Last news in Fakti

20 Декември, 2016 15:44 2 153 0

Как почиваме, ако празниците са през уикенда

  • почиваме-
  • празниците-
  • уикенда
Как почиваме, ако празниците са през уикенда - 1

Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Кодекса на труда. Правилото влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност.

Въведено бе изискване работодателите/доставчици на услуги или да командироват работници за собствена сметка и под свое ръководство по договор, сключен между работодателя и ползвателя на услугите, или да изпращат работници или служители в предприятие от същата група предприятия.

Премахва се съществуващото в кодекса изискване страните да уговарят поне същите минимални условия на работа като тези в приемащата държава само, когато срокът на командироване е по-дълъг от 30 календарни дни.

Трудовите спорове за осигуряване на условия на работа на командированите или изпратените в България работници или служители от други държави-членки на ЕС са подсъдни на съда по мястото, където работникът или служителят временно полага или е полагал труда си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА