Last news in Fakti

20 Декември, 2016 12:09 1 634 0

Обмен на фермери със САЩ

  • фермери-
  • обмен-
  • сащ

От 2009 година досега повече от 165 български специалисти от сектор земеделие са преминали обучение в САЩ по различни програми на Фондация „Америка за България“

Фондация ,,Америка за България’’ започва да набира кандидати за обменната си програма „Лидери в земеделието“. Фондацията ще изпрати на обучение в САЩ 16 български специалисти от аграрния сектор, а целта на програмата е да подкрепи развитието на модерно и конкурентоспособно земеделие в България.

Кандидати за програмата ще се набират до 31 януари 2017 г. Участие в програмата „Лидери в земеделието” могат да вземат български фермери, мениджъри, технически специалисти, учени, преподаватели или администратори. Участниците ще преминат интензивни групови обучения в САЩ, в рамките на около две седмици.

Те ще се обучават в две основни направления - млечно говедовъдство и месно говедовъдство. Българските фермери ще се запознаят със съвременните маркетингови стратегии и подходи за добавяне на стойност към земеделската продукция.Oще подробна информация за условията и начина на кандидатстване е публикувана на Интернет страницата на Фондация „Америка за България“.

Обученията в САЩ се администрират от Института за международно земеделие „Норман Борлауг“ към Университета „Тексас А&M“. Това е един от водещите аграрни университети, който през последните години отделя най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието в САЩ.

От 2009 година досега повече от 165 български специалисти от сектор земеделие са преминали обучение в САЩ по различни програми на Фондация „Америка за България“. Фондацията е подпомогнала проекти на обща стойност 7.3 милиона долара в областта на земеделието. Работила е в сътрудничество с редица браншови организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българската хранителна банка и Националния съюз на градинарите в България, Национална овцевъдна асоциация и др.

Фондация „Америка за България“ е подкрепяла и редица научни проекти в областта на земеделието на Аграрния университет в Пловдив, Тракийския университет в Стара Загора, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Лесотехническия университет в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА