26 Октомври, 2016 17:58 2 268 1

Вижте как исландките протестират за заплати (Видео)

  • жени-
  • протест-
  • исландия-
  • заплати
Вижте как исландките протестират за заплати (Видео) - 1

В понеделник точно в 14,38 часа стотици жени в Исландия излязоха на протест с искания за достойно заплащане. Протестът се проведе на централния площад в столицата Рейкявик.

Часът не е избран случайно. Той е 30% по-рано от края на работния ден и отбелязва разликата между заплатите между мъжете и жените.

Освен това на същата дата през далечната 1975 г. започват протестите в страната. През 2005 г. исландките си тръгнаха от работа в 14:08 минути – часът, от който започват да работят безплатно.

Разликата от 30 процента се получава, като се умножи броя на мъжете в Исландия с това, което печелят, а след това прави същото за жените. Все пак в страната има повече работещи мъже, а част от жените са по майчинство или домакини.

Нивото на образованост, заетостта и политическото участие сред исландките обаче са по-високи от почти всяка точка по света. Четири от всеки пет исландски жени са заети, 65% от студентите са жени, техни са 41% от депутатите в парламента, а почти половината от топ мениджърите на страната също са представителки на нежния пол. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай ем

    0 1 Отговор
    Бе, да си гледкат 11 000 хиляди черни орки, дето си приютиха по собствено желание, и искат още, и да траят.