17 Декември, 2016 10:34 3 124 12

София генерира над 9 млрд. лв. доходи

  • карта-
  • доходите-
  • бедността-
  • българия

Карта на доходите и бедността в България. Икономическите центрове и тяхната роля за преодоляване на бедността

София генерира над 9 млрд. лв. доходи - 1

Анализът е на Института за пазарна икономика

Обособяването на икономическите центрове в страната е изключително ценно за разбирането на регионалните различия и бедността по региони. В случая под икономически центрове разбираме областите, които генерират голяма част от доходите в обществото. В страната се генерират доходи за близо 35 млрд. лв. през 2014 г., а регионалната разбивка показва тежестта на всяка област. От графиката е видна огромната тежест на столицата София, където се генерират над 9 млрд. лв. доходи. Следват други два големи центъра – областите Пловдив и Варна - със съответно 3 млрд. лв. и 2,4 млрд. лева. На следващо място са областите Бургас и Стара Загора със съответно 1,7 и 1,6 млрд. лева.

Това са, условно казано, икономическите центрове по тежест на доходите, обособени в три групи. Като второстепенни центрове може да обособим други 7 области, които генерират между 900 млн. лв. и 1,3 млн. лв. доходи на област. Всички останали 16 области остават назад.

Изследванията на кривата на доходите и регионалните различия показват основните фактори за попадане в риск от бедност - образованието, икономическата активност и населеното място. Направеният тук регионален преглед показва, че постепенното утвърждаване на икономическите центрове в страната може до голяма степен да обясни регионалните проявления на бедността. Обособяването на пет основни икономически центъра предопределя областните данни за доходите - отдалечеността от въпросните центрове води до чувствително по-ниски нива на доходите.

Липсата на големи икономически центрове на север (с изключение на Варна) обяснява по-ниската икономическа активност в Северозападния и Северния централен район. Именно в тези райони е най-осезаем ефектът на социалните трансфери - пенсии и социални плащания, които макар да свиват относителната бедност в рамките на района, не могат да компенсират липсата на трудови доходи и съответно изоставането спрямо по-развитите райони на страната.

Разбивката на районните пазари на труда показва някои интересни развития. Във всеки един район на практика се засилва ролята на икономическия център - традиционно за столицата София, Варна и Пловдив, а в последните години и утвърждаването на Бургас. Динамиката на пазара на труда в Северозападния и Северния централен район насочват вниманието към Плевен и Велико Търново, които постепенно се открояват и играят все по-голяма роля, макар и все още далеч от водещите икономически центрове в страната.

Изводите по отношение на публичните политики следва да са именно в посока на създаване на условия и стимули за утвърждаване на икономическите центрове, в т.ч. по-силни такива на север. Ключови за това са процесите по финансова децентрализация, които да целят обвързване на икономическата активност в регионите със състоянието на местните бюджети, както и съвместната работа на местните власти за открояването на инвестиционни дестинации, които излизат извън рамките на строгото административно-териториалното деление в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    20 2 Отговор
    Само дето не е довършен анализа, кой от факторите влияе за генерирането на 9 млрд. приходи в София.
    Отговорът е харченето на Бюджета на Страната приоритетно за София.
    Пловдив, Варна, Бургас имат годишни бюджети средно по 240 млн. лева, а за София бюджета е 1,1 млрд. лв. при условие че собствените и приходи са малко над 500 млн. лв.
    Тоест за разлика от останалите големи градове, които са на самоиздръжка, София която има претенции е на ДОТАЦИИ. При население 1,2 млн. души в София 500 хил. души са в някакви служби на държавна издръжка (Министерства, общински и държавни структури). Нека не забравяме, че освен субсидираният бюджет, през различните министерства се харчат народни пари приоритетно за изгода на София. Метро, пътища, различни програми на министерството на Дебелото Лили.
    Или по друг начин казано София е изкуствен център, който вреди на страната поради факта, че харчат парите на останалите по- малки градове.
    Ако някой шоп има претенции за това, че може нека на следващият бюджет на Общината да излезе да скандира против ежегодните 600 млн. лева в бюджета на общината.
  • 2 фсфдс

    4 6 Отговор
    Варненския бек лъже и маже, но сега ще ви разкажа друга история:
    1. Наистина ли смятате, че София има половин милион!!! хора на държавна работа?!? толкова няма за цялата държава:)
    2. Как от 9 млрд. лв приходи бруто, има данъчни постъпления от 600 млн. лв. (та само ДДС-то на въпросните приходи са мн. повече от 600 млн, а тук хората пушат, пият, карат си колите, - все акцизни неща - т.е. постъпления за бюджета)
    3. Метрото не се плаща от държавния бюджет
    4. Знам, че ви е яд за метрото, ама ще ви го кажа направо - Варна е колкото Люлин и метрото си почна точно така - имаше 4 спирки (ако се лъжа простете) в началото. Мамка му, направете си едно метро, ако имате нужда от него. Тук без метро е ад.
    5. Да се каже изкуствен център е лесно, но покажете ми един естествен център на света, навсякъде го има това и това е най-логичното нещо да се случва навсякъде. Сигурно човека и за Париж, Лондон и Москва ще каже, че са изкуствени центрове... и какво от това. Какво лошо има. Варна е морска столица заради пристанището, извинете, ама то не е паднало от небето.... чакам оня с коня :)

    Коментиран от #6

  • 3 Steinberg до Варна

    0 4 Отговор
    Мякаш наизуст!

    Коментиран от #7

  • 4 многознайко

    3 0 Отговор
    В написаното по-горе може да има някаква относителна истина,която има обяснение.В София живеят млади хора ,които в момента работят и от там идват тези цифри,но това е за сметка на останалите малки села и градове в цяла България. В последните години София просто "изсмуква" човешкия ресурс и се разраства ,а от там идва и по-високия стадарт.Получава се един балон ,който в момента действително е много красив. Но при този отрицателен прираст на населението ,след десетина -петнадесет години тази тенденция и това темпо на миграция на българите в посока София няма да се запази .Лошото е че политиците инвестират в столицата ,а забравят останалата част на България,лошото е че вместо да мислят за естествен прираст на българското население те искат по изкуствен път да вкарат мигранти .Още по-лошотото е ,че ние българите не искаме да чуем за вносни мигранти ,а и мигрантите не искат да останат в България . Така ,че около всичко хубаво в столицата има доста лоши неща ,там от където си пълним багажниците с буркани.
  • 5 ДЮДЮЕФ

    4 1 Отговор
    Проблемът не се състои в това, колко пари се дават на нас, на вас или на тях. Истината е, че разликата между областите става все по-голяма и единствената причина за това е факта, че няма производство, индустрия. Ако 1/3 от областта работи в заводи за производство, ще генерира доходи, които ще дръпнат останалия бизнес в съответната област. Хазната ще се пълни с данъци и ще има да се дава на вас или на тях, достатъчно за всички. Дори да не се изнася продукцията, може да се направи една политика за увеличаване вътрешното потребление на стоки произведени в България. За съжаление в момента, внос на стоки с високо качество и собствения ни технологичен упадък, не ни води на никъде. Всичко е само услуги, търговия и далавери.

    Коментиран от #8

  • 6 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "фсфдс":

    Очевадна липсата ти на познания!
    1.- ДДС е данък за Републиканският, а не Общинският бюджет
    2.- Влез да си разгледаш бюджета на общината - има го в интернет
    3.- Финансирането на метрото не е из цяло с общински пари и това също може да се провери. Информацията е общодостъпна!
    4- Пристанищата във Варна и Бургас заради тъпият акъл на Борисов, Дебелото Лили и Московски стоят празни! Отваряйки път към Солунското пристанище сега 20-те хиляди контейнера които минаваха през Варна и Бургас минават през Солун. Парите остават за Гърците. А всичко свързано с морският бизнес в черноморските пристанища сега умира. Това е заради Вашите Софийски чутури!
    5- Разбира се че София е изкуствен център! - Там няма нищо!
    Какво структуро определящо производство има? - IT? - Фирмите за тези услуги приютяват 6000 души.
    Софийският бизнес се изразява в точене на пари през обществени поръчки на свързани лица, и даване на офис площи!
    Като ще сравняваш Столици хайде виж Вашингтон, Анкара, Пхенян. Те са далеч по- малки от най- големите им градове и това е нормално защото столиците имат административни функции.

    Коментиран от #11

  • 7 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Steinberg до Варна":

    Нима?- Там съм написал едни цифри... Ти провери ли ги? - Аз ги проверявам редовно
  • 8 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЮДЮЕФ":

    Съгласен съм с част от тезата ти, но само с част.
    Важно е какви пари къде отиват и то много! Съгласно нашата данъчни правила, приходите на общините в размер на 90% с изключение на местните данъци и такси заминават в Централният Бюджет. Това правило обаче не важи за София!
    Това лесно се вижда в Бюджета на София. Към всяко перо приходи е добавена субсидия под формата на т.нар. Държавна отговорност!
    Но по- лошото е че София не мисли когато развива политики да ли не пречи на останалите общини! Давам тъп пример! Магистрала Струма пряко засяга Варна и Бургас.
    Европейска програма Мярка 1.1. "Постоянно прекратяване на риболовна дейност".
    А има още десетки примери. София няма нищо, но пък няма и нищо против да прецака останалите общини.
    Морският бизнес както споменах вече го прецака. Туризмът вече го прецака. Фекалните води в по- голямата си част по черноморското крайбрежие все още се изливат в морето. Ози пък тъпанар Плевнелиев заради глупостите срещу Русия миналата година провали целият сезон! Половин милиард левапо- малко бяха парите от туризма по Черноморието през 2015год. - ТОва са факти. ТЕЦ Варна! Пак бе затворен от София! -Там работеха 600 души, а стотици фирми бяха доставчици на материали и суровини за централата. Имам още десетки примери за тежката простотия и наглост от страна на столицата

    Коментиран от #9

  • 9 ДЮДЮЕФ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    Аз съм напълно съгласен с написаното. На всички е ясно как някои от решенията, които се взимат от централите в София са в ущърб за местната икономика на някои области. С две думи, може ли това да се промени със закон, може. Може ли да се направи такава политика, която да стимулира производството и вътрешната покупателна способност, може. Ще се направят ли тези необходими промени? Едва ли. Системите и без това запозчнаха да буксуват и следва ефекта на доминото.

    Коментиран от #10

  • 10 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЮДЮЕФ":

    Да разбира се!
    Шопа няма да се откаже от твоите пари... - За това вероятно решението е сурвакане на жълтите павета! Втори но също краен вариант е отказ на определени общини да плащат данъците на София. Мен лично комбинацията от двата вариянта ме устройват напълно.
  • 11 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    6000 души в IT-то? Само фирмите са повече.
    Заетите в сектора са към 30 хиляди, всеки един с висока заплата, от която голям процент се харчи на местно ниво и минава през мелачката на ДДС-то. Сектора държи 5 млрд. от БВП на страната и продължава да се разраства. По-голямата част от това е в София, а за да си намериш добре платена работа трябва да станеш софиянец. И това не е заради Бойко, а защото чуждите фирми се нуждаят от единно средище където по-лесно да си набавят работна ръка.
    Какво означава приход на София 500млн? Предполагам имаш предвид 566 млн от местни данъци и такси? А колко внася София в държавния бюджет под формата на ДОД и ДДС? Хората които плащаме тези два данъка не заслужаваме ли част от тях да се върнат в града под формата на подобрения в инфраструктурата?

    Коментиран от #12

  • 12 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Можеш спокойно да откриеш статистическите данни за TOP 10 IT Фирмите в София и колко персонал имат.
    Общият оборот на целият сектор не нахвърля 1,6 млрд. лв. приходи (2013год. - 1,2 млрд, 2014год. - 1, 5 млрд.).
    Това са приходите от всички за цялата страна - не само София!
    1.- Hewlett-Packard – Global Delivery Center, с приходи от 233.1 млн. лв
    2.- Most Computers със 152.2 млн. лв. ,
    3.- Polycomp – 128.3 млн. лв
    После идват Датекс и т.н.
    За, 2015год ИТК за Цялата страна а не само София са генерирали 140 млн. печалба.
    Това горното са статистически данни- аз не обичам празните приказки. -Въпросната статистика по никакъв начин с твоето изказване!
    След Саша Безуханова, която е най големият работодател следващият е една аутсорсингова компания за логистика с персонал от около 650 души.
    Иначе не виждам какво справедливо намираш останалите големи градове да не получават парите които са заработили?
    Когато говориш за ДОД, кажи ми държавният чиновник след като не генерира БВП и получава заплатата си на практика от парите генерирани в Частният Сектор внася ли нещо? - Отговорът е че на практика не внася нищо! Това са пари генерирани от други? София е над 1/3 сформирана от чиновници! - Какви пари генерират те? - Те са само разход! Не произвеждат нищо!
    Въпросът с ДДС-то е също доста спорен, особено когато говорим за обществени поръчки... Ако имаш опит със ЗОП, то мисля, че няма дари да поставяш въпроса кой какво внася и как! Това на практика не е генер