Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 17:28 7 589 11

Въвеждането на еврото – предимствата са повече от недостатъците

  • евро-
  • валута-
  • въвеждане-
  • горанов-
  • енчев

Опасението на повечето страни, които са въвели еврото като официална разплащателна единица, че цените на стоките ще скочат, не са се оправдали. Що се отнася конкретно до България, то предимствата за страната ни от въвеждането на единната валута са повече от недостатъците е мнението на министъра на финансите Владислав Горанов. Мнението си той даде по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимият депутат Велизар Енчев, относно „негативните последици от въвеждането на еврото като национална валута, без да се европеизира политиката на доходите”.

Друго доказателство, че няма проблем от въвеждането на еврото като официална парична единица е, че през първата година от въвеждането инфлацията е била минимална – 0.2-0.3 процентни пункта. Друго предимство регистрирано в западните държави е, че след първата година се наблюдава и ръст в заплатите, а в резултат на по-строгите правила се засилват финансовата стабилност и доверието във финансовата система.

Що се касае до България, то държавата ще плаща по-ниска вноска, тъй като БВП е под 75% от средния за ЕС. Корекция по вноската ще има след 12 години. Друг плюс е, че БНБ няма да е задължена да поддържа големи резерви с цел гарантиране на валутния курс, колкото са в момента, а въпросните средства ще могат да се ползват в местната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ми айде,от кога чакам
  • 2 СЕДНИМИНАКУРА

    1 0 Отговор
    Ко чакаш бе лешпер...

    Коментиран от #11

  • 3 ****

    3 0 Отговор
    Ако дохода ми е 2000лв. ще стане 1000еври, нали? Сега ме интересува ако сега хляба е 1лв. колко ще стане? 0.50 или 1 евро? Защото май ще стане 1евро. Това ми е достатъчно, защото така стана в Германия.

    Коментиран от #5

  • 4 Абе празни кратуни са

    1 0 Отговор
    Те в Германия така гризнаха дьрвото-5 000 марки заплата-2.500 евро...а цените 1кьм 1...Ама тогава на фона на еуфорията номера мина.А нас сьс сигурност ще ни исклатят така-и като се има предвид че сме вьв валутен борд....абе ще стане мазало...Еврото ще е добре само за банките и корпорациите,а народа ще си свали поредната кожа .....
  • 5 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "****":

    Спомням си същите неща, защото протестите навсякъде, където въведоха еврото, бяха масови. В Гърция имаше рязко поскъпване и недоволството бе огромно, Франция, Италия, Финландия...Няма начин това да се предотврати, защото всички търговци просто ще си повишат тихомълком цените, а Националният Статистически Институт ще отбележи "лека инфлация и поскъпване". Протестите обаче ще минат, а ние ще се видим с новите заплати от по €230 и ще ги сравняваме пак с Франция, Германия и Острова, където минималното заплащане е от €8,50 нагоре за час. Представяте ли си - в България за цял месец яко блъскане и бачкане заплащане, колкото в Германия за 4 дни! Че кой ще остане в България освен бабичките и тук-таме некой заблуден ром?!
  • 6 Townboy

    1 0 Отговор
    "Мажат ни ските". Не ни трябва евро!
  • 7 Картър

    1 2 Отговор
    Гъбаркат ни за да ни ощавят кожата. Не на еврото, този съюз просто няма никакво бъдеще. Рублите са за предпочитане.)
  • 8 Диди

    1 1 Отговор
    Живота ще стане по скъп.Мисля,че сега както си имаме,,лева,,сме добре.При еврото,цените ще се вдигнат на всичко и хората ще недоволстват.Живея във Германия от извесно време,три пъти в годината летя за Варна и виждам как са цените там.
  • 9 Лъжа

    0 0 Отговор
    То сега напрактика ние сме приели еврото, нищо не зависи от нашата банка.

    А дали измервате мощноста на колата в КВ или КС мощноста не се променя с еврото е същото има си пазар който отрегулира цените. Кой пречи в момента хляба да е 2 лева?
  • 10 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    въвеждането на еврото ще намали още лихвените проценти,а също така ще има сериозен мониторинг върху българската банкова система,която в момента е особено корумпирана и в голям риск от срутване заради практики неадекватни за европа.та с други думи трябва да ускорим приемането на еврото възможно наи-бързо!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.