Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 03:30 3 655 5

Германци и араби в надпревара за пристанище Солун

  • германци-
  • араби-
  • надпревара-
  • пристанище-
  • софия

Търгът за приватизацията на 67% от компанията Thessaloniki Port Authority (THPA), която управлява пристанището в Солун, е на път да се превърне в германско-арабско състезание, тъй като два от сериозните кандидат-инвеститори са Deutsche Invest Equity Partners и Dubai Ports World (DP World) от Обединените арабски емирства. Това съобщава гръцкият в. „Катимерини“.

В края на януари Reuters обяви, позовавайки се на свои източници, че процедурата навлиза в последната си фаза и 24 март е крайният срок, в който кандидатите могат да подават обвързващи оферти. Процедурата е част от мащабната програма за приватизация, провеждана от Гърция, която при договарянето с ЕК и МВФ на третия спасителен пакет за страната в размер на 86 млрд. евро обеща да продаде ключови активи. Програмата обаче се изпълнява твърде бавно заради съпротива от правителството в Атина.

Макар и да признават, че тези две компании засега са доминиращи в надпреварата, някои не изключват в последния момент в търга да се включат и други, отбелязва гръцкото издание. Според негови източници германската и арабската компания са в много по-напреднал стадий на подготовка за този търг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    15 1 Отговор
    Защо българското правителство не се включи в търга !България е заинтересоеана да има излаз на още едно море!Не да ми строят градинки, а да инвестират в нещо смислено!След като продадоха енергетиката на чехи и други да ни крадат безобразно!Вижъе ЧЕЗ каква сграда дигнаха на цариградско!Това е с оъкрааднатото от нас!

    Коментиран от #4

  • 2 Учуден

    8 1 Отговор
    Какви са тия " спасителни пакети " - Заеми , които се дават с условието - Държавата да продаде печелившите си предприятия ( " да продаде ключови активи " ) - Откъде ще постъпват после доходи в тази държава , за да връща взетите заеми ...
  • 3 Реалист

    9 2 Отговор
    Китайците купиха Пирея и сигурно ще вземат и Солун. А доходите в една държава идват от данъци а не от държавни фирми. Държавните фирми са хранилки за политици и техните семейства.

    Коментиран от #5

  • 4 гощо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Ние имаме излас на слунското пристанище! Изиставен и не ползван като всичко родно!!!!!
  • 5 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    По принцип е така, както го казваш, но случая с Гърция е по-особен. Първо, държавата има доста активи, а и има фирми в отрасли, които представляват интерес за външни лица. От както е започнала кризата там, ЕС ги натиска срещу парите, които им дават да продават и да въвеждат такива закони, че да си съсипват бизнеса. немците изкупуват много гръцки фирми хр.вкусовата пром Отделно тоая приваизация на пристанището как ти се струва на теб? Ако ти си собственик на нещо, което е и може да бъде печалившо, но не искаш да се занимаваш с него, ще го праодадеш или ще го дадеш под наем? Такива обекти е по-правилно да се дадат на концесия , обаче и там външни сили натискат да управляват хора, които работят срещу гръцките нац. интереси. Може и да ти се струва като теория на конспирацията, но алчността е голяма сила, а един далавераджи с пари, мисли само как да се докопа до повече пари.

    Целта е Гърция да е бедна и манипулируема като България!