8 Декември, 2016 13:06 909 0

Коледни звънчета за търговията на дребно

  • нси-
  • търговия-
  • бизнес
Коледни звънчета за търговията на дребно - 1

Търговията на дребно показва раздвижване в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). Оттам отчитат подобрение на промишленото производство и на търговията на дребно през октомври.

През октомври оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства по съпоставими цени с 0,5% спрямо септември, когато се понижи с 0,2%, докато на годишна база търговският оборот се увеличи с 2,9% след повишение с 2,0% през предходния месец.

Днешните данни сякаш предполагат за наличието на стабилизация на растежа на българската икономика в началото на последното тримесечие за годината след известно негово забавяне през трите месеца до края на септември.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през октомври с 0,3% в сравнение със септември, когато беше отчетено понижение с 0,2 на сто, като това представлява подобрение на производството за четвърти от първите десет месеца на настоящата година.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира добро повишение с 2,8% (спрямо октомври 2015-а) след растеж от 2 на сто през предходния месец.

През октомври увеличение с 1,9% спрямо месец по-рано е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 0,5% в добивната промишленост, докато в преработващата промишленост беше отчетено намаление от 0,5 на сто. На годишна база производството в добивната промишленост нараства с 8,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,5% и в преработващата промишленост - с 1,7 на сто.

По-рано тази седмица НСИ оповести данни, според които брутният вътрешен продукт на България се повиши през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна база и с 3,4% на годишна база - под предварителни оценки за растеж съответно с 0,8% и с 3,5 на сто и след по-добра икономическа експанзия през второто тримесечие от 0,9% на тримесечна и от 3,6% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА