6 Януари, 2017 14:37 1 948 2

Куба ще изнася въглища за САЩ

  • въглища-
  • куба

Сделката е първият кубински износ за САЩ от половин век

Куба сключи епохална сделка за продажба на дървени въглища на американска компания. Това е първият законен кубински износ за САЩ от пет десетилетия като част от затоплянето на отношенията между бившите врагове от Студената война, информира ТАСС.

Продажбата на 40 тона въглища, добивани от дървесното растение марабу, идва в момент когато разведряването между Куба и САЩ изглежда под заплаха. До голяма степен сделката е и символична, като се има предвид, че стойността й е около 17 000 долара, отбелязва агенцията.

Първата доставка е насрочена за 18 януари, два дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който заплаши да сложи край на нормализирането на отношенията с Куба, ако тя не направи отстъпки.

Договорът е подписан снощи в Хавана от КубаЕкспорт и американската компания Коабана трейдинг (Coabana Trading LLc), уточни ТАСС. Първата доставка включва два контейнера по 20 тона при цена 420 долара за тон.

Годишно Куба снабдява с 40 000 до 80 000 тона въглища от марабу купувачи в Италия, Германия и още пет-шест държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кастро

    3 2 Отговор
    По Дунава, с шлепове. :)
  • 2 незнайко

    3 1 Отговор
    Край и КУБА вече ще се разпадне, пре навлизане на американската ДЕМОКРАЦИЯ.