29 Септември, 2016 03:00 1 491 1

Как да се ориентираме в кои акции да инвестираме

  • акции-
  • борса-
  • търговия
Как да се ориентираме в кои акции да инвестираме - 1

Всеки инвеститор в ценни книжа има желание да спечели, и то по възможност повече. Е, както знаем, това не винаги е възможно. Затова важи популярното правило за индивидуални инвеститори – „инвестирай толкова, колкото можеш да си позволиш да загубиш и по възможност не го прави със средства взети назаем“, коментират анализатори от „Капман Холдинг“. Инвеститорите с известен опит на борсата имат определена методика и начини, според които да избират и решават кои акции да купуват и продават и кога. Някои от тях обръщат повече внимание на икономическите данни за дадената фирма и пазара, други се „опират“ основно на техническия анализ и т.н. Но универсално правило за успех няма.

Има обаче някои основни критерии при избора на акции за инвестиции, които не бива да бъдат пренебрегвани от хората с финансови знания, но начинаещи при търговията с акции. На тези критерии ще се спрем сега, без да претендираме за изчерпателност.

Като начало, трябва да проверите дали акциите на фирмите, които „на пръв поглед“ ви се струват удачни за инвестиции (или са ви препоръчани), са разпределяли дивидент в предходните няколко години. Ако това е така, компанията може да получи добра „препоръка“. Този показател би трябвало да се разглежда на „фона“ на целия пазар. А и по принцип, изплащането на дивиденти за минал период не е гаранция, че това ще продължи и в бъдеще.

Друг показател, който би следвало да проверите, е задлъжнялостта на даденото дружество/ва, съотнесена към общите активи и приходи. Ако дадената фирма изплаща в срок задълженията си към кредиторите и е на печалба, текущите задължения не трябва да ви безпокоят.

Счетоводната стойност на акциите, в които евентуално ще инвестирате, също е от съществено значение, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. Тя се изчислява, като се раздели собственият капитал на публичното дружество на броя на акциите му. Така може да се разбере при търговията към момента дадената акция дали е подценена или надценена.

Има и друг критерии, по който можете да прецените в даден момент кои акции да купувате и продавате. Става въпрос за т.нар. коефициент „бета“ (β). Този показател широко се използва при по-развити от нашия пазари на ценни книжа. За да се преценяват правилно неговите стойности, е необходима и по-висока финансова култура.

Най-общо казано, коефициентът бета (β) показва посоката на изменение и отклонението на доходността на акциите на дадена публична компания спрямо целия пазар (основния индекс). Ще поясним, че ако „бета“ за акциите на една компания е с отрицателен знак, това не значи, че въпросните акции поевтиняват (макар че това е възможно), а че доходността им се изменя в посока, обратна на пазара – т.е. при падане на пазара те поскъпват, а при покачване – поевтиняват.

И така, при β


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PIV

    0 0 Отговор
    В тази търговия рискуваш целия си вложен капитал, но можеш да спечелиш и половината от вложението за период от 6 месеца.
    Пример: Купувате си акции на Адидас на немската фондова борса в началото на януари тази година. Знаете че Адидас са спонсор на Европейското по футбол. Излиза материал, че Сосиете Дженерал държи акции на Адидас и очаква да се повишат. Продавате акциите си сега и реализирате 54% печалба на вложените средства. 50% от разликата, между покупната и продажната цена и 4% от дивидент за предходната година.