6 Октомври, 2016 13:47 993 0

Ревизия лека на прогнозата за 2017 г.

  • работници-
  • икономика-
  • финанси-
  • развитие

Петролът ще продължи да поскъпва

Ревизия лека на прогнозата за 2017 г. - 1
Снимка: БТА

Финансовото министерство очаква тази година икономиката ни да отбележи ръст от 2,6 на сто, според изчисленията в есенната макроикономическа прогноза. Инфлацията ще се запази на отрицателно равнище до края на годината, съобщават от министерството на финансите.

Очаква се благоприятната динамика при частното потребление, отчетена през първото полугодие на 2016 г., да се запази до края на годината, а спадът при публичните разходи да се забави значително. В резултат, крайното потребление ще нарасне с 1,5%.

Финансово министерство отбеляза, че инвестициите в икономиката за периода януари - юни са се повишили със 7,1%, но се очаква за цялата настояща година инвестициите да забавят своя ръст до 3,7%, както поради по-слабо нарастване на запасите и на частните инвестиции в сравнение с първото полугодие, така и поради спада на капиталовите разходи на правителството, дължащ се на преминаването към новата финансова рамка 2014-а/2020-а година за финансиране на програмите от фондовете на ЕС.

Догодина ще има забавяне на икономиката до 2,5 на сто, което ще се дължи основно на забавянето на износа. Тази година брутният вътрешен продукт расте основно заради вътрешното търсене, като тенденцията ще се запази и през 2017 г. Догодина обаче инфлацията ще се върне в положителния спектър до 1,5 на сто. Петролът ще продължи да поскъпва, което ще се отрази и на крайните потребителски цени. Безработицата ще продължи да намалява, но заетостта ще расте с по-умерени темпове.

В средносрочен план се очаква слабо ускоряване на растежа на БВП до 2,7% през 2018-а и през 2019-а година. Същевременно безработицата в страната ще продължи да се понижава, като се очаква тя да достигне 8,1% през тази и 7,3% през следващата година, след което да спадне до 6,8% през 2018-а и до 6,5% през 2019-а година.

Очаква се балансът по текущата сметка през настоящата година да нарасне до 2,3% от БВП преди да се понижи до 2,0% през 2017-а, до 1,8% през 2018-а и до 1,4% през 2019-а година. Чуждите инвестиции за тази и следващата година ще бъдат на ниво от 3,7% от БВП преди да се повишат до 3,8% през следващите две години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА