14 Декември, 2016 15:42 2 110 11

Валентин Златев: Тезата за монопол при горивата е несъстоятелна

  • валентин златев-
  • тезата-
  • монопол-
  • горивата-
  • несъстоятелна

Над Марешки има политически чадър, заяви той

При наличие на 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на „Лукойл Нефтохим Бургас” е несъстоятелна. Това заяви днес Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България”, цитиран от flashnews.bg.

В НС заседава Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г. Присъстваха представители на асоциацията и на петролни компании.

Валентин Златев обяви пред депутатите, че Българската петролна и газова асоциация участват 19 компании. Те осигуряват около 35% от акцизните и данъчни постъпления в страната, създават работни места за около 150 хил. души в страната.

На пазара на горива в България се забелязва свиване при определени продукти, констатира той. Около 60 % от горивата в България се доставят от вътрешни производители и 40%- от внос, посочи Златев. Единственият вносител на суров петрол в страната е от Нефтохим в Бургас, припомни той. Но пазарът на горива у нас живее в един двоен свят – част от участниците работят легално, а друга част- в сивия сектор.

В нефтените бази и рафинерия Лукойл са монтирани измервателни уреди, осъществява се корпоративен контрол и има пълно следене на системата на горивата. Валентин Златев описа легалните и нелегални схеми на работа в този сектор, проблемите, както и механизмите на нарушенията.

„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен“, заяви още Златев. „Ако вие тръгнете днес от Благоевград за Кулата на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”.

Феноменът в случая е, че тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”. Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза, запита Златев.

Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър, смята той. В случая това е проблем на българската държава. Виждам една тенденция, която ще се задълбочава. Всички тези 460 000 човека, гласували за него /Марешки-бел.р./ на изборите коментират в социалната мрежа по следния начин: какво ме е интересува, че той /Марешки-бел.р./ не си е платил данъците. Златев прогнозира, че ако тази тенденция се запази с този „феномен” може да се стигне до непредвидими последици, с явна заплаха за политическия модел.

Златев попита депутатите също колко данъци е платил Марешки в последната една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нафтата

    7 1 Отговор
    Несъстоятелни са също твърденията за качествата на горивата у нас, за адекватността на тяхната цена, както и за нуждата раШкият анклав Лукойл все някога да отчете печалба и да плати данък печалба по-голям от ЕТ-търговец на Женския пазар.
  • 2 иии

    6 0 Отговор
    МЪКА ПО БАЛКАНСКИ ...значи цените в България съвсем нормално да са по големи от Европейски...да не говорим за Македония...
  • 3 еее

    8 0 Отговор
    Македония 14.12.16г дизел- 1.64лв. Там няма Марешки...България - дизел 1,99 лв --ВЯРНО ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР....
  • 4 ДО БОРИСОВ

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Несъстоятелни са също твърденията за качествата на горивата у нас, за адекватността на тяхната цена, както и за нуждата раШкият анклав Лукойл все някога да отчете печалба и да плати данък печалба по-голям от ЕТ-търговец на Женския пазар.
    Харесах този коментар и бих допълнил. Няма да продават качествени горива щото е по малка печалбата. Но авера на златев борисов има процент и затова казва, че уж има чадър Марешки. Но не е коректно довчера работодател, а днес бойката е висш ръководител и вожд цигани да му прави чадър на златев. ортаци
  • 5 фак

    5 0 Отговор
    РАЗЛИКА 36 СТОТИНКИ -МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ .10литра зареди - губиш 3.6лв. Къде е сметката..Е,няма такава държава...
  • 6 незнайко

    4 1 Отговор
    Всячески се мъчат да оборят Марешки. Защо един не каза, че Марешки прави аптеки на загуба? Защото във фармацевтиката няма КАРТЕЛ, но приеха закон, за по 3 аптеки в град на един собственник.
  • 7 тръба

    4 0 Отговор
    Някой знае ли какво влиза и колко излиза от рафинерията на Златев?
    Това е черна дупка никой не влиза там. В нормална държава този е в затвора.
  • 8 гост

    4 1 Отговор
    кажи си ченге правешко, комунистическа мутра... какви данъци е платил ЛУК ОИЛ и тогава говори за другите ...
    ...долни руски подлоги подлоги , като теб трябва да са в затвора
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мдам

    1 0 Отговор
    Този като говори дали си вярва ? Никой не знае колко влиза и излиза от Лукойл. Държават губи милиарди от там, но никой не прави нищо в крайна сметка. Няма закони, няма и да имаме скоро. Така им е по угодно на една част от обществото.
  • 11 Правешки Наблюдател

    1 0 Отговор
    Как държавата опъва чадъри!
    Единият от чадърите и най-важният е да те поставят на държавната ясла.
    Директно финансиране от държавата - тия ако са на свободният пазар - без чадър от държавата ще фалират за един месец!

    Ето някои финансиранията.

    Общо финансиране, EU финансиране, Тройната коалиция, Борисов 1, Райков, Орешарски, Близнашки, Борисов 2

    2 место по общ обем на финансиране от всички правителства - Лукойл-България ЕООД - София (на първо место е БДЖ единствено от тройната коалиция - основно покупката на локомотивите и ж.п. пътища)

    1 905 598 184, 23 089, 675 530 433, 835 661 159, 89 640 084, 170 969 086, 17 035 075, 115 016 200,
    (общо над един милиард и деветстотин милиона за частна търговска фирма - процедурите за доставки на горива за държавната администрация са с покани адресирани само до двама доставчика - Лукойл-България ЕООД и Петрол, а други фирми за доставка на горива в тази страна няма ли? Защо са само до тях поканите?)

    13 - място Джи Пи Груп ООД - София (твърдят, че била свързана с първата, но Той отрича)
    457 303 738, 337 503 371, 738 037, 105 438 827, 133 788 926, 174 204 826, 28 422 043, 9 746 997
    над 457 милиона

    Обединение "ИНФРАСТРОЙ" (които построиха депото в Ботевград, какво стана с преписките за злоупотребите при изграждането на депото или това не е чадър? Фирмата е пряко свързана с първата, а така също и с разни офшорки и със Столична община)
    25 041 045, 13 644 818, 24 231 545, 809 500, 0, 0, 0, 0,
    над 25 милио