2 Октомври, 2016 04:27 5 289 6

Заемът за „Белене" – от лошо към по-лошо?

  • белене-
  • заем-
  • енергетика
Заемът за „Белене" – от лошо към по-лошо? - 1

Решението за предоставянето на заем на НЕК, с който да покрие задължението от около 1,2 млрд. лв. към руската „Атомстройекспорт" по арбитражното решение относно АЕЦ "Белене", е факт. Макар да може да се съжалява, че бе взето така прибързано, по-важно е сега да се види какви могат да бъдат последиците му от гледна точка на правилата на ЕС, пише в. „Стандарт”.

Една такава мярка може да има основания от гледна точка на икономическата логика и ситуацията в сектора на енергетиката, в частност състоянието на НЕК. От гледна точка на правния режим на конкуренцията в ЕС обаче селективното предоставяне на подобни средства с държавен произход, които поставят едно предприятие в по-благоприятно положение, поражда редица проблеми, които могат да имат дори по-тежки за страната ни последици от забавеното изплащане на обезщетението по арбитражното решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    0 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР ! ! !

    Коментиран от #3

  • 2 Снайперист б

    0 0 Отговор
    По принцип само комундетата са свикнали да си поръчват без да могат да си платят сметките, черта на комунизма беше да се назначават тройкаджии но верни на системата защото тройкаджията няма самостоятелно мислене,те взимат някаква комисионничка под масата, пък след тях погром
  • 3 Снайперист б

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Снайпериста":

    Не са мислили - Абе възможен ли е този проест ? Нужен ли е ? Как ще се впише в сегашна БГ с толкова много фотоволтаици собственост главно на членове на БСП и ДПС ?

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Снайперист б":

    Ах ти трол заблуден, дето слънце не си виждал от месеци! Що си мислиш че боковците нямат фотоволтаици - именно по времето на боко се увеличиха със 70% фотоволтаиците. И какво ще ги правиш тия фотоволтаици вечерта? Като спрат реакторите на АЕЦ Козлодуй, знаеш ли че трябва от София до Стара загора да е пълно с фотоволтаици на широчина 10км за да заместят мощносите на АЕЦ-а? И в крайна сметка не само БСП, а и ГРОБ имат доволна заслуга да е в това положение АЕЦ Белене - боко тиквата е подписал 9 от 14-те договора за Белене.

    Стой си в дупката, дето не ти трябва ток и остави нормалните хора да се развиват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Снайперист б":

    "Очаквано, един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова – бивша приятелка и бизнес партньорка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише столичен сайт. От години тя сред основните ВЕИ – лобисти, а нейната Българо-американска кредитна банка се занимава основно със „зелени проекти“.
    Контролираната от нея компания „Дисиб“ е най-големият играчи на пазара. Проверка в Търговския регистър показа, че съдружник във фирмата с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът й „Си Ес Ай Еф“. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на доизграждане. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв."
    Ехооо, снайперистите!