11 Февруари, 2017 16:13 2 240 8

ВМЗ Сопот поема по пътя на иновациите

  • вмз-
  • сопот-
  • пътя-
  • иновации

Научно-технологичен парк може да бъде изграден на територията на предприятието

ВМЗ Сопот поема по пътя на иновациите - 1

Министърът на икономиката Теодор Седларски посети ВМЗ-Сопот, което е сред най-големите производители от военно-промишления комплекс в страната ни и на Балканите. Компанията има ключова роля като работодател и допринася за ръста на българския износ.

На проведените срещи с мениджмънта и синдикатите на дружеството беше обсъдена неговата програма за технологично обновление и модернизация. Поставиха се основите на разработката на проект за изграждане на научно-технологичен парк на територията на завода. Предвижда се в синергия на едно и също място да си взаимодействат научни работници, лабораторен комплекс, експериментариум, монтажно звено и изпитателен полигон, които да гарантират съвременното развитие на дружеството.

Седларски разгледа новите производствени възможности на предприятието, в което не е имало инвестиции повече от 30 години и посети реновираните цехове за механична обработка на детайли за военна и специална продукция, които в момента се оборудвт със съвременни високотехнологични производствени системи. Екипът на предприятието демонстрира пред своя гост централната фирмена лаборатория и лабораторията за метрологични измервания, както и апаратурата за спектрален анализ, с която се определя химическият състав на използваните в производството суровини и материали. Министърът на икономиката разгледа и нови работни места в предприятието, при които човешката намеса е сведена до контролни функции, като един оператор обслужва няколко работни места.

Участниците в срещата се обединиха и около целите на предприятието, които са растеж чрез инвестиции. Седларски беше запознат с добрите икономически показатели на ВМЗ-Сопот. Беше обсъдено и предстоящото годишно финансово отчитане на дружеството и възможността за покриване на натрупаните загуби от предходни години. Очаква се да бъдат създадени предпоставки за нов ръст на работните места с около 500 души, както и за запазването на добра средна работна заплата в дружеството.

Позитивното развитие на ВМЗ-Сопот се отразява на икономическото възраждане на целия регион, където безработицата е под 3%. Предприятието може да осигури работа както на завръщащите се тук от чужбина българи, така и на българи извън страната. Търси се и контакт с работници от съседните общини.

На срещата с министър Седларски ръководството на ВМЗ –Сопот постави въпроса за необходимостта от по-голяма държавна поръчка за инженерни специалности в българските висши учебни заведения. В момента за сметка на предприятието в страната ни се обучават 67 студенти. Тук стажуват и студенти от висшите военни училища във Велико Търново и Шумен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 6 Отговор
    Браво! Дано преуспяват за да има хляб за българския народ. Но атаките на ушанките за българското оръжие в Сирия и патенти целят да ги затворят. Орките не искат конкуренция защото нашите автомати бяха с по-добро качество от руските и китайските. И сега работниците ни са с класи над тея дето пият лосион за вана.

    Коментиран от #2

  • 2 имуноглобулин

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Е те руснаците и на кьоравия едното око биха извадили щом е за пари ! А иначе : блатя ,славяни ,православни..... тинтири минтири!

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "имуноглобулин":

    Вие двамата от долу, първо:
    американците дали ли са ви на вас или на държавата ни безплатни лицензи да правим нещо, да продаваме и да печелим пари? Нещо безплатно някога да сте видяли?

    второ: давате ли си сметка че тези оръжия отиват в ИДИЛ, и че не само ние продаваме оръжие на американците за ИДИЛ, а и германци, франсета..

    трето: основната част от поръчките на ВМЗ и Арсенал не са за ИДИЛ а за легитимни правителствени войски, като египетска и индийската. Къв е проблема като ползваш чужди разаработки и печелиш пари да си платиш на носителя на интелектуалните права върху тези разработки.

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Абе дървен философ, ти откъде знаеш за безплатни лицензи? Да не си ги подписвал ти? Що не си поискат лиценза от китайците дето заливат света? Лицензите имат определен срок на действие и то ако си го регистрирал в съответната държава. Ако не си - лапай бахура, духай супата и т.н. Нещо май те е грижа за интересите на ушанките а не за БЪЛГАРИНА ЗАД СТРУГА. Да произвеждат и да продават, защото ако не го правят, ще го направят големите момчета. И без това имаме шанс само при ниско технологичните производства. Аман от фили на разни "велики" сили! Аз съм БЪЛГАРОФИЛ и като такъв мразя тези които ми пробутват "обич" от нации с коплекси за могъщество. Понимаеш? Анадан му?

    Коментиран от #7

  • 5 момчилов

    1 3 Отговор
    мафията напълни джобове а ние получихме дългове и желязо за скрап
  • 6 Патето яки

    4 0 Отговор
    Предлагам да залеят света с нашият световно-известен чушкопек който е последната дума на техниката, стига с тия фоерверки.
  • 7 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Вземи първо да се научиш да помислиш преди да щракаш по клавиатурата!

    Къде прочете че руснаците са ни дали безплатни лицензи някога? Аз те питам някой дава ли нещо безплатно, американците дали ли са ни нещо безплатно да правим? А ако копираш тяхен автомат, да не мислиш че няма да те подогонят за пари, аланкоу!!!

    Аре смучи си пръстите и приятен апетит с единсвения безплатен обяд!
  • 8 Петър Папазов

    0 0 Отговор
    Браво! Там се произвеждаха чудесни металорежещи машини-фрези, шлайфове,преси, ел.корозионни и т.н.Ако и това се възстанови- ще има надежда.