международен съд за простотиите които забъркаха нашите политици лъжейки народа, че няма подписан договор за тези реактори а сега на теб ти са криви Руснаците, е не може човек да е такъв гьон сурат.
  • 18 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Уууууу":

    ти чете ли статията?
    На въпрос колко ще струва на всеки от нас „Белене“, той отговори: „Ако приемем, че населението на страната е 7 млн., на човек ще се падне да плати по около 100 евро“.
    преди да пишеш вземи я прочети щото се излагаш макар за теб да е нормално :).
  • 19 ARIANA

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "stefan":

    Стефане, спри се още тук! НЯМАМЕ СЪД. И ПРОКУРАТУРА НЯМАМЕ. ТЕ НА ТОВА РАЗЧИТАТ. ОТТАМ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ, ЗА ДА СТИГНЕМ ДО НЯКЪДЕ.
    Първото спиране на АЕЦ-а бепе през 1990 г., и то не заради проблемите с площадката и т. н., а заради ФИНАНСОВАТА РЕВИЗИЯ, която поискахме.
  • 20 ARIANA

    0 0 Отговор
    Още през 1990 г., на бариерата на обекта на АЕЦ, протестът на поне 2000 човека (при минус 20 градуса този ден) от Свищов беше спрян от ухилен леко пиян руснак - другаря Никита Набатов - зам. главен изп. директор на АЕЦ Белене. Опита се да вземе думата, братушки и тъй нататък... Тогава ясно му казахме - не вие ще вземате решения за нашето бъдеще. Искаме ясна икономическа обосновка и финансова ревизия за досега изхарчения милиард. После наидваха в града да ни убеждават другаря Станко тодоров, Луканов и цялата патийно-другарска пасмина. Спряхме влакове, обявихме гражданско неподчинение, обърнахме му мерцедеса на председателя на Народното събрание и още , и още...НО, чак когато се стигна неизбежно до ФИНАНСОВАТА ревизия, АЕЦ беше спрян! За да се заметат следите. после "възникнаха" от нищото две самолетни компании и десетки частни фирми на еврейско-комунистическите фамилии на Таджер, Луканов и пр. После палката на щафетата по ограбването пое другия евреин Станишев и так далее - до днес. ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ НА БЪЛГАРИЯ СИСТЕМНО ДОТИРАШЕ ОБЕКТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ. последно през 2008 година се гласуваха едни 90 млн. лева и пак от нищото "възникнаха" софтуерни фирми, които щели да обслужват АЕЦ комуникационно и прочее глупости, за да се изперат и тези пари...Само сегашната министърка Теменужка Петкова, тогава шеф на Агенцията за финансова инспекция направи ревизия, която не можаха да пробият и още не е огласена, защото "отлежава" в Прокуратурата. Сега кат