22 Ноември, 2016 07:46 1 077 0

Германците странят от борсата

  • германците-
  • странят-
  • борсата

Спадът на лихвите накара някои вложители да преосмислят нещата. Броят на притежателите на акции и или на дялови участия в Германия е нараснал през изминалата година с 560 000 на почти девет милиона. Това е най-високото ниво от 2012 г. насам, но все пак в пазара на акции са ангажирани само 14% от населението, което е значително по-малко, отколкото в други страни, пише ДПА.

Франц-Йозеф Левен, заместник-управител на Германския институт за акциите (DAI) във Франкфурт обяснява ситуацията така: „Решението за купуване на акции не би трябвало да се взима на базата на актуална фаза на ниски лихви. Този, който реши да купи акции, би трябвало да си каже: ще го направя сега за 10 - 15 години или ще го правя като един вид пенсионно осигуряване в продължение на 30 до 40 години. Много хора се притесняват, когато DAX падне от 10 800 на 10 400 пункта“.

Според Франц-Йозеф Левен страните, където дялът на акционерите сред населението е значително по-висок, отколкото в Германия, се отличават най-вече с това, че имат капиталово покрито пенсионно осигуряване и това автоматично буди интереса на хората към акциите. Населението в тези страни е принудено да се занимава с въпросите на капиталовия пазар, защото това е от съществено значение за пенсионното осигуряване. Важно е също така икономическото образование. В училище не се учи много за акции и капиталов пазар, за финанси и икономика като цяло.

По-стари данни показват, че в подобни индустриални страни като САЩ, Великобритания, Швеция има два до три пъти повече акционери, отколкото в Германия. Немският експерт се надява, че германците все някога ще разберат, че акцията е разумна форма на инвестиране. Но в момента не се забелязва сигнал, че това може да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА