7 Февруари, 2017 08:05 1 757 1

„Дойче банк“ в огледалните сделки

  • дойче банк-
  • русия-
  • пране на пари

Руска схема за пране на пари докара на „Дойче банк“ глоба от $630 млн. Чрез схемата, известна като огледална сделка, клиенти на банката незаконно са изнесли $10 млрд. от Русия

Новата санкция идва по-малко от две седмици след като немската банка плати на властите в САЩ $ 7,2 млрд. за уреждане на съдебния иск, подаден от Министерството на правосъдието във Вашингтон за манипулация на пазара на ценни книжа по време на световната финансова криза през 2008 година.

Самото понятие „огледална сделка” означава, че клиентите използват валута на един пазар- руски рубли в Москва, за да купят ценни книжа и акции на друг пазар- Лондон. В този случай придобити в руска валута пари от сивата икономика или други незаконни източници, се изпират и излизат чисти във Великобритания.

Това е станало чрез т нар. "огледални сделки", при които клиентите са купували акции на първокласни руски компании за рубли чрез московския офис на германците и са продавали същите книжа в Лондон срещу щатски долари. Някои от продавачите, които са били регистрирани в Кипър и на Британските Вирджински остров.

Тази търговска схема е действала от 2011-а до началото на 2015-а и в този период са били осъществени почти 6 хил. огледални сделки, твърди английският финансов регулатор. „Дойче банк” е пропуснала множество възможности да установи, да разследва и да спре операциите.

Първите червени сигнали са били подадени още през 2011-а, когато търговска операция с един от контрагентите на германците по схемата не е могла да приключи, защото лицензът му за дейност е бил отнет от руските контролни органи.

По-късно, през 2014-а, „Банк России” е поискала сведения от германския кредитор за сделките на някои от руските му клиенти, след което е започнала разследване на транзакциите от 2011-а до началото на 2015-а.

Вътрешно разследване на „Дойче банк” е констатирало операции за $6 млрд., отговарящи на „огледалната схема”, и сделки за още 4 млрд. долара, в които банката е участвала само в едната фаза.

Много от имената на клиентите на банката в Русия са познати като хора от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, в това число роднини и двама негови отдавнашни приятели, Аркадий и Борис Ротенберг.

Братята забогатяха чрез спечелени огромни държавни поръчки и в момента се намират под санкциите на ЕС и САЩ.

През 2011 година Аркадий Ротенберг се опита да сключи чрез московския офис на щвейцарската банка UBS две „огледални сделки”, но банката отклони това.

Състоянието на двамата братя се изчислява на около$ 4-6 млрд., придобито е предимно с договори с големите руски държавни компании като „Газпром” и някои от петролните руски гиганти.

„Дойче банк” не е първата голяма банка, която САЩ наказват за нарушения на ембаргова политика. За последните три години различни финансови институти са платили общо 9 млрд. долара глоби за нарушения на ембарго. Сред тях са френските „Кредит Агрикол“ и „БНП Париба“, както и германската „Комерцбанк“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Много от имената на клиентите на банката в Русия са познати като хора от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, в това число роднини и двама негови отдавнашни приятели, Аркадий и Борис Ротенберг."

    Е какво да му коментираш на това??? Хайде копейкаджиите да го обяснят как тея двамата имат милиарди в сметките ако Путлер не ги закриля. За палатите които притежават можете да погледнете в тубата... Това са пенсионните фондове на Путя