Last news in Fakti

18 Февруари, 2017 01:41 7 325 10

Българите луди по „Розово сърце“

  • домат-
  • розово сърце

Повишава се интересът към българските сортове

Българите луди по „Розово сърце“ - 1

Селскостопанска академия отчита повишаване на интереса към българските сортове семена. През последните години на пазара все по-голям дял заемат и родните плодове и зеленчуци. В момента половината от предлаганата продукция в търговската мрежа е наше производство, докато само преди 2-3 години съотношението беше 80% към 20% в полза на чуждата селекция.

Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури ”Марица“ в Пловдив. Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. Пример за това са доматите „Розово сърце“. Земеделските стопани започнаха да търсят семена са разсад още през 2014 г, когато сортът се изпитваше в ИАСАС. Година по-късно, когато селекцията беше призната, бяха произведени 8 пъти повече семена, които се оказаха недостатъчни. През 2016 г. производството беше увеличено с още 50%.

Българските сортове пипер остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1“ са увеличени с 12%, а при „Букетен 50“ – с близо 50%.

Търсенето на български сортове грах и фасул се възстанови през периода 2015-2016г . Отглеждат се както старите, така и новите сортове грах „Марси“ и фасул „Пагане“, „Тангра“ и „Еврос“.

Прословутото късно зеле „Кьосе“ и „Балкан“, въпреки чуждата конкуренция, остават най-добрите и предпочитани от родните производители и потребители. Същото се отнася за пъпешите „Хибрид 1“ и „Хибрид 15“. За последните две години всички произведени семена са продадени и се оказват недостатъчни спрямо търсенето.

При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба“, чието семепроизводство е възстановено. При празия лук основен сорт за страната остава „Старозагорски 72“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    10 4 Отговор
    От 1 г. си купувам от пазара само "розово сърце" и не искам да чувам за други сортове.Верно-на външен вид другите също са красиви,изящно подредени и излъскани с влажно парцалче както българските така и турските или каквито са там,но...за сравнение на вкуса и дума не може да става.Но както е известно всяко нещо си има цена и разликата в цените е почти 1:2 така че...едно е да си "луд" по нещо,друго е да можеш да си го позволиш!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 misli posle govori

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Препоръчвам ти "биволско сърце", за салати и прясна консумация.
    За туршия "Рома"
  • 3 йес мамо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Приятелю, а да си чувал нещо за мотика, село, двор, баба и дядо, копане, поене, поливане, чепкане на треволяци? баварката няма да ти пречи на това повярвай! Представи си, че имаш или си си взел едно малко дворче от декар или 800 квадрата, товариш се в Събота сутринта ако не вали и отиваш и му удряш едно обръщане. В Неделя след каавето му удряш едно правене на вади. Другата Събота му удряш едно бучене на колове. После в някакъв найлонов покров плантацийка си правиш стотици разсадчета от "розово сърце" и ги поливаш така и наглеждаш да не измръзнат и да пораснат? А някоя Събота и неделя ги разсаждаш по коловете и чакаш лятото да лапкаш салатка? Ама де у вас с Баварките такава романтика а? като сте сложили едни лъскави анцузи, едни високи скорости, едно фукалявене пред кифлите? Никва романтика няма във вас сега с Баварките, никаква. бачо ти, с Ладюхата е толкова романтичен? карал съм я нятварена цялата с разсад. А с велосипед и две кофи разсад минавал ли си Хаимбоаз? бачо ти е минавал. тираджиите едва не абортираха от изумление. Ама де романтика у вас? Па ако има и нясоя романтичка отпред с байка да носи още две кофи и да върти педалите, ли върти, върти? Изкачваш баира за норматив.

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "йес мамо":

    Не искам да ти звучи като хвалба,но не само съм чувал,НО И ГО ИМАМ това за което ми приказваш.100 квадрата вила/по 50 на два етажа/,горният "полуетаж" всъщност е облицован изцяло с чам,навсякъде е с ламинат по пода върху дървени плоскости,прозорците до един са ПВЦ,ваза с бетониран под,огромен гараж долепен до постройката с метална врата,, лятна кухна.Бойлер,баня с испански теракот,хладилник и ел.фурна.Ток,питейна вода.Отделно СОНДА с ел.помпа за поливане,чиято вода става за пиене според сертификат на ХЕИ и...няма свършване!А какво поливам?-ами двор 850кв.м с овошки и каквото си посея.Накрая ще добавя и 2 бр.ел косачки + храсторез.И вс това ми е на 15км. от жилището ми в града.Нещо да кажеш?Само ще добавя,че и още един куфар пари да налея във вилата,пак ще са малко:)

    Коментиран от #5, #7

  • 5 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Брао, конь, въпреки че си ти е малко объркана политическата ориентация, винаги си бил пич!
  • 6 АгроГрадинаБГ

    3 2 Отговор
    Страхотен сорт! Качествени семена може да намерите в www.agrogradina.bg и по конкретно -> http://www.agrogradina.bg/Домат-Розово-сърце
  • 7 йес мамо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Eee, признавам издигна ми се в очите. Тогава ти си от малкото с коне и баварки, които знаят какво е лопата и мотичка! Браво на теб! Само дето не разбрах, след като имаш тая хубава вила и градинка, какъв чеп го дириш във вмирисаната на газьол кутийка в града, до която се стига след куп задръствания и пцувни? Аз сега си правя на село малка къщичка - остана плана от мама от соца още, че не ми се променя. Но дворчето макар и малко дава 5-6 квадрата именно от Розово сърце...мама ги купи от някакъъв магазин и аз рекох да продължа традицията...страхотни са. Някои стават по около 13-15 см но издължени. Не мога да им се наситя като пораснат. Затова снимката така ме възбуди носталгично, че чакам пролетта да бучна няколко коренчета... Браво на теб, човеко с коня! Разбираш от тънките неща.
  • 8 АгроГрадина

    0 0 Отговор
    Mоже да го закупите от онлайн магазина https://www.agrogradina.bg/semena-domat-rozovo-surce
    още много и различни сортове домат може да намерите в онлайн магазина:
    💻 https://www.agrogradina.bg/semena-domati 💻
    💻 💻 💻 www.agrogradina.bg 💻 💻 💻
    може и да поръчате на телефон
    ☎ ☎ ☎ 0888 32 07 24 ☎ ☎ ☎ изпращаме с избран куриер до всяка точна на България
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петров

    0 0 Отговор
    Миналата година си купих от https://www.agrogradina.bg/semena-domat-rozovo-surce и съм адски доволен! Тази година ще заложа само на този сорт!