Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 10:12 1 055 1

EVN печели €38 млн. от споразумение с НЕК

  • нек-
  • evn-
  • споразумение-
  • ток

Австрийската енергийна компания EVN е договорила извънсъдебно споразумение с Националната електрическа компания на България (НЕК).

Искът на EVN беше за €600 млн. Експерти разкриват, че част от него е за вече уредения с НЕК въпрос.

Това доведе до положителен ефект върху консолидираните приходи, които през второто тримесечие на периода 2016/2017 г. са в размер на €38 млн., пише австрийският в. „Ди Пресе“.

Постигната договорка намалява рисковете от това България да бъде осъдена от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Споразумението урежда стар спор от периода 2012-2013 г.

Според данни към май 2013 г. EVN имаше неплатена сметка от НЕК за изкупена ВЕИ енергия за 192 млн. лв. От компанията започнаха да си я прихващат, но държавното дружество оспорваше операцията. Сега споразумението също е чрез прихващане.

Подобни дела водят и другите две електроразпределителни групи - чешките ЧЕЗ и Енерго.ПРО. Преди седмици стана известно, че ЧЕЗ дори обмисля да се изтегли от България.

От 2005 г. ЧЕЗ е на българския пазар. Чрез приватизация тя успя да купи електроразпределителните мрежи в Западна България.
В момента компанията се грижи за снабдяването с ток на 2 млн. души. ЧЕЗ притежава електроразпределително предприятие (ЕРП), фирма за доставка на електроенергия на дребно и е търговец на едро. Освен това компанията е собственик на въглищната ТЕЦ „Варна“ с инсталирана мощност 1265 мегавата. Тя обаче не работи, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС.

ЧЕЗ през последните години неуспешно се опитваше да получи от регулатора повишаването на цената на тока, но това не й беше разрешено..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 0 Отговор
    Всички ЕРП-та не само крадат от крайните потребители, но и мамят с "инвестиционните" им програми по приватизационните договори - примерно пишат мними ремонти на трафопостове като инвестиции, мъкнат стара техника от фирмите майки от Европа и я пишат като инвестиции и т.н.плащат баснословни цени за "анализи" на фирмите майки и т.н.

    Освен това, ток крадат най-много не циганите, а хотелите и предприятията и го правят със знанието на хора от ЕРП-тата. Познайте кой плаща сметката после и защо от време на време месечните ни сметки скачат ей-така с по 50-тина лева?

    По принци на цяра трябва да благодарим, ама и БСП да бяха, и те щяха да ги продадат за да гушнат комисионни. Иначе тиквичко продаде миноритарните дялове на държавата - щото е патрон и не му трябват пари да влизат в държавата, те много печелят тия ЕРП-та!!! Отделно че за да им вървят кражбите и лобито в енергийния регулатор и парламента, си плащат на тези, които са на власт!