Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 16:48 1 620 1

Задължиха да се изплатят заплатите на миньорите в Бабино

  • протест-
  • бабино-
  • заплатите-
  • миньорите-
  • главна инспекция по труда

Задължение на работодателя е да изведе работниците навън след приключване на смяната

Задължиха да се изплатят заплатите на миньорите в Бабино - 1

Във връзка с отказа на миньорите от първа смяна в мина „Бабино“ да напуснат на 11 октомври работните си места в знак на протест заради забавени и намалени възнаграждения,  ИА „Главна инспекция по труда“ се самосезира и екип на Агенцията беше на място за извършване на проверка и предприемане на действия по компетентност, съобщиха от агенцията.

Още вчера на работодателя са връчени предписания в рамките на деня да създаде организация за извеждане на работниците от мината след края на смяната. Той е задължен също да им осигури храна, напитки и обслужване от спасителна служба до края на престоя им под земята. Трябва да се има предвид, че цялата отговорност за осигуряване на безопасност и здраве при работа по закон е на работодателя. В тази връзка негов е ангажиментът да създаде ред за извеждане на работниците. Той има също задължение да предприеме всички мерки за осигуряване на безопасността и здравето на работещите до края на престоя им под земята. Това означава, че трябва да бъде осигурена вентилация, съобразена с броя на хората, да им се осигури храна, напитки и др., да не допуска влизането на по-голям брой работници по работните места в рудника от определения в технологичния паспорт.

Днес ще бъде проверено дали тези предписания са изпълнени. На работодателя ще бъде потърсена и административнонаказателна отговорност за неосигурена безплатна храна за работа при специфични условия на труд през последните месеци, както и за неизплатено обезщетение след прекратяване на трудово правоотношение.

По отношение на настояването на миньорите да получат пълното си възнаграждение за месец август контролните органи на Инспекцията по труда вече са се произнесли, че направените от работодателя удръжки са неправомерни. Нарушението е установено при проверка на 03 и 04 октомври 2016 г., извършена отново след самосезиране заради публикации в медиите, свързани с предстоящо закриване на рудника и забавени възнаграждения. На работодателя е дадено задължително за изпълнение предписание той да изплати на работниците удържаната сума.

Мина „Бабино“ подлежи на периодичен контрол - на три месеца, заради рисковата дейност. Въпреки, че приоритет при периодичния контрол е безопасността и здравето при работа, в рамките на тези проверки се извършва и контрол на изплащането на трудовите възнаграждения поради установените проблеми.

За различни нарушения през годината на работодателя са издадени пет акта за установяване на административно нарушение.

Факти.бг припомня, че втори ден 140 миньора от Бабино стачкуват. Те негодуват заради намалени заплати и неясното бъдеще на рудника. Миньорите твърдят, че в началото на месеца рудника реално е бил закрит.

Вчера първата смяна влезе под земята по график около 8 сутринта и отказа да излезе. Техни колеги вечерта им свалили храна. Петима души обаче бяха изведени преждевременно и са в болница, защото здравословното им състояние се е влошило. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че държавата е на мястото си и се намесва там, където има правомощия. "Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството Бобов дол въгледобив, с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество Въгледобив Бобов дол, че оттегля вчерашното си уведомление преустановяване на дейността", заяви министърът на енергетиката Петкова.

Петкова подчерта, че в случая става дума за отношенията в една частна фирма и държавата може много трудно да се меси в една такава частна компания. Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, посочи Петкова го изпълнява и държавата е на своето място.

На пресконференция днес Красимир Чаврагански, управител на рудник „Бабино” заяви, че рудникът не е рентабилен. Приходът за месец септември е изключително намалял. За месец септември е бил заложен добив след изпълнението, на който е трябвало да бъде осигурена издръжката на рудника от 1 млн. и 100 хил. лева. „За съжаление само 37% от определеното за месеца е изпълнено”, каза Чеврагански.

В момента в рудника се водят на работа 736 души, като през месец септември 272 не са били на работа. Чаврагански упрекна голяма част от служителите си, че са ползвали фалшиви болнични и по този начин възпират работата на „Бабино”. Чергански посочи, че през днешния ден счетоводството на рудника извършва преизчисление на работните заплати. Той посочи, че по никакъв начин не могат да бъдат изпълнени новите искания на стачкуващите за изплащане на възнагражденията за месец септември. По думите му в момента са предприети спешни мерки за извеждане на миньорите от рудника и се непрекъснато се водят преговори. Работниците под земята имат достъп до храна и вода.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ковачки

    0 0 Отговор
    лоши хора туй миньорите искат си заплатите