6 Февруари, 2017 15:25 641 0

Застрахователният ни пазар е стабилен

  • стефан софиянски-
  • застрахователи-
  • бизнес
Застрахователният ни пазар е стабилен - 1

Резултатите от стрес тестовете на застрахователите показаха, че българският застрахователен пазар е стабилен. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Euroamerican Стефан Софиянски.

Той посочи, че покритието на капиталовото изискване за платежоспособност е 147%, а минималното капиталово изискване - 333%. За животозастрахователните компании тези съотношения са съответно 235% и 238%.

Единствено 13 дружества към референтната дата 30 юни са имали недостиг, от които 7 вече са предприели мерки, коментира експертът.

"Недостигът за пазара е в размер на 17 млн. от гледна точка на капиталовото изискване за платежоспособност и 22 млн. - за минималното капиталово изискване", обясни той.

Софиянски посочи още, че дружествата, които имат проблеми, държат под 1,45% от застрахователния пазар.

Според него капиталовите изисквания ще бъдат покрити, но дори и да претърпят обратното развитие, те няма да се отразят на състоянието на целия застрахователен пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА