21 Февруари, 2017 10:50 1 765 23

ЕС "убива" въгледобива и енергетиката у нас

  • ес-
  • директива-
  • бизнес

Има опасност централите от комплекса "Марица-изток" да затворят

ЕС "убива" въгледобива и енергетиката у нас - 1

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации би убила нашия въгледобив и нашата енергетика, каза в "Преди всички" по БНР Иван Андреев – изпълнителен директор на Българската минна-геоложка камара.

Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България. Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша… Там разчитат, както нас, ние разчитаме на 45% от микса, произведен от въглищните централи. Същият процент е в Румъния, в Германия, в Полша разчитат на 83% от микса и те са още по-притеснени от нас. Ние сме много притеснени, защото ако извадиш от едно цяло 45%, просто няма какво да направиш. Ако има какво да направиш, то ще стане изключително скъпо. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената.

Ако бъде приета тази директива, то поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" има опасност да затворят, следователно и мините да прекратят работа от този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел":

Най-простият отговор за тяхното затваряне е, че те не могат да изпълнят критериите.

Генчо Генчев – представител на синдикалната организация към КТ "Подкрепа“в "Мини Марица-изток" подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис.

По отношение на финансовото състояние на мините и задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към тях, Генчев каза, че близо 116 милиона бяха задълженията към края на годината. Има някакъв план на разсрочено плащане, но няма ли достигане на реална цена на въглищата, която да може да покрива всички необходими мероприятия, които предстоят, ние ще спрем и без Европа да ни спре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    6 5 Отговор
    Браво! Това е добра новина за планетата земя.
  • 2 панов

    5 4 Отговор
    производтвото на ел енергия от въглища ще затвори не заради дирирективи,а защото става не конкурентно на новите методи за добив на ел енергия

    Коментиран от #5

  • 3 законен

    7 5 Отговор
    Централите в Марица Изток могат да минат на газ , имат цели 13 години до 2030г , това е лесна и не скъпа алтернатива , а с очакваното поевтиняване на газа и инфлацията дотогава и цената на тока няма да се промени особено . Господина Генчев защо мълчи като пукъл за повишаването на цената заради таксите за емисии ? Само до 4-5 години тока от тези тецове ще стане по-скъп даже от фотоволтаиците заради тези такси , кой тогава ще е евтиния и скъпия ? А и централа на газ можеш да пуснеш и спреш в рамките на час-два за разлика от въглища . И изобщо ако на тая пустиня дето остава след мините ако наредят фотоволтаици ще дава десет пъти повече ток от боклука , който наричат въглища . Целия рев пак е щото още една партийна хранилка е на път да хлопне !!!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 АСК

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "законен":

    това преобразуване от въглища на газ ще има да си го мечтаем

    и от къде ще го вземеш газ за тая цел

    предполагам от внос, а долари за целта

    русия, като врътне кранчето ще седим на тъмно и студено

    колкото и да не ми харесват въглищата са тук и ни дават макар и малка независимост
  • 5 Сноудън

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "панов":

    Кои са тези нови методи които са конкурентни Панов, че не се сещам?!

    Много неграмотна паплач има в тази държава!

    Коментиран от #19

  • 6 Сноудън

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "законен":

    Всички тези измишльотини стандарти, емисии и прочие са да те направят "зависим"!
    Ако са постижими тези стандарти VW, AUDI, PORSCHE, MAN и с една дума всички "ЛЪЖАТ", първо са не изпълними и второ за да убият конкуренцията!
    Толкова сте наивни в тази държава, че нямам думи!
    Не всичко кпето жвърчи става за ядене "законния"!
    Американците защо не участват в никакви конвенции и доворености, защото неса неграмотни да си убиват икономиката!
  • 7 законен

    0 8 Отговор
    Зелената енергетика набира скорост. Дела на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) се увеличава все повече. Така например от всички нови инсталирани енергийни мощности в Европа 86% се падат на ВЕИ. Мощностите от ВЕИ все повече започват да притискат традиционните източници като петрола, газа и въглищата. Редица страни планират в периода от 2035 до 2050 г. да се откажат от изкопаемите източници на енергия и да преминат към енергетика беземисионна енергетика. В бъдеще това ще нанесе сериозен удар върху доставчиците на традиционните енергийни ресурси. Очакванията са най-голям удар да бъде нанесен върху Русия особено заради природния газ. Това става ясно от поредния доклад за зелена енергетика – този път енергията от вятър. Според доклада на Европейската асоциация за вятърна енергетика Wind Europe, енергията от вятър вече излиза на второ място, изоставайки малко след газа, но изпреварвайки въглищата. Дела на вятърната енергия в общите инсталирани мощности се увеличава от 6% през 2005 г. до 16,7% през 2016 г. Като цяло дела на ВЕИ в общите енергийни мощности нараства от 24% през 2005 г. на 46% през 2016 г.
  • 8 законен

    0 7 Отговор
    Според данните за 2016 г. производството на вятърна енергия в Европа надвишава производството от въглища и съставлява 153,7 ГВт. Въведените през миналата година мощности са от порядъка на 12,490 MW (но с 3% по-малко от 2015 г.), което се равнява на 51% от въведените нови мощности в ЕС. За сравнение въведените нови соларни мощности са 6,700 MW или 27,4%. Тези, които са базирани на природен газ са 3,115 MW или 12,7, следвани от биомаса – 1,064 MW или 4,3.

    За сравнение въведените мощности на въглища са едва 1,0% или 243 MW, а от ядрена енергия – 28 MW или 0,1%. Големите хидрообекти са с дял от 2,7% или 657 MW, а малките – едва с 14 MW, или 0,1%.

    Естествено и в този доклад Германия е страната с най-активна дейност в тази посока, като производството на електроенергия от вятър там са се увеличило с 5,4 при общо мощности от вятър за 50 ГВт. На второ място е Франция (1,6 при 12,1 ГВт мощности), а трето Нидерландия (887 МВт при 4,5 ГВт общи мощности). Успех при изграждането на нови вятърни инсталации отбелязват страни като Финландия, Ирландия и Литва.

    За съжаление данните за България са плачевни – инвестиции в нови мощности няма.

    За разлика от това в Европа инвестициите нарастват общо с 4% и достигат 27,5 млрд. евро.

    Най-голям е дела на вятърната енергетика в енергийния баланс според доклада на Wind Europe в Дания – 36,8%, следвана от Ирландия – 24,7% и Испания – 19%.

    В Германия енергията от вятъра осигурява 16% от потреблението на електроенергия
  • 9 законен

    2 7 Отговор
    Вече половината държави в Европа обявиха , че след 2030 ще прекратят добива на ток от въглища , а в Англия (където въглищата изнесоха индустриалната революция ) вече го спряха , в повечето други е спаднал до под 10% . Другата половина ще го направят всеки момент , ама ние ще разчитаме още 50 г , че и повече на допотопни боклуци с над 50% съдържание на пепел, сяра ,пръст и т.н. за "независимостта" на България . Ама че след 2020 г само таксата за емисии ще стане 20-30 ст на квч , няма значение , важното е ,че наште хора ще имат топло място с тлъсти заплати , а наште фирми ще вземат поръчки за милиони и ще ревем , как ни тормозели със стандарти , нищо че тези "тормозещите" са ги изпълнили отдавна , ама за нас що да важат !
  • 10 РАМБО

    8 0 Отговор
    " неЗаконен " нещо яко се е разцвъкал !
    До сега всички зеленчуци не ми отговориха на един простичък въпрос - Часът е 21.00 - слънце няма , вятърът спира - откъде ти идва тока бе чистофайник , тая гнусна статийка с какъв ( мръсен ) ток я написа ?!?!?! Тия фантасмагории за Англия и Германия и др. са само пожелания за бъдеще !
    Събудете се хора не знам за мръсния въздух , но зелените кхмери със сигурност ще ни затрият !

    Коментиран от #18

  • 11 КОЦО

    5 0 Отговор
    КАКВОТО И ДА МИ ГОВОРИТЕ - НАСТАВА МАСОВ "Г.ЗОБРЪК"...И ВСИЧКОТО ТОВА НЕ Е ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА...АМИ Е ЗАРАДИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ГЛОБАЛНИ ИНТЕРЕСИ...ДВИЖЕНИ ОТ "КОМИТЕТА НА 300-ТЕ"...КОИТО СЕ МИСЛЯТ ЗА ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА !!! КОЙ КОГО ДА ПРЕЦАКА...КАТО НЕ СТАВА ПО ЕДИН НАЧИН.СЕ ТЪРСЯТ ДРУГИ НАЧИНИ !!!
  • 12 КОЦО

    3 0 Отговор
    МАСОВ "Г.ЗОБРЪК" - ТЕ, ТОВА СТАВА !
  • 13 Крилья Советов

    3 1 Отговор
    Енергията от възобновяеми източници е възможно най-скъпата като себестойност. Има страни в Европа, които разполагат с предимства в това отношение - Дания, Швеция, Нидерландия - производство на енергия от вятъра; Италия, Испания, Франция, Гърция - изобилие от слънце. Ние сме на място, където фотоволтаиците се изплащат доста по-дълго във времето или вятърните генератори, които половин година не улавят вятър, но цената на зелената енергия се субсидира по закон. Всичко това променя изключително много конюнктурата и вече отхвърленият проект за АЕЦ "Белене" би могъл да придобие изведнъж нов смисъл. Не забравяйте, че България не съхранява голямо количество ядрени отпадъци, всичко се извозва обратно в Русия. Няколко европейски страни въобще не се отказват от ядрените си централи, строени по руска технология, дори предвиждат разширение; други страни строят нови централи. За да получи намаление на себестойността си токът от "зелени" източници, той трябва да се произвежда буквално масово - всяка къща, всяка нива - навсякъде фотоволтаици и ветрогенератори, защото в противен случай, самата висока цена на тока ще доведе до инфлационен натиск върху икономиката и до сериозно повишаване на цените.

    Коментиран от #14

  • 14 законен

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Крилья Советов":

    Даа , ето толкова е скъпа :
    Енергията, произведена от вятърни паркове в Северно море, стана с 30 на сто по-евтина от тази, която се произвежда от атомните централи. Очаква се до 2030 г. секторът на офшорната вятърна енергия да доставя 7% от електроенергията в Европа. Това пише екологът Кириън Кук в списание Climat News Network.
    http://www.memoriabg.com/2016/07/29/viatarnata-energia-po-evtina-ot-atomnata/
  • 15 законен

    0 1 Отговор
    „В последно време стана очевидно, че разходите при производството на вятърна енергия падат стремително“, казва Джайлс Диксън, ръководител на офшорна ветроенергийна компания WindEurope. – Новата цена надмина и най-оптимистичните прогнози и вече е 87 евро за 1 мегаватчас (MWh). Тя поставя офшорните вятърни електроцентрали в същия диапазон на разходите, както конвенционалното производство на електроенергия. „

    Офшорни се наричат електроцентралите, които са базирани в морето, а не на сушата. В миналото тяхното строителство беше скъпо и непрактично, така че компаниите не бързаха да инвестират средства във вятърна енергия. Но след закриването на много сондажни проекти в Северно море корабните транспортни компании останаха без работа и свалиха цените на услугите си. В резултат на това разходите за транспортиране на турбини в морето и други експлоатационни дейности поевтиняха значително. Роля изигра и падането на цените на петрола и на стоманата. Вятърните електроцентрали – както на сушата, така и в морето, се разглеждат като ключов елемент в политиката на възобновяема енергия и важен елемент в борбата срещу изменението на климата.

    Windpark Horns Reef 2

    По-рано този месец най-голямата офшорна вятърна компания – датската DONG Energy, спечели търг за изграждането на два вятърни парка на 22 км от холандското крайбрежие. Предполага се, че когато заработят на пълна мощност, електроенергията, произведена от тях, ще струва 72,70 евро/MWh и 87 евро/MWh с включени
  • 16 законен

    2 1 Отговор
    Според прогнозите на Bloomberg разходите за вятърна и слънчева енергия до 2040 г. ще спаднат съответно с 60% и 41%, а след 25 години те ще станат най-евтините начини за производство на електроенергия.

    През май т.г. Германия заради ветровитото и слънчево време постави нов рекорд за производство на възобновяема енергия, което доведе до драматичен спад в цената на електроенергията. В същото време Португалия за четири дни обезпечи напълно нуждите си от електрическа енергия само чрез зелени източници.
  • 17 Българин

    1 0 Отговор
    Ще плащате като попове в пъти по-скъпа електро енергия от внасяна от европейските страни. И на режим на тока ще се радвате! Каквото сами си го направим, никой друг не може!
  • 18 законен

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "РАМБО":

    На "простичък" въпрос , простичък отговор : Лoндoн иcĸa дa зaтвopи вcичĸитe въглищни eлeĸтpoцeнтpaли в cтpaнaтa дo 2025 г. и дa нaмaли тexния ĸaпaцитeт oщe пpeз 2023 гoдинa. Toвa peши днec пpaвитeлcтвoтo.Beлиĸoбpитaния cтaвa пъpвaтa гoлямa иĸoнoмиĸa, oпpeдeлилa дaтa зa зaтвapянe нa зaмъpcявaщитe eлeĸтpoцeнтpaли нa въглищa c цeл oгpaничaвaнe нa въглepoднитe eмиcии. 18.11.2015г

    Според плана, одобрен от ЕС, Берлин ще отпусне 1,6 милиарда евро (1,8 милиарда долара) държавно финансиране за "консервирането" и след това закриването на осем централи на лигнитни въглища.

    Процесът трябва да започне през октомври и да приключи до 2020 година, докогато Германия планира да намали емисиите си въглероден диоксид с 40 процента.

    Операторите на осемте централи ще покрият разходите за затварянето им. Правителството ще ги компенсира за неосъществени ползи, тъй като не могат да продължат да продават електроенергия на пазара, посочи в съобщение Европейската комисия.

    Миналата година 24 процента от електроенергията в Германия е била произведена от лигнитни въглища, отбелязва комисията.

    Осемте централи представляват 13 процента от капацитета на електроцентралите, захранвани с лигнитни въглища, в Германия.

    Брюксел разреши и на Испания да отпусне помощ от 2,13 милиарда евро за поетапно закриване на 26 въгледобивни мини, които не са конкурентоспособни.

    Помощта има за цел да смекчи социалните и екологичните последици от закриването на мините, без да изкривява

    Коментиран от #22

  • 19 начо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сноудън":

    чети сноудън,чети,може и да понаучиш нещо
  • 20 гнида

    0 0 Отговор
    Ей тарикатчета , януари пръцкахте на топло под завивките докато миньорите копаха и караха с гтли и влакове въглища към централите да ви е топло на вас , а сега акъл ръсите като тръгнаха пчеличките. Другата зима на свещи ли ще се топлите ? Че и печки на твърдо гориво забраниха от милата ви ивропа !

    Коментиран от #23

  • 21 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Затваряйте тези пушилници.
  • 22 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "законен":

    Дай по кратко бе приятелю Законен.
  • 23 законен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гнида":

    Я първо да уточним "въглища" ли "копахте" или кал примесена с пепел ? Имаш ли си идея , че "нещото" дето влиза в централите и това дето излиза се различават с има няма 5% , ей това сте копали ! Или си мислиш ,че всички пасат трева и не го знаят ? А за другата зима не се тревожи , пак ще "копаете" , въпросът е че вече е възможно след 10-12 г да не копаете и от това да е по-добре за всички , даже за "миньорите" дето никога не са слизали под земята