Last news in Fakti

31 Януари, 2017 04:15 1 210 3

Германия – главна цел на китайските инвеститори

  • германия-
  • китай-
  • инвестиции

През миналата година китайски компании са увеличили почти три пъти инвестициите си в Европа

Германия е главна цел за китайски инвеститори, които придобиват фирми в Европа. През миналата година китайски компании са увеличили почти три пъти инвестициите си в Европа - от 30,1 на близо 86 милиарда евро, като имат участие в 309 фирми или са ги придобили, съобщава консултантската фирма Ernst&Young. Това е повече от изминалите четири години взети заедно.

С придобиването на 68 фирми и предприятия, Германия се превръща в любима инвестиционна цел за китайския бизнес, като така изпреварва Великобритания, където броят им е 47. Специалистите от Ernst&Young очакват въпреки растящите трудности, интересът на китайските инвеститори да продължи да се увеличава. Именно инвестициите от Далечния изток станаха обект на разгорещени дискусии, защото китайското правителство официално си е поставило за цел да стане световен лидер в областта на технологиите.

Китай в никакъв случай не е най-големият инвеститор в ЕС – той заема едва четвърто място след САЩ, Швейцария и Франция. Американските компании водят сред инвеститорите с голяма преднина и са най- активните инвеститори в Германия с 162 купени фирми. Повече от половината от 86-те милиарда китайците са заплатили за една единствена компания, която по сведения на Ernst&Young е струвала 44 милиарда евро. Това е швейцарската фирма Syngenta, която произвежда аграрна химия и семена за посев.

Най-голямата актуална придобивка на китайците в Германия е фирмата- производител на роботи Kuka от Аугсбург, чиято цена е била 4,7 милиарда евро. Междувременно китайските инвестиции в Европа през миналата година са намалели малко: през първото полугодие на 2016 г. китайски купувачи са придобили 176 европейски фирми, а през второто техният брой е 133. Експертите от Ernst&Young свързват тази тенденция основно с два фактора – резервите спрямо китайски инвеститори в Европа и опита на китайското правителство да спре изтичането на капитали в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 2 Отговор
    Усетиха че Тръмп се готви да ги гилотинира с вносни мита и се насочеха към Европа.Е,...извадиха го голям като конфискуваха амерския морски дрон,разкарват някакви бойни кораби дразнейки американците,но ...всичко се плаща!А колко е много китайския нароооод...че и гладен:)
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Само ние мислим, че са гладни. Те са велик народ доказал се във времето. Да идват и в БЪЛГАРИЯ, вместо турските инвеститори.
  • 3 БайХОЙ

    0 0 Отговор
    Тук в България знаете ли колко много китайски молове са направили.