Last news in Fakti

24 Януари, 2017 23:30 1 028 0

Kрай на дискриминацията при онлайн пазаруване

  • онлайн-
  • пазаруване-
  • еп-
  • момчил неков

Културната комисия в ЕП призова за прекратяване на геоблокирането в интернет. Законодателното становище, по което българският евродепутат Момчил Неков бе излъчен за докладчик в сянка от Групата на социалистите, бе прието с мнозинство.

Днес Комисията по образование и култура в Европейския парламент гласува в подкрепа на предложеното от Еврокомисията законодателство, което цели преодоляването на неоправданото онлайн блокиране на географски принцип и необоснованата дискриминация на базата на националност, място на пребиваване и място на установяване.

Предложението за регламент следва да гарантира, че гражданите на ЕС не са дискриминирани по отношение на достъпа до цени, разпродажби и условия на плащане, когато пазаруват онлайн.

„Смятам, че т.нар. геоблокиране е несъвместимо със свободите на вътрешния пазар. Неговото премахване ще спомогне за увеличаване на трансграничната търговия, ще позволи на българските потребители да пазаруват по-лесно онлайн и ще им предостави по-голям избор и възможността да се възползват от по-ниски цени“ заяви Момчил Неков.

Българският евродепутат изрази позиция, че премахването на геоблокирането е изключително важно, тъй като представлява една от последните „невидими“ граници в Съюза. “С приемането на регламента ще прекратим порочната практика на дискриминация на онлайн клиентите“, допълни Неков.

По данни на Еврокомисията, едни от най-силно засегнатите от блокиране на географски принцип стоки и услуги са облекло, обувки и аксесоари, самолетни билети, автомобили под наем и цифрово съдържание, като например електронни книги и MP3.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА