Last news in Fakti

20 Декември, 2016 22:02 2 209 0

Доларът показва мускули

  • долар-
  • евро-
  • котировки-
  • тръмп-
  • сащ
Доларът показва мускули - 1

Позитивните коментари на президента на Федералния резерв Джанет Йелън за състоянието на американския трудов пазар изстреля доларът към нов близо 14-годишен връх, съобщава АП.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна с 0,5%, достигайки най-високо ниво от януари 2003-а година от 103,65 пункта.

В своя реч пред университета в Балтимор, Джанет Йелън припомни, че настоящото ниво на безработица от 4,6% е близо до това от преди последната рецесия. Според нея растежът на заплатите набира скорост и икономическият ръст най-накрая е допринесъл за нарастване на стандарта на живот.

Тези нейни послания потвърдиха пазарните очаквания за по-агресивно темпо на повишение на лихвите от страна на ФЕД през 2017-а година.

Доларът се намира в стръмна възходяща траектория от 8-и ноември насам, когато Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Инвеститорите очакват, че неговата администрация ще повиши фискалните разходи, провокирайки по-висока инфлация и увеличаване на държавния дълг.

От друга страна, очакванията са, че Доналд Тръмп ще „удари рамо” на икономическия растеж ще доведе до солидно нарастване на инфлацията над заложената от ФЕД цел от 2 %.

Тези очаквания засилват спекулациите, че Централната банка на САЩ ще се наложи да възприеме по-агресивна средносрочна политика на повишаване на лихвата.

В средата на декември новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разговаря с президентите на водещи компании от Силициевата долина. Проявата се състоя в Тръмп тауър и на нея не присъства представител на Туитър, отбелязват световните агенции.

Искаме да ви помогнем с невероятните иновации. На света няма никой като вас. Всичко, което можем да сторим, за да ви помогнем да продължите, ще бъде сторено. Вие звъните на моите хора, обаждайте се и на мен. Няма никаква разлика. Тук нямаме някаква командна верига, заяви Тръмп.

Срещата е демонстрирала и ключовата роля за Тръмп на милиардера и негов съветник Питър Тийл. Той е съосновател на PayPal и първият професионален инвеститор във Facebook.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, Шерил Сандбърг от Facebook, Илън Мъск от Tesla, както и Лари Пейдж и Ерик Шмит от компанията, майка на Google, Alphabet, Джеф Безос от Amazon и Сатя Надела от Microsoft приеха поканата да разговарят с Тръмп.

Анализатори посочват, че е много вероятно именно Тийл да е човекът, който ще комуникира със Силициевата долина от името на администрацията.

Това се възприема като сигнал, че Тръмп ще се опита да съхрани статуквото в Силициевата долина .Това е промяна в риториката на Тръмп, който по време на предизборната си кампания критикуваше технологичните гиганти.

В същото време йената се намира под нов натиск от продажби, следвайки днешното очаквано решение на Японската централна банка да остави без промяна досегашната си парична и лихвена политика.

Еврото също падна рязко до 7-дневно дъно от 121,68 йени като реакция на смъртоносната терористична атака в Берлин. Спрямо швейцарския франк еврото се понижи до 6-месечно дъно от 1,0679 франка и падна към ново 14-годишно дъно от 1,0352 долара - най-ниско негово ниво от декември 2002-а година. Британската лира пък се понижи с 0,6% към едномесечно дъно от 1,2312 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА