12 Февруари, 2017 11:37 4 520 53

Ижорските заводи започнаха процеса на товарене на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“

  • оборудване-
  • аец „белене“-
  • ижорските заводи
Ижорските заводи започнаха процеса на товарене на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“ - 1

Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), започнаха процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през 2008 г.

От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД.

В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зона, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.

От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието.

В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването.

„Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО „Ижорски заводи“ Александър Шарапов.

Публичното акционерно дружество Обединени машиностроителни заводи (Група Уралмаш-Ижора) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализираща в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимическата и нефтогазовата, минната промишленост, както и в производство на специални стомани и предоставяне на промишлени услуги. Производствените площадки на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на Групата ОМЗ е „Газпромбанк“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мършата

    14 34 Отговор
    Карайте си оборудването за поредня КОМУНЯШКИ КЕНЕФ някъде в СИБИР или най-добре в Кремъл да му се радва Мракобеса! Достатъчно направихте за нас, а и за цяла Европа чрез КОМУНЯШКИЯ КЕНЕФ във Чернобил! Защото КОМУНЯШКИТЕ ИЗПРАЖНЕНИЯ тровят за хилядолетия напред!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Павел

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мършата":

    Г-н Мърша, не си съвсем прав май, нямаш дъ Фентъзи? Русските ядренни реактори са сред най-сигурните в света. но от саботажи и немарливост никой не може да се застрахова при работа с тях...Ето, русснаците ни пращат оборудването? Сега е момента българските енергетици да заработят малко пачки! Хвмащайте се, размърдайте сивото и прецзенете можете ли сглоби това чудо, за норматив или само ще сиостанем лапаща еврофуундс плява докато има, и плямпащи за красиво бъдеще човечета смачкан загиващ народ? липсва ми Оня с коня - така ми се иска да прочета, че русснаците нищо не можели да правят? Явно правят! Е, това високоиздръжливо нещо може да се използува по толкова много начини, че, би вършило работа повече от един Еф35. Ако военните имат въображение, а доста от тях имат такова, могат дори за военни цели да го приспособят, естественно защшитни! данон е се налага да се използува...! Ако пък не им се занимава, може да сес глоби друг малък реактор не с ядренно гориво, а да се използува оборудването за топлоелектрически синтез, катос е поодооборудва с някои приспособления. Но и затова трябва мерак най-вече! Специалисти има тук не един, но мерак май няма? Само вредни паразитни партии леещи мозък, без никаква полза от тях за нас, толерирани от властта.

    Коментиран от #7

  • 3 Варна

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мършата":

    Ти май си напушен?
    Вземи се стегни и помисли, каква е ситуацията и какво е редно да се направи!
    Първо: 2030 Съгласно подписаният меморандум трябва да затворим 5-те ТЕЦа, които произвеждат 45% от електроенергията в страната. - Това е след има няма 12-13 години.

    Обясни моля, какво би следвало да направим в този кратък срок?
    За колко години се строи Електроцентла според теб?
    При два пъти и половина увеличение на дълга от 2008 год. до 2016 год. как смяташ да финансираме изграждането на централа? С ветрогенератори и фотоволтаици няма да стане!
    Нямаме и достатъчно големи и подходящи реки за ВЕЦ-ве...
    Моля покажи ни просветлението - нека да ни озари великата ти мисъл!

    Коментиран от #5, #10, #15

  • 4 опала

    11 1 Отговор
    накрая ще се окаже, че сме се правили на луди като услуга на съседни държави и те да си построят каквото искат, без да им влияем на икономическата изгода от това, и след това тук все пак ще има втора атомна.... политика
  • 5 Мършата

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Ти не чувстваш ли, колко си вече демодирал, некомпетентен, обидно глупавите ти становища, ме демотивират да давам отговор, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ, че пътя е в ЕНЕРГЕТИЧЕСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО, не разбира се към КОМУНЯШКИЯ КЕНЕФ, а насочено към ВИСОКО РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ, като към страните от Европейския Съюз! Целесъобразността на изграждането на тези проекти за заключва и в откриването на ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА за средностатистическия българин, а не само всички средства да отдадем на строителите на КОМУНЯШКИЯ КЕНЕФ, който е и крайно вреден и отровен за природата в региона и там където ще складират, крайно неекологичните му отпадъци!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Варна

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мършата":

    Ти май не ме разбра!
    Зададох ти прост, елементарен въпрос:
    - От къде ще идва тока след като затворим всичките 5 ТЕЦ-а?

    Дай отговор на въпроса от къде ще вземаме ток?
    А философските ти напъни не ме интересуват!

    Коментиран от #17

  • 7 поручик ржевски

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Павел":

    По скоро са сред най-несигурните!!!

    Провери корко реактора оперира Русия колко САШ ,Францияи сравни дали някъде по светъ /освен фукушима / има подобна авария на Чернобил!

    Коментиран от #9, #18, #20

  • 8 кроко

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мършата":

    Какво значи "енергетическо сътрудничество, насочено към високоразвитите икономики", бе мърша? Ти имаш ли си предствава какви са тези думички и изрази, които случайно си научил и се мъчиш да употребяваш?
  • 9 кроко

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "поручик ржевски":

    Недей да използваш такива никове, че хората хешптен ще се отчаят от военните, а ти сигурно ще се самоубиеш погрешка ако хванеш оръжие!

    От едно 10-на години русняците държат буквално 50% от пазара на ядрени реактори - при около 60 новостроящи се реактора в света за последните години буквалоно 29-30 са руско производство.

    Със сигурност ти, мързеливия тъп трол, дето не си е направил труда да получи информация по въпросите, за които троли, НЕ СИ ПО-УМЕН от полвината свят дето купуват руски реактори!

    Сега, за да се закопаеш сам, дай ни реална информация колко броя реактори оперират в страните, които изброяваш, кога са произведени и с каква обща мощност.
  • 10 Другата Варна

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Ей пенсионер, ти пак ли развяваш измислиците си за спиране на ТЕЦ-вете? Отговорих ви и на двамата с крокодилчето - имаме си газ който ушанките НЕ ИСКАТ ДА ДОБИВАМЕ. И това се е знаело още по времето на социализЪма. Освен това имаме ВЕЦ-ове, ПАВЕЦ и ветрови и соларни паркове. Нямаме нужда от 2-ри Чернобил в България. Трябва да ви пратим двамата с влечугото да заравяте ядрените отпадъци дето и сега се чудим къде да ги изпратим. Май забравихте кризата с тях когато "братската" раша отказа да ги прибира в началото на демокрацията. Преди да отвориш кутията на Пандора помисли как ще я затвориш. Изкуфели пенсионери почнали да ръсят акъл. Заедно с Ксанибата май сте наборчета или ви спускат едни и същи директиви от руското посолство. На влечугото му препоръчах да се запознае с малко инфо в нета за LNG електростанциите но май сте безнадежни. Наведени на изток фили, така както други са наведени към мека.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 кроко

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Другата Варна":

    Вецове, павецове, а като свърши водата в тях, на свещи ли ще я караме? Някой си беше направил труда да изчисли че за 1000мегавата мощност от атомен реактор ще са нужни соларни паркове от София до Стара Загора с непомня и аз колко широчина. Да не говорим че вечерта ток от тях йок!

    Ти нали си варненец? Нима не знаеш че ви спряха теца именно заради тези зивисквания, за които говори "Варна"?

    Договора с руснаците за ядрено гориво включва и съхранението на отработеното гориво на тяхна територия. А иначе от ЕС леко ни подметнаха да сме преправили Белене на такава площадка за да има къде да си складира ЕС ядрените боклуци! Те, щото само хубавото ни мислят и се чудят как да изкараме някой лев допълнително!

    Вземи да проумееш, че тези ВЕИ-та са позват у нас само като схеми за крадене на пари от НЕК/държавата. Иначе са начин разни немски и чешки фирми да си пробутват измислените технологии в големи мащаби. От тях има смисъл/ефективност при строго определени условия и където няма други алтернативи. И не се гледа само колко ток можеш да изкарат като мощност, а колко пари ще вложиш и средно за денонощие в годината колко ток ще получиш. Това определя цената на тока, който ще получиш.

    Коментиран от #14

  • 12 кроко

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Другата Варна":

    Тока от АЕЦ е най-евтиния ток в света. Ако за мегават от Козлудуй плащаме 50лв., мегават от ВЕИ струва над 500лв.
    и ми писна да ти набивам в главата че газовите централи са ко-генератори - за нуждите на някое производство, където трябва топлина или охлаждане се използват такива ко-генератори, при които като бонус има и произвеждан ток. Те не служат за основен източник на ток. нито пък в нашата умряла държава има такива по обеми производства че да заместят мощността на два ядрени реактора!

    Ти да не работиш за ЕнергоПро, та си такъв трол залупен?
  • 13 Варна

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Другата Варна":

    Хайде сега изброй колко ВЕЦ и ПАВЕЦ имаме и с каква мощност са.
    Съмнявам се да си влизал въобще в електроцентрала. Ако беше щеше да си наясно, че те не са в състояние да покрият каквато и да е по- сериозна консумация. Освен това в повечето случаи драги те са от така наречения студен резерв. Резерв - резерв колко да е резерв? - Може ли да разчиташ на турбини от 14 до 80 МВЧ? ПАВЕЦ Чаира ли ще задоволи потреблението на ток?
    Я не ми говори простотии!
    Не ми говори за ВЕИ.-тата защото и там познанията са ти толкова явно. Влез да погледнеш изкупните цени в сайта на БЕХ и се позаинтересувай за жизненият им цикъл.
    Добивали с ме газ... Добиваш драги не газ а гъз! - Единственото експлоатирано находище в черноморският шелф е на Галата и то е в край на жизненият си цикъл. Силистар и Хан Аспарух за сега са празни дупки и резултатите са негативни.
    Второ дори и да излезе газта няма да е наша! Ще ти я продават компаниите на които тъпото хюмне Борисов ги даде на концесия. Ще трябва да купуваш руската газ през Турски поток.
    Трето Плаващата централа малоумно говедо е в пъти по- трудна за експлоатация отколкото централа на сушата. Което означава че експлоатационните разходи ще бъдат умопомрачителни.
    Ако някога си се доближавал до морски съд щеше да си наясно, че това е изключително скъпо удоволствие.
    Добиването на газ в морето драги също поврежда еко системата, а най- перспективната част (газохидратите) все още е далеч от промишлена експлоатация.
    Студения ядре

    Коментиран от #29

  • 14 Варна

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Съмнявам се да е от моя град...
    Чак толкова глупави нямаме или поне много рядко се срещат.

    Коментиран от #16

  • 15 Мършата

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Едва ли ушанките са правилния избор за решаване на такъв важен проблем като енергетическия! Така е, няма време! Покана за международен тендер, разбира се привилегия за Европейски строители на електростанции, слънчеви батерии, но в никакъв случай КОМУНЯШКИ КЕНЕФИ!
  • 16 кроко

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Мани, аман от тъпи тролове! Хем реват че не искат Южен Поток, хем ми вика газови централи да сме правили. Ама хич не мисли от къде тоя газ, ей така си дрънкат без да мислят. Не се сеща че на газ ОК, ще направи централа, цената на тока е съпоставима с ТЕЦ-а, обаче теца ползва наши въглища и дава хляб на сумати миньори и потрдъжка на мините. Нито пък че като нацвъка хиляди декари ВЕИ-та освен всички друго, трябва да сметне и стойност на земята и това че няма да вади пари от земеделие от нея. Пълно с глупаци и папагали, дето живеят с три мозъчни клетки. Или сигурно е някъв кърлеж с ВЕИ и го е страх да не му изсъхне работата.

    Тоя под мен и той едни ги ръси, не знае защо въобще живее!
  • 17 Мършата

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Ако си спомняш, проведе се национален референдум в който народа каза "НЕ" на КОМУНЯШКИТЕ КЕНЕФИ! Само национален предател и политическа проститутка тепърва може да лобира са недай си Боже да ни докарат КОМУНЯШКИ КЕНЕФ, против волята на народа! Тва е такава мизерия и срам, за държава като нашата претендираща за Европейска, да изгражда КОМУНЯШКИ КЕНЕФ! Що не попиташ някой бивш гражданин на Чернобил, струва ли си да строим КОМУНЯШКИ КЕНЕФ?

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Павел

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "поручик ржевски":

    Аварията в Чернобил е плод на саботаж. Дължи се на грузински трол, който саботира централата...по заповед на грузински не зная точно кой, но в стил кръга Саакашвили.... Та човечето прави съботаж. резултата е страшен. Целта е била отделянето на Грузия в автономия. Е Грузия се отделя, света е поизтровен включително и грузинци не един... Това не прави руусските реактори ненадеждни. това прави доста хора - ЛУДИ ЗА ТРЕПАНЕ! Ала не е един и двама... много луди има. Сам си отговори, дали има надежден срещу съботаж реактор в света?! Няма и няма и да има!. така, че не реактора е виновенн, а някой все някъде си Хоммо Саппиенс Реценз, еволюирал на ниво Макак. Ок? Не съм сигурен кои има впредвид Чарлз Дарвин, че са ни били праотци - примати, павиани, лемури, макаци или други, но което и да е било все е МАЙМУНА. Ок?

    Коментиран от #40

  • 19 Павел

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мършата":

    Г-н Мърша, и аз не харесвам тоталитаризма на БКп и ДС мафията, там бе ад за много неща. Но самото изделие, което ни пращат е направено за работа с ураново съединение. Високо експлоазивна смес, която развива огромна температураа и налягане. Инсталациите са две и са свръхякостно издръжливи и изобщо няма причина да ги оплювате - това са супер изделия! А не е задължително да се използува и урана. могат да се претрансформират като инсталации за водороден синтез и дори за 4-5 годзини ако се приготвя вякаква водороден втечнен газ под налягане може да се използува и продава на редица промишленни фирми работещи с това. Имай впредвид, че инсталациите са от най-висок клас якостни характеристики. Всяка такава инсталация е тествана със скенер за пукнатини и щом се предлага вече е гарантираноо, че е надеждна. Защото една пукнатина води до?... Чернобил. А рруснаците са специалисти по тия неща и няма как да продават пукнати реактори, защото ще настане екокатастрофа навред... Не зная дали ще се прави втора АЕЦ Белене, но зная, че реакторите са отлични, защото в този бизнес няма практика да се предлага некачественна стока...там всяка грешка е световна екокатастрофа.. Това не е автомобил, а ядренн синтез... Аз се радвам, че ги пращат. Друг е въпроса местните бай Ганьовци на доста постове дали ще ги използуват в ползата ни или ще ги шитнат на безценица и ще ни обуят пак в парите? Впрочем как така Солломон Пасси опростиха външен дълг на Ирак към нас, 2 мррд., а ние все плащам

    Коментиран от #24

  • 20 Павел

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "поручик ржевски":

    А, за аварията във Фукушима се говори от спейшълисти в по-секретни нива - не съм част от такива, но чета и слушам от такива факти и мнения по света, че мигове преди аварията в Чернобил, на мястото около нея под Земята е регистрирано силно земетресение, но вида му е бил вдзривно експлоазивен, а не геотермален. Имало някакъв подземен полигон, където блрадърите джапанци правели опити с оръжия. та нещо излязло от контрол и.. взрив. От сътресението на взрива, нещо във Фукушима излиза от контрол и .... ???? резултата е появата на дебели риби с мустаци и снимка та нашите депутати на перките...абе мутация.... така, че и за двата взирва Чернобил и Фукушима причината за взривовете е??? - ЧОВЕЦИ.... Не надеждността на реакторите. но повечето вряскащи срещу ядренната енергия чиляци използуват това като мотив. Аз не казвам, че само ядренната е дъ бест? Просто не е добре да се отрича тотално! А ти си мислиш, че авариите са от ненадеждни реактори ли? Неее, от саботажи са....Доказано. Е, аз не мога да ти извадя доказателствата, нито съм присъствувал, нито ги имам, но е доказано...

    Коментиран от #21

  • 21 Павел

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Павел":

    Говори се още, че вследствие на изтърваване на опит от контрол, последва силен взрив. това активира разместване на земните пластове и от тези сътресения, траещи секунди не повече то минута дори, последва аварията и във Фукушима. Предполагам, че вследствииие взрива и разместванетоон ап ластовете полигона буквално е затрупан и не съществува. няма как да оцелееш дори в противоатомен бункер, ако ти се сринат милиони тонове камъни и пръст отгоре. Всички тунели комуникации и дори корпус стават практически трудно достъпни и водят до смъртта на персонала. Е, изключения не зная дали има, но е трудно за вярване, че и след последвалата авария с Фукушима ще има нещо оцеляло наблизо... Щом доста риби са мутирали представи си какво изтичане е имало...? така,ч е е някак си неловко според мен да оплювате профессионализма на русснаците от Атомекспортстрой...тия отдавна са от лидерите в света по тия неща. А от саботажи никой не може да създаде идеална защита. Дори и роблоти да раблотят все някой може да оплеска нещата... така, че защо да оплювате русските реактори? та това е супер изработка. може да се използува за поне десетина печеливши за нас дейности. От водороден синтез, до производство на втечнени аргонови и други съединения азотни окиси и какво ли не? това е страхотен продукт! Но тук вече местните играчи на постовете се моли пак да не ни прецакат - било като продадат реакторите на безценица на трета страна или като ги шитнат да застояват някъде...! От тия на постовет
  • 22 Варна

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мършата":

    Нека да говорим истината!
    Референдума 2013 год. за АЕЦ Белене каза друго!
    61% участниците казват ДА - 851 хил. души
    37% казват НЕ- 533 хил. души
    Останалите са НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ- 20 хил. души
    Хубавото на интернет е че пази архиви и твърденията могат да се проверят!
    ТВЪРДЕНИЕТО ТИ Е НЕВЯРНО! - Борисов не се съобрази с референдума, а тогава партията му държеше повече от 120 депутата. Ето това е истината!

    Пак не ми отговори на въпроса какво правим?
    Имаме реактори изработени за конкретния случай които ще раждясат и ще бъдат негодни? Като си купиш кола не я караш?
    Това е като да теглиш кредит за да ти стои в сметката някаква сума... - Без значение на лихвите!
    Нека припомня, че Борисов подписва 9 допълнителни споразумения и един нов меморандум за строеж на Белене. Червените подписват само 4ри!
    Има запис от 2013 година Борисов как обяснява как ще строи Белене. След като отиде за 1 месец в САЩ се прибра и спря проекта. После дъртата кифла Бъчварова излезе и каза, че лично Борисов е спрял проекта не заради друга а за да върнел България на политическата сцена... Можеш да провериш твърденията ми.
    Аз следя много изкъсо темите свързани с енергетиката от няколко години защото добре виждам какви ги вършат онези които се консултират всеки ден на ул. Козяк.
    Когато дискутираме очаквам да се говори истината, а не глупости на търкалета. Точно след още няколко години ние ще купуваме ток и газ от Чалмите защото няма да имаме нищо. Ако всичко беше мисле

    Коментиран от #25

  • 23 Kcaniba

    8 5 Отговор
    За какво ни е ток момчетаа!?!? След 50 години българите ще са малцинство, а кой ще им плаща нока на циганите !???
    Как ще крадат!??
    Не не, не ни трябва АЕЦ!!!
    Това е лоша и недемократечна радиация!!!
    Дайте шистов газ, мексикански залив и фукушима !!! Молим!! Демокрация, Западни цености!!! Евроатлантизъм!!!!
  • 24 кроко

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Павел":

    Хубавото е че не могат да ги продадат лесно, щото се иска гаранция и съгласие от производителя. Но като черта за водордните, ми идва на акъла че може би стария реактор е трябвало да го ползват за тази цел. Само че нашите го шитнаха не помня за колко пари, но и едва ли някой може да направинреална оценка колко струва остаряла технология в ново състояние.

    А такива неща за дългове кой колко опростил или опукал.... няма смисъл да се обсъждат. Не сме бедна държава, просто в парламента гледат или собствения джоб, или чужди интереси.
  • 25 Мършата

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    Да, да така е, така е! Яд ме е, много ме е яд! Немога да се примеря, че победихте на референдума! Не мога да се примиря, че ще се строи, и страшно ме е яд! От все сърце се моля да излезе дефектен реактора!

    Коментиран от #30

  • 26 Мършата

    3 7 Отговор
    Аз мисля, че ако всички екологически дружества, всички които не им е все тая, за природата на държавата, които не искат да ядът отровена от радиация риба от Дунав, особено местното население, да се противопостаят на това престъпно решение за строителството на АБСОЛЮТНО НЕНУЖНАТА електростанция! Този престъпен проект, проклет, презрян, корумпиран, колко пари хвърли на вятъра държавата за тоя мизерен КОМУНЯШКИ КЕНЕФ до момента? КОМУНЯШКИЯ КЕНЕФ си е чиста "пералня на пари" заради която не вдигнаха пенсиите на пенсионерите, заради която ни глобиха за милиарди, това ще е музей на комуняшката корупция, статуя на националния позор! Категорично съм против изграждането на този КОМУНЯШКИ КЕНЕФ, храм на корупцията, обелиск на политическата проституция!

    Коментиран от #35

  • 27 Карли

    6 4 Отговор
    МЪРШАТА СИ Е МЪРША. ВСИЧКО ОКОЛО НЕЯ ВОНИ НА ПРОСТОТИЯ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ОТЧАЙВАЩА МИРИЗМА!!!!!!!!!!
  • 28 Карли

    5 4 Отговор
    МЪРШАТА СИ Е МЪРША. ВСИЧКО ОКОЛО НЕЯ ВОНИ НА ПРОСТОТИЯ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ОТЧАЙВАЩА МИРИЗМА!!!!!!!!!!
  • 29 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    я експерта икономист се появи?кво стана бе къде ти е статистиката за фирмите от един човек?сега почна да ..реш и в тази тема?аец белене не ни трябва,скъп проект при реално ненужни мощности.сега имаме достатъчно да поемем нуждите на страната .при строителството на аец белене ни чака фалит на нек и скъп ток.единствените дето ще спечелят са хората в кръга около овчаров и първанов ,демек руската агентура у нас която ще бъде натоварена да отговаря за проекта от руска страна и ще ни обере за пореден път .другите ще плащаме .
    на всички фенове на аец белене задавам един прост въпрос ,икономиста с агнешката диплома от варна може да отговори също.колко ще бъде оборота на аец белене ако има един 1000 мегаватов реактор и изкупуват произведения ток на 10 стотинки киловата?нека сме оптимисти и сложим че централата ще бачка всеки ден.след като ми отговорите на този въпрос ще идем заедно с вас и до печалбата на белене.та нека почнем с това!чакам!

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 30 Варна

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мършата":

    След като нямаш намерение да дискутираш а да раздаваш лозунги защо се включваш в разговора?
    Говориш против комунистите, а се държиш точно като някой лумпен от онова време! Тогав също имаше такива заклети врагове на едните и предани приятели на другите. С какво се различаваш от предходните? Аз мисля че по нищо не се различаваш!
    Предложих да предложиш аргументи ... - Ми май излязоха голи приказки!
    Предложих да представиш според теб какво е решението - ти отказа. В същност до колкото разбирам ти предпочиташ да купуваш газ и ток от Чалмите...
    Освен това се опита да изопачиш истината за референдума, което не ти прави чест... - Тоест несериозно е!
    Ако искаш някой да те приема на сериозно вземи да извадиш доводи без кухи фраи и обвинения. Това е запазена марка на хюмнето Борисов. Той е по тази част, а на теб не ти се отдава много. Което може би е в твоя полза.
    Както забелязваш тук се включват и други хора с аргументи, които ти няма явно как да обориш. За това дрънкаш точно като комунистите през 50 години. - Чиста грамофонна плоча.
    Ти в крайна сметка не отговори на нито един от въпросите ми как да съхраним енергийната ни система, която видимо я грози разпад след някоя друга година.
    Единственото което направи е да наговориш глупости, една лъжа и няколко лозунга. Кенеф явно ти е любима дума, по каква причина аз не схващам, но и честно казано не ме интересува.
    Ако все пак смяташ да го караш на лозунги и в следващите тиражи започни с нещо от типа: "Плат
  • 31 Варна

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Я! Стоянчо се появи!
    Стоянчо вземи и се върни назад да видиш че съм ти отговорил на въпросите. А ти приятелю не казвай че си учил икономика че направо нещата са страшни. Та ти така и не каза къде работиш? Мое пък да познавам собственика. Много искам да разбера как се справяш с въпроса.
    А иначе си тъп като газ. - Проекта за Белене не включва 1 реактор. Тоест въпросът ти е несъстоятелен! Никой идиот не построява управление за един реактор, но това е друга тема.
    Само цървул може да си помисли, че някой ще строи централа с един реактор от 1000 мегавата.
    Редно е да се запознаеш с темата предварително. Мисля че за това те бях предупредил.

    иначе пак ще ти пратя един линк:
    Останалото можеш да откриеш в сатистическия годишник
    http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/07/29/2803029_nad_45_ot_raboteshtite_firmi_sa_bez_rabotnici/

    Коментиран от #36

  • 32 кроко

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Първо прочети всички мнения по темата и след това ако имаш смислен въпро може да го зададеш!

    И когато искаш да изразиш мнение, първо започни с ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ за да им е ясно на хората че си платен трол, който се опитва да лъже и заблуждава!

    Коментиран от #37

  • 33 кроко

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    За да им е ясно на хората що за гнида си:
    1 Твърдиш че разбираш от икономика и финанси и знаеш кога едно дружество се обявява в несъстоятелност, но иначе "Русия е фалирала", пост №16 в тази тема https://fakti.bg/world/223748-rusia-organizira-kasapnica-za-islamska-darjava

    2 След като цяла година рева че руснаците не воювали срещу ИД, а само срещу противниците на Асад и как бомбели невинни в Алепо, деса изрева "защо руснаците им оставиха коридор да се изтеглят и се присъединиха към ИД"! Вече не ги наричаш "борци против кръвожандия доктатор Асад", или "умерени ислямисти, борещи се за свободна търговия, демокрация и човешки права", а "радикали" но без да уточниш че са се радикалицира още преди 5-6 години, когато са пунали брадите и са хванали подаденото от САЩ оръжие за да рушат Сирия и да избиват мирни граждани. Както ипропускаш да кажеш че същите бомбандираха жителите на Алепо а хората се радваха когато ги освободиха!

    Най-прясното доказателство че си платен трол! И си много далеч от умен! Има ли смисъл да даваш мнение за АЕЦ Белене?

    Коментиран от #38

  • 34 tost

    4 6 Отговор
    Ние християните си личим по къстчетата + ,а всички останали плужаци и тролове по минусчитата – .
    :)))))))))))
  • 35 Чопър

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мършата":

    Публикувано във факти.бг:
    Мършата-КЕНЕФ-мършата- КЕНЕФ - ИЗПРАЖНЕНИЯ

    поне десет пъти повтаряте любимите си деликатеси !!!!
  • 36 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Варна":

    я ме светни колко реактора ще има белене?дадох един за да смяташ лесно ,но ти и за един не можеш !тва дето ми прати го четохме миналия път още и се смяхме или забрави?статия в която се казва че регистрираните у нас фирми реално не заработват и реално се закриват в рамките на две години и после се откриват нови.та казаното в статията не кореспондира с твърдението ти че работещите фирми в българия около 45 % са от един човек.друг е въпроса че при дискусия с мен ти не приемаше хвърчащи статиики като подадената от теб,но аз я приемам.няма проблем!сега ми обясни в кои сектор доминират фиримите от един човек!чаках в предната ни дискусия чакам и сега!що се отнася дали познаваш шефа ми,не го познаваш щото нямам шеф,но да кажем че съм и в бизнеса с електроенергия и централи.та два са ми въпросите към теб икономиста.кои са секторите с фирми от един човек в българия и колко ще струва тока на един хилядник ако киловата е 10 стотинки.може да помолиш крокодила гена да ти помогне в сметките ,преди да ръсиш компетенция .

    Коментиран от #41

  • 37 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "кроко":

    ти няма как да ми казваш кво и как да пиша .пишеш за аец белене ,а не можеш да направиш елементарна сметка ,кво е киловат ,мегават и т.н.номерата ти са ясни като няма кво да кажеш и почваш да спамиш ,след това сменяш ника и викаш подкреплението за да оа.ате дискусията .
  • 38 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "кроко":

    да русия е фалирала страна която доизяжда резервите си.реално не е изпаднала в несъстоятелност щото имаше резерв от 500 млрд,които се стопи.кво тук не ти е ясно?или не е вярно?отваряш руската централна банка и четеш мнението на руските банкери по темата ,щом не вярваш на мен.може да помолиш варна като икономист да ти помага.
    руснаците не воюваха срещу ид ,а срещу противниците на асад с малки изключения?тва са фактите.да и бомбеха невинни хора в алепо предизвикваики хуманитарна катастрофа ,а накрая позволиха на радикалните ислямисти да си тръгнат от алепо.тва са пак факти и не виждам къде е проблема ?сега тва че ти не правиш разлика между различните групи в сирия не е мои проблем,там има радикални групи,умерени групи има и ислямска държава.когато пиша за различните ги назовавам с имената им.умерените са признати и от русия за такива и учстват в преговорите в астана.за теб обаче явно всички са еднакви ,но тва не е мои проблем.не е вярно че обсадените в алепо са се радвали на някакво освобождение.хората в обсадената част се изселиха заедно с бунтовниците от алепо и се заселиха в зони неконтролирани от асад.сега часта владяна от бунтовниците е празна.та в общи линии ако съм трол може да оспориш някое от направените от мен твърдения и ще ти се случи същото като на варна.ти всъщност го знаеш.то не бяха руските танкове,баташкото клане ,бензина и т.н. и т.н.та смятаи колко ще произвежда в пари един хилядник на аец белене и напиши,поне да ми направиш малко смях ,

    Коментиран от #47

  • 39 misli posle govori

    3 2 Отговор
    Тук са направени обширни оценки, защо Белене е лош проект.
    Кадърно решение е при икономическа и енергийна необходимост да се разшири капацитета на Аец Козлодуй, при което средната цена на енергията би била по ниска, , отколкото да се построи Белене.Козлодуй по последни данни ще работи поне до 2045г и 2055г за всеки от реакторите си.Имайте на предвид, че балансирането на електро-енергийната система става, чрез ВЕЦ-ове, а не с наличие на големи ядрени мощности в енергийния микс на страната.ЕСО, направо биха луднали да балансират между ВЕИ-тата и Атомни централи в микса, ако дела им стане по-голям от 60-70% от общото енергийно производство
    http://ime.bg/var/images/NPS-Belene-Assesment.pdf
    http://zazemiata.org/v1/uploads/media/AEC-report-BG.pdf

    Коментиран от #42

  • 40 поручик ржевски

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Павел":

    Какви са тия опорни точки ,какви са тия глупости ?

    АКО ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА САБОТИРА / па бил той и грузинец/ АЕЦ ТО ТАЯ АЕЦ Е НЕ НАДЕЖДНА!!!

    Или трябва да вярваме в свръх способностите на грузинците?

    Коментиран от #46

  • 41 Варна

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Мисля, че предният път ти дадох достатъчно примери за еднолични търговци, които нямат работници. Омръзна ми да ти давам примери! А квалитета на мнението ти лесно се разпознава. Оценката върху изказванията ти обичайно събират негативен резултат. Факт! За това не знам с кой си се смял! Тук си в общи линии нарицателно за некомпетентност. Що се отнася до линка който ти пратих ... Да домързя ме да ти търся информция за пореден път. Както предполагам помниш там поясних, че връзката е статистическия годишник. След като първият път не си го гледал защо пак трябва да ти търся линк. Извинявай ама не не заслужаваш такова усилие. Мисля че препратката към НСИ е достатъчно- Не смяташ ли?
    А ако беше от сектора на енергетиката то трябва са и наясно че сектора напрактика е в предколапсно състояние. След някоя друга година ще останем и без грубо казано 5-те ТЕЦа, които произвеждат ток, а не пара. А ако си кюмюрджия което не е съвсем сектора на енергетиката лесно ще те открия. Но в случая няма никакво значение.

    Нека пак да ти повторя, че никой не прави централа с един реактор. - Щеше да си наясно, с този въпрос ако действително беше от бранша.
    Сега остана да разбереш защо не се допуска централа в енергийния пръстен само с една мощност.Като си отговориш на този въпрос ще разбереш защо въпросът ти е за 1000 МВЧ е несъстоятелен.

    Коментиран от #53

  • 42 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    Не знам да ли сте ходил по електроцентралите. Защото аз съм обиколил почти всички големи такива, както и една част от ВЕЦ-те и най- големия ПАВЕЦ Чаира. Това са централи, които нямат мощност и не са в състояние да компенсират и да поддържат енергийния пръстен за постоянно. Мощностите им са извънредно малки с турбини от 14 до 80 МВ. Те не могат по никакъв начин да компенсират разликите
  • 43 Бат Сали

    2 4 Отговор
    Въпросите са много относно струва ли си това строителство, оправдано ли е по отношение на риск и ще има ли обоснован КПД. От открити източници, виждам, че французите имат по-голям прогрес от руснаците в сферата на ядрената енергетика (418 млрд кВт·ч/г.), 58 реактора срещу (169 млрд кВт·ч/г.), 34 реактора съответствено. Освен това френските са далеч по безопасни и имат значително по висок КПД. ВВЕР развива едва 1000 МВт, тогава когато френския и аналог над 1300 Мвт. Аз съм категорично против изграждането на АЕЦ, настоявам също така да бъде спряна и работещата ни такава.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 На бат Сали брат му

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бат Сали":

    Ще купуваме сега и френски ли?
    Всеки производител на реактори предлага и неговото управление.
    Трудна задача да монтираш френски реактор на руско управление и обратно...
    Ако поръчаш японски реактор той върви с японското управление. Американския с американското управление...
    Така, че не виждам смисъла от подобен въпрос

    Коментиран от #48

  • 45 манго

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бат Сали":

    поне чети какво съм писал преди да спамиш: от 60 реактора строящи се всяка година, 30 са руски! Що мислиш че са руски, щото френските са по-добри ли? Мислиш ли че половината свят, дето строят АЕЦ-и и избират руското, правят компромиси със сигурността? Руснаците имат и най-изгодните условия за ядрено гориво и складиране на отработеното такова! А правят гориво и за американски рекатори и съотвенто им го купуват щом го правят!

    Въпроса със сигурността е само в болните ви тролски глави!

    Супер тъпо ще е да имаме купени реактори и да ги продадем за да си купим други! Най-логичното според мен ще е да се монтират на Козлодуй за да не се занимаваме да правим инфраструктура за два реактора!

    Коментиран от #49

  • 46 кроко

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "поручик ржевски":

    Израза "опорни точки" е достатъчно показателен що за пишещ си: платен трол, само вие използвате подобни изрази!

    И не използвай тоя ник, срамиш военните!
  • 47 кроко

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Казах ти, всички твои постове трябва да започват с ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ!!!

    Ако Русия е фалирала, значи нас направо трябва да ни погребват! Нали уж се разбрахме какво е фалит, кога една фирма се обявява в несъстоятелност? Щом може да си покрива разходите, значи не е фалирала.

    Фактите са че ти цяла година рева за брадатите борци за демокрация, чов. права и свободни пазари, дето руснаците бяха заклещили в Алепо.

    А когато ги изгониха от Алепо и се присъдинихга към ИДИЛ, излая "Ама защо руснаците пуснаха РАДИКАЛНИТЕ от Алепо" - кога станаха радилани бе троле, помним как целия ЕС съюз ревеше като мастии есента, когато руснаците освобождаваха Алепо!!!! а ти им пригласяше!!!!

    Кажи ми 'къв си, ако не ПЛАТЕН ТРОЛ!

    Затова трябва да те знаят хората какъв си и да им е ясно че като прочетат нещо от теб, то е 100% лъжа!!!!

    Коментиран от #52

  • 48 Бат Сали

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "На бат Сали брат му":

    Няма нужда да се бърза, а ако вече е взето решение на съответното ниво, какво да кажа "пито-платено". Не знаех за невъзможността за интеграция между детайлите и програмното оборудване.

    Коментиран от #50

  • 49 Бат Сали

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "манго":

    Защо името ти е Манго, да не си представител от ромски произход? Че защо да не, щом като може така, може и иначе. Въобще какво значение има, тогава когато по време на зареждане, ако се случи земетресение и двете версии ще аварират почти аналогично. Колкото да ефективност, не ме разбирай не правилно, защото така или иначе нямаме свръх потребление, така че даже ще има в излишък.
  • 50 На бат Сали брат му

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Бат Сали":

    Няма как всички да знаем всичко. За това и коментираме, а така се и учим. Разбира се че управлението върви с реактора. Тук особено става въпрос за тежки последствия при неправилен контрол.
    Как може някой да даде гаранция и сигурност за експлоатация ако управлението е от друг? Производителят на реактора е предвидил едни работни параметри, а този който предлага управлението предлага друг начин на отчитане, натоварване и защита от авария... -Няма как да стане! Кой ще поеме отговорността?
  • 51 незнайко

    2 0 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХМЕ ЛИ БЪЛГАРИ КАК НИ МАНИПУЛИРАТ ОТ 27 години !
  • 52 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "кроко":

    платена неплатена ,тва дето казвам е истината и ако нещо не ти харесва може да пробваш да опонираш.ние сме в пъти по-добре от руснаците към момента.прочете ли добре в пъти!!!може би ти не си в числото на тези дето сме по-добре ,но говоря за средния българин.постоянно повишение на стандарта,бвп,намаляне на безработица вдигане на заплати и т.н.при руснаците всичко е на обратно.може да опонираш ако искаш.реално русия е с траина невъзможност да си плаща задълженията вече има маса дела от големи кредитори по темата ,може да провериш.аз ревах не за брадатите борци ,а за хората в алепо дето бяха правени на мармалад без да им пука на руснаци и асадисти .и питам що ал каида бе пропусната да си тръгне по живо по здраво от алепо,след като бе изтърбушен целия град?отговори ми бе трол нещастен що ги пропуснаха да си тръгнат от града?в алепо се радикализира цялата опозиция след като натиска на асад се усили,тогава всички групи приеха ръководството и единния фронт на наи-боеспособната и агресивна такава а именно ал каида.сега надявам се да ти е станало маааалко по-ясно въпреки че се съмнявам предвид умствените ти възможности.
  • 53 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Варна":

    демек нямаш отговор на нито един от двата въпроса?аз съм символ за некомпетентност на руските тролове тук дето ги правя сами да си говорят разобличаваикки лъжите им всеки ден.ти си в същата група макар да се правиш на много умен,което е още по-жалко.та кажи ми бе пиле кои сектор е доминиран от фирми от един човек,без назначен персонал?тва в статистиката както ти казах е упоменато. в статията дето си дал също,а именно 45% от фирмите дето се регистрират не тръгват въобще ,а не че тва са работещи в българската икономика.жалко че се имаш за икономист!!!смехориите ти че не зависело финансовото ни състояние от забогатяването на публиката ,много ме разсмя в един от предните ти постове ,сега си обаче още по-жалък да разчиташ на платените тролове в подкрепа на смешните си твърдения.обикалял бил вец чаира ,а не може да сметне колко ще произвежда един хилядник!голем спец си еи ,трябва пак да те изберат за фирма номер едно във варна !няма да ни спрат никиви тецове в скоро време бъди сигурен,но дори и да стане има опция да внасяме ток и ще е на далавера от това да строим скъп аец дето ще ни връзва тока на цена над 1о евро цента киловата .има ред страни с добри икономики дето внасят ток от години и нямат никакви проблеми.та гледаи си там рибата и не се занимаваи с работи дето хич не ги разбираш,макар че като те гледам съм сигурен че и при рибата си същия !