13 Ноември, 2016 13:53 2 056 2

Банка в Швейцария обяви отрицателни лихва

  • швейцария-
  • банка-
  • лихва-
  • postfinance
Банка в Швейцария обяви отрицателни лихва - 1

Петата по големина банка в Швейцария PostFinance въведе отрицателна лихва от минус 1 процент.
Тя влиза в сила от 1 февруари 2017 г.  Отрицателната лихва ще се отнася за депозити от 1 млн. швейцарски франка.
Финансови анализатори отбелязват, че от миналия август в Германия банка Raiffeisen също въведе отрицателна лихва за депозити над €100 000.
Още в края на 2014 г. в Швейцария се въведе рестрикцията, с цел да ограничи статута на франка като валута - убежище за чужди инвеститори и олигарси.
През декември 2014 година Централната банка на Швейцария въведе отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,25% и на заседанието си на 15-и януари я понижи до -0,75% в опит да ограничи поскъпването на швейцарския франк след изненадващото решение на банката, че се отказва да защитава заложения преди близо три и половина години т.нар. "праг на търпимост" на еврото спрямо франка на нивото от 1,2000 пункта.
Наказателната депозитна лихва за средствата на търговските банки, държани в Централната банка, има за цел да намали търсенето на швейцарски франкове от страна на чужди инвеститори във времена на криза с оглед статута на франка като валута - убежище. Тя се явява такава основно за голяма част от руските олигарси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Толкова много пари имат че се чудят какво да правят.. А майка с 180 лева се чуди как да не иска пари от нас.. Животът е несправедлив

    Коментиран от #2

  • 2 Цеко Цървула

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Така е - несправедлив е не живота, а организацията на обществото - то толерира паразитите с най-много, без никаква полза за тружениците пчели. Ето затова света няма да се оправи, докато съществува "Пирамидата на Йеховах" - това е йерархията на паразитите над пчелите - най-отдолу са много пчели труженици, нагоре стоят паразити началници политици и други. И колкото повече паразити има нагоре, толкова по-зле са пчелите долу. затова не се чуди, че такъв света - и при царе, кралства, султанати, халифати, демокрации и както и да се нарича! Има ли паразити то пчелите реват и умират в мизерия. Това е причината - паразитите управляват и ощетяват пчелите. на кошер с пчели и един търтей паразит е много. Но на тоя народ тук само има поне 800 000 търтея. Е, сам сметни съотношението към 6.5 млн. население. Пенсионерите не ги броя.