Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 15:25 951 1

Марош Шефчович благодари на България за газовата връзка с Гърция

  • газова връзка-
  • гърция-
  • марош шефчович

Заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. Това съобщиха от пресцентъра Министерството на енергетиката.

България получи признание за постигнатия напредък по стратегическия инфраструктурен проект и в заключителната декларация на участниците в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която се състоя днес в Баку, Азербайджан.

„Нашата страна е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор”, заяви в изказването си пред форума българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов.

Проектът IGB ще направи възможна доставката на договорените за България 1 млрд. куб. метра годишно азербайджански природен газ от Шах Дениз 2 от 2020 г.
Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане „Вертикален газов коридор“ за доставки на природен газ от Юг към Север.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    0 0 Отговор
    Марио Шевчович е много благодарен на България най- вече за отказването от Южен поток и за подкрепата на "Източен Кръг", който проект е на собствената страна на Шевчович и е аналог на нашият проект. Който не вярва да влезе в страницата на East Ring