6 Декември, 2016 08:08 1 553 19

Зелена светлина за "Турски поток"

  • турция-
  • турски поток-
  • русия

Ердоган ратифицира споразумението

Зелена светлина за "Турски поток" - 1
Снимка: БТА/AP

Турският президент Реджеп Ердоган подписа закон, с който ратифицира сделката с Русия за строителството на проекта „Турски поток“, съобщи „Rezmi Gazete".

Съобщението е публикувано на страницата на турското президентство. Законът вече е влязъл в сила.

Парламентът на Турция ратифицира споразумението с Русия за строеж на „Турски поток“ на 2-ри декември. Междуправителствените споразумения по проекта бяха подписани на 10-ти октомври. Предвижда се строежът на две линии на газопровода.

Те ще бъдат с капацитет от 15.75 милиарда кубически метра. Тръбите ще бъдат разположени в Черно море. През едната тръба ще се доставя газ за Турция. През другата ще има транзитно преминаване към Европа, през Турция.

Проектът беше възобновен след размразяването на отношенията между Русия и Турция през това лято.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    4 1 Отговор
    Да ви е честит ,ТУРСКИЯ ПАТОК!
  • 2 незнайко

    9 1 Отговор
    РАДВАЙТЕ СЕ ПРОТИВНИЦИ НА РУСИЯ. Сега НАТО ще ни докара газ от САЩ, както ни докара и бежанците. Да "живее демокрацията".

    Коментиран от #4

  • 3 Валат

    7 2 Отговор
    Много право им го каза незнайко
  • 4 Никой

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Както пише по-горе : "Публикувано във факти.бг: Те ще бъдат с капацитет от 15.75 милиарда кубически метра. Тръбите ще бъдат разположени в Черно море. През едната тръба ще се доставя газ за Турция. През другата ще има транзитно преминаване към Европа, през Турция " . Тоест за транзит остават по-малко от 8 милиарда куб. метра . А капацитета на тръбите през Украйна е над 80 ( осемдесет ) милиарда куб. или 10 ПЪТИ повече . Отделен въпрос е дали някоя от страните получаващи газ през Украйна ще се съгласи да я получава през Турция , тоест за повечето от тях по два пъти по-дълъг маршрут . Та по-кротко със салютите , знам че ви припират , ама не всички пасат трева

    Коментиран от #7

  • 5 трололюбец

    1 3 Отговор
    Целия смисъл на "Турския Паток е да се достави директно газ на Турция , което щеше да стане независимо от другите проекти и което е задължително за да има резерв Русия да сваля цените заради другите нови доставчици които Турция получава непрекъснато и които тепърва ще предлагат все по-добри услович и цени
  • 6 трололюбец

    2 3 Отговор
    Властите в Мароко и Нигерия подписаха в събота споразумение за създаване на съвместно предприятие за строителство на трансафрикански газопровод. Газопроводът ще свързва нигерийските находища на природен газ със страните от Западна Африка и Европа, съобщава агенция Ройтерс. А честито на Газпромовци и очакваме следващите новини !
    „Според споразумението двете страни се договарят за предприемане на конкретни стъпки за осъществяването на проект за газопровод, който ще даде възможност няколко страни от Западна Африка, в това число и Мароко да получават достъп до нигерийските запаси от газ“, заявява министъра на външните работи на Нигерия Джефри Онеама. Според министъра, в бъдеще газопроводът ще даде възможност на Нигерия да излезе на европейския пазар.

    Коментиран от #8

  • 7 релито е такова

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    Нещо във твоята схема си пропуснал Северен Поток...Оня Милер точно това каза-че Северен Поток ще допълва разликата на спряния транзит през Украйна....Така че гледай съвкупно цялата ситуация...

    Коментиран от #10, #11

  • 8 РЕАЛНО ми писна от спама тук

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "трололюбец":

    А сега вземи картата и погледни хубаво-то бива да си наивен...бива да си оптимист-ама твойто граничи със глупостта...За да има газопровод от Нигерия той трябва да мине през държави които са постоянно във военни конфликти---а самата Нигерия воюва точно там с Нигер от 60 години...да не говорим че останалите държави са просто постоянно воюващи племена-Бенин,Буркина-Фасо,Мали(Боко-Харм говори ли ти нещо),Мавритания....Та едва ли ще има инвеститор,който да заложи милярди в газопровод във тези райони.Айде малко по-сериозно в този форум.И тук се напълни със спамаДДЖЖии..неможеш един нормален коментар да прочетеш...

    Коментиран от #9

  • 9 трололюбец

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛНО ми писна от спама тук":

    Договорът между двете страни е подписан по време на посещението на краля на Мароко Мухамед VI в Абуджа, столицата на Нигерия. В навечерието министър Ониема публикува страницата си в Twitter видео, в което нарече проектът „голям и важен“ за Нигерия.
    „Газопроводът ще минава покрай африканското крайбрежие от Нигерия до Мароко и ще продължи до Европа“, обяснява той.
    Сега през територията на Мароко преминава газопроводът Магриб – Европа, съединяващ алжирските находища на газ с газотранспортната система на Испания и Португалия. Газопроводът с дължина 1620 километра минава по дъното на Гибралтарския пролив и е открит през 1990-те години.
    Само ще допълня , че предстоят газопроводи от Египет , Израел , още един от Алжир , както и още 4-5 терминала за LNG и разширяване на съществуващите
  • 10 Никой

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "релито е такова":

    Европейската комисия подкрепя запазването на всички съществуващи маршрути за доставка на руски газ за ЕС, в това число и украинския. Това заяви заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Москва след срещата си с руския енергиен министър Александър Новак.
    „Разбира се, яснотата по отношение на това, че транзитът (на руски газ) през Украйна ще се поддържа и след 2019 г. ще премахне много от политическите въпроси в Европа“, каза Шефчович, цитиран от руски медии. Той обясни, че страните членки на ЕС са уверени, че това е важно не само за Украйна, но и за енергийната сигурност на Европа“.
    „Сега ние има три маршрута за доставка на газ от Русия за Европа: „Северен поток-1“, „Ямал-Европа“ и Украйна. Ние сме заинтересовани от запазване и на всичките три“, каза той в отговор на въпрос дали ЕС подкрепя други маршрути за доставка на газ за Европа, ако Русия потвърди запазването на транзита на газ през Украйна.

    Северния ти Паток 2 ако го има въобще ще бъде същото дърво като Турския , въпросът всъщност е дали въобще някой ще се интересува от Патоци , като дори Украйна вече не купува руски газ !

    Коментиран от #13

  • 11 Никой

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "релито е такова":

    Няма и няма да има по-къс и по-евтин път за Руския газ за Централна и Западна Европа от този през Украйна , колкото и да е неприятно за Кремъл . А ако продължават да държат да си хвърлят парите за всякакви пАтоци , които ще служат за паметници на безхаберието , само ще ускорят неизбежното . Украйна вече договори отдаването под наем на голяма част от тръбите и хранилищата на големите западни компании , които ще купуват направо на руско-украинската граница и то на борсови цени , а не по някакви измислени "необвързващи" договори , така че дерзайте друзья

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    4 0 Отговор
    Абе хубаво пишете, къде вярно, къде не, къде наивно и т.н., ама защо няма коментар по темата Южен поток и това, което България загуби. Това е важният въпрос! Какво ме топли Северен, Африкански, Украински и т.н. потоци? А виж българският би ме стоплил или бъркам? ... не ги мислете руснаците и европейците. Те ще се разберат - взаимно зависими са и колкото и да не им се иска на американците, те са извън играта в случая. Просто не са алтернатива. Въпросът е за колко бяха продадени нашите, български интереси, на кого, от кого и в крайна сметка защо?
  • 13 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    В грешка си!
    „Russia’s energy giant Gazprom has retained its Ukrainian market despite Kiev’s demand for gas falling amid an economic downturn in the country“
    Разбираш ли го? В Украйна е намаляло потреблението на газ въобще поради понижаването на икономическите и показатели. Но не е спряло закупуването на руски газ.
  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Ти да не си пил газ. Не четеш ли ,не слушаш ли. Украйна вече няма свои тръби. Подариха ги панически на Байдън и Квашневски- младши. Тоест на САЩ-те да са борят за газ. Какви западни компании,какви борсови цени. Газа и големият кран се намират в Русия. И ако Русия е силно помолена, и сериозно финансово стимулирана ,ще пусне газ,и то само на Украйна,защото по другите газопроводи,които заобикалят Украйна, може да продава на когото си иска. Както Полша- заобиколиха я и и продават газ най-скъпо. И на поляците не им остава нищо друго освен да пищят ,и да купуват.
  • 15 Никой

    0 0 Отговор
    Монополът на Русия в източна Европа изчезва, след като бившите пленени клиенти започнаха да отварят терминали за втечнен газ. Литва, например, построи такъв терминал и сключи договор за внос на газ от САЩ, където цените са наполовина от тези в Европа. Благодарение на втечнения газ, на увеличените доставки от Норвегия и Северна Африка и на антимонополните действия срещу „Газпром“, Европейският съюз е много по-защитен от изнудване в сравнение с преди две години. Руската компания не може да се опитва да манипулира доставките си в Европа, заради страха от загуба на пазарен дял. Тези доставки представляват 52% от приходите на „Газпром“. Тази заплаха става още по-силна с намаленото потребление на газ в Европа, основно заради технологичния напредък в енергетиката.

    "Газпром“ се опитва да договори строителството на нов газопровод до Германия, „Северен поток 2“, който да заобиколи Украйна, но проектът среща политическа съпротива в ЕС. Очаква се той да струва 9,9 млрд. евро, а това е твърде високо за сегашните цени на газа. Ако той бъде построен, то това ще е по политически причини: Русия иска да отнеме ролята на Украйна като транзитно газово трасе. Европа не се нуждае от тази тръба, още повече, че „Газпром“ вероятно няма да намали цените, ако се съди от досегашната практика.

    Нетният ефект е, че „Газпром“ изгуби голяма част от възможността си да влияе на Европа, а Украйна може да си позволи да бъде заядлива. В неделя премиерът Арсений Яценюк обяви, че неговото
  • 16 Никой

    0 0 Отговор
    ЕС иска да купува руския газ на единна цена

    28-те може да си направят общо енергийно дружество
    Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер призова за единна цена на руския газ за всички държави членки на ЕС, предава „Ройтерс”.

    Еврокомисарят даде извънредна пресконференция след срещата с полския премиер Доналд Туск, украинския министър на енергетиката Юрий Продан и руския му колега Алексанъдр Новак.

    „Искаме единна цена на газа на единния европейски пазар”, каза Йотингер и предложи създаването на енергиен съюз на 28-те, които съвместно да купуват руското синьо гориво.

    Той настоя за изработване на обща енергийна политика, засилване на енергийните връзки между страните и диверсификация на доставките от други източници.

    В полската столица се провеждат четиристранните преговори между Брюксел, Варшава, Киев и Москва.

    http://www.segabg.com/article.php?id=697394
  • 17 Никой

    0 0 Отговор
    "Газпром" е достигнал лимита си на развитие по отношение на газовите доставки до ключовите си клиенти. Можем да видим увеличаване на доставките за Европа само ако останалите производители намалят капацитета си. Това ще е трудно, защото потреблението на газ от Европа и Русия намалява, каза още той.

    http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2016-03-15/gazprom-e-dostignal-limita-si-na-razvitie-po-otnoshenie-na-gazovite-dostavki
  • 18 Никой

    0 0 Отговор
    В днешна статия на Financial Times икономистът Андерс Ослунд пише, че руската газова компания „Газпром" е в кризисна ситуация, и е напълно възможно да стане жертва на шистовия газ, който вече направи революция на американския пазар. А това ще доведе съответно и до сериозни последствия както за руския държавен капитализъм, така и за властта на президента Владимир Путин. Кризата настъпи внезапно.

    Благодарение на шистовия газ САЩ напълно задоволи вътрешните си нужди и освен това успя да изпревари Русия като стана най-големият производител на газ в света. Много важен момент е факта, че американският газ е евтин, цената му е със 75% по ниска от тази, която „Газпром" иска на източноевропейските пазари. Много страни се готвеха да изнасят природен газ за Америка.

    Сега той неочаквано започна да се появява на европейските пазари, където в резултат на това, цената му стана два пъти по-ниска от цените на „Газпром". Това накара руският газов гигант вече да смъкне цените в Германия, но отказва да направи това в страните от Източна Европа.

    Вторият удар за компанията бе нанесена от ЕК, когато на 4 септември започна разследването за възможните от нарушения от страна на компанията на антимонополния закон. Като се има предвид, че ЕК спечели далеч по-неубедителните дела срещу Microsoft и Intel, победата над "Газпром" изглежда почти сигурна. Като последица руската компания ще трябва да се откаже от сегашната си ценова политика и да намали наполовина цените си в
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Леле боже колко реда глупости си изписал.И то при положение че и темата за шистовият газ е дъвкана дъвкана.И като себестойност ,и като разходи по компресиране ,замразяване и доставки и тк.нт. Първи въпрос- Защо и тази година газа за Европа които подава Газпром е повече ,не помня с колко точно милиарда кубика, спрямо предходни години, а ти твърдиш че ЕС намалял ползването на газ. Има логика само ако други доставчици ,са намалели драстично своите количества, и Газпром ги компенсира с увеличени доставки. Втори въпрос-Защо терминала за ВГ. в Полша не работи ,а поляците дадоха за него 1000 000 000 от кредити.Две трети в Полша доставя Газпром ,една трета собствени източници. А Полша плаща най-скъпият руски газ. Защо просто не го откаже,нали си има терминал. Това за уеднаквените цени е една идея,дъвкана от няколко години , и е стигнала до под кривата круша. Докато Германия ползва най-евтиният газ,тази идея ще е мъртво родена. Защо да си създават конкуренти,на база евтин газ, като производствената сила и рентабилност е при нея. Е другите желаят- ми нека си желаят.