Last news in Fakti

5 Януари, 2017 10:43 9 981 3

Какво правят мозъчните тръстове?

  • мозъчен тръст-
  • тинк-танк-
  • организации-
  • дейност-
  • термин

Терминът става особено популярен в средата на миналия век

Какво правят мозъчните тръстове? - 1
Снимка: БТА/ AP

Терминът „тинк-танк“ е особено популярен сред читателите на вестници, списания и различни аналитични сайтове. У нас е популярен като мозъчен тръст. Списание „Икономист“ обяснява с какво точно се занимават тези изследователски агенции.

Неправителствените тинк-танкове излизат с доклади за различни актуални теми, включително и Brexit. Голяма част от тях правят интригуващи факти и смели предложения.

Терминът става популярен през 50-те години на миналия век, когато вече има много такива организации в световен мащаб. Някои от най-известните американски мозъчни тръстове са основани в началото на XX век. Британският кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI) пък е създаден през 1831 година. Американският изследователски център „Pew“ фокусира дейността си в информация и фактология, а не в политически препоръки. Изследователи от университета в Пенсилвания посочват, че в момента в света има 6846 мозъчни тръстове.

„Тинк-танк“ организацията цели да запълни празнината между академичните трудове и политиките. Академиците правят авторитетни проучвания и анализи, но с изключително бавно темпо. Мозъчните тръстове правят анализи, които достигат по-бързо до широката публика и са по-достъпни за журналисти и хора, интересуващи се от дадената проблематика.

През миналия век се стигна до бум на мозъчните тръстове, защото се откри пространство за експертни анализи по политически и икономически теми. Напоследък обаче се забелязва намаляване броя на тези организации. Една от причините за това е, че хората – даващи пари – предпочитат да вложат средствата си за конкретен проект. Друга причина е увеличаващата се конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядесереитн

    0 0 Отговор
    Акълии - много! Всеки иска с приказки пари да вади!!! Не остана кой да бачка на къра. Че и мойте мишоци, вместо да маат с мотиките или да въртят геврека отварят едни усти...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.