2 Февруари, 2017 14:16 919 0

€40 млн. за бизнеса в България от ЕС

  • евро-
  • бизнес
€40 млн. за бизнеса в България от ЕС - 1

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 милиона евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План „Юнкер“).

Това съобщиха от Европейската комисия.

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 милиона евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 милиона евро към МСП в България, изпитващи затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения. Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен, заяви: „Удовлетворен съм, че българските МСП ще се възползват от Инвестиционния план за Европа, получавайки допълнително 20 млн. евро под формата на гаранции за следващите три години. Споразумението ще даде тласък на тези предприятия да продължат напред с плановете си да се развиват, да прилагат иновации и да създават работни места. Очаквам да чуя историите на предприемачи и хората, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на ЕФСИ“.

По повод подписването на споразуменията, главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт каза: „Подкрепата за малките и средни компании е от изключително значение за европейските икономики. Горещо приветствам това ново споразумение, сключено в рамките на ЕФСИ, от което ще се възползват 330 български малки и средни фирми в цялата страна. Благодарение на Инвестиционния план за Европа, с новото споразумение ЕИФ ще засили усилията си, насочени в подкрепа на МСП в България“.

Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, коментира: "Като част от групата на Българска банка за развитие и член на Европейската асоциация на гаранционните институции, нашите водеща мисия е да подобрим достъпа до финансиране на малките и средни компании в България. С подкрепата на ЕИФ и контрагаранционното споразумение по програма COSME ние сме в състояние да разширим обхвата на посредниците, с които работим, както и да разширим обхвата на допустимото финансиране което подкрепяме, като по този начин ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА