21 Януари, 2017 04:28 11 944 6

До 4% наказателна лихва за граждани

  • лихва-
  • банки

Наказателната лихва за просрочени задължения на граждани няма да превишава основния лихвен процент на БНБ плюс 4%. Това ще стане, ако парламентът гласува окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, които са предложени от депутати от Реформаторския блок, коментира в. „Стандарт”.

Гласуването на текстовете на второ четене е включено в дневния ред на парламента за тази седмица. Предложението на депутатите, което е подкрепено и от парламентарната комисия по правни въпроси, предвижда наказателната лихва за просрочени задължения на фирми, да бъде до основния лихвен процент на БНБ плюс 8%. В момента законната лихва за просрочия е в размер на ОЛП в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10%.

В ЕС законната лихва за забава е не повече от 8% над основната лихва на съответната държава или на Европейската централна банка, става ясно от мотивите на депутатите към проекта. Освен това в много страни има различна лихва за гражданите и за бизнеса.

Например по-ниска законна лихва за забава на граждани има в Австрия (4%), Германия (5% + ОЛП на страната), Литва (5%) и Латвия (6%). У нас надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена преди повече от 20 години при различна обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и висок основен лихвен процент на БНБ, гласят мотивите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    18 0 Отговор
    Явно депутатите са започнали да теглят кредити.
  • 2 Гого

    22 0 Отговор
    Просто подхвърлят трохички на народа и гледат дали наивниците ще клъвнат пред изборно. Само че за най големите проблеми като корупция правосъдие и доходи нищо не се прави!
  • 3 Бай бой

    14 0 Отговор
    И не само че теглят ами явно и закъсняват с плащанията на вноските и да не им е солено си го правят да им е по удобно
  • 4 ддд

    7 0 Отговор
    а такси и таксички?
    като не е с лихва от таксите ще
    дръпнат
    ПРОМЯНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА
  • 5 АГАТА

    1 0 Отговор
    БНБ да върви на .......
  • 6 Борката

    0 0 Отговор
    Много лесно Ни манипулират. Държавата е скапана и вече окрадена.
    Никой не мисли за след 20г. напред, как ще е знаете ли ????